ΓΝΑ Παμμακάριστος: Σοβαρή υποστελέχωση του Ακτινολογικού Τμήματος αναφέρουν οι γιατροί

Array

«Καμπανάκι» για τη λειτουργία του Ακτινολογικού Τμήματος στο ΓΝΑ Παμμακάριστος λόγω παρατεταμένης σοβαρής υποστελέχωσης, χτυπούν οι γιατροί του νοσοκομείου.

Όπως αναφέρουν αναλυτικά σε ανακοίνωσή τους: «Είναι γνωστή σε κάθε αρμόδιο εδώ και πολλούς μήνες η σοβαρή υποστελέχωση του Ακτινολογικού Τμήματος σε ιατρούς, την οποία ως ΣΕΝΠ έχουμε αναδείξει και καταγγείλει ώστε να αντιμετωπιστεί από το Υπ. Υγείας, την 1η ΥΠΕ και την Διοίκηση του νοσοκομείου. Σήμερα -επί συνόλου 6 οργανικών θέσεων- υπηρετεί μόνο μία μόνιμη ιατρός, η οποία είναι και η μοναδική που καλύπτει τον αξονικό τομογράφο, ταυτόχρονα με τα τμήματα κλασσικού και υπερήχου-τρίπλεξ και ένας επικουρικός ακτινολόγος με πολύμηνη μετακίνηση από το Αγ. Όλγα που καλύπτει κλασικό ακτινολογικό και υπέρηχο.

Οι 5 θέσεις ειδικευομένων Ακτινολογικού παραμένουν μακροχρόνια κενές. Οι λύσεις που έδωσαν οι αρμόδιοι στο μείζον πρόβλημα που τους κοινοποιήθηκε επανειλημμένα με έγγραφα του Σωματείου και των επιστημονικών οργάνων του νοσοκομείου ήταν πρόχειρες και προσωρινές. Μέχρι πρότινος μετακινούσαν υποχρεωτικά ακτινολόγους από άλλες δομές οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν είχαν εμπειρία στον αξονικό τομογράφο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται αξονικές στο νοσοκομείο και οι ασθενείς να μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία ή ιδιωτικά κέντρα ακόμα και στις ημέρες γενικής εφημερίας.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Απρίλιο 2022 σε συνάντηση που είχε το ΔΣ του ΣΕΝΠ με την Υποδιοικήτρια της 1ης ΥΠΕ –στην οποία επιδόθηκε και γραπτό υπόμνημα- ετέθη επισταμένως το ζήτημα έλλειψης ακτινολόγων και ζητήσαμε να προκηρυχθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις. Τότε η κ. Υποδιοικήτρια απάντησε ότι «με τέτοια πληρότητα κλινών γιατί ζητάμε ακτινολόγους». Ο Διοικητής του νοσοκομείου έχει αποστείλει αίτημα προς το Υπ. Υγείας για την έγκριση προκήρυξης 3 οργανικών θέσεων ακτινολόγων, το οποίο δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα.

Αποκορύφωμα της όλης κατάστασης είναι το γεγονός ότι στις 17/10 ημέρα γενικής εφημερίας δεν αναγραφόταν ΚΑΝΕΝΑΣ ακτινολόγος στο πρόγραμμα εφημέρευσης. Μπροστά στον κίνδυνο να κλείσει η γενική εφημερία η διοίκηση ανακάλεσε αργά το μεσημέρι την κανονική άδεια του επικουρικού ακτινολόγου, ο οποίος υποχρεώθηκε σε εφημέρευση. Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος συνάδελφος πραγματοποίησε 19 συνεχόμενες γενικές εφημερίες και έχει «ξεπεράσει τα όρια του».

Για όλα τα προαναφερθέντα δηλώνουμε τα εξής:
1.Ασφαλής εφημέρευση και λειτουργία του νοσοκομείου χωρίς πλήρη κάλυψη από ακτινολόγους όλες τις ώρες και ημέρες με δυνατότητα άμεσης γνωμάτευσης αξονικής τομογραφίας που πραγματοποιείται εντός του νοσοκομείου δεν υφίσταται.
2.Είναι εξόφθαλμο ότι ΜΙΑ μόνο ιατρός αδυνατεί να καλύψει με ασφάλεια το Ακτινολογικό για τους νοσηλευόμενους ασθενείς και τους οξέως πάσχοντες ασθενείς στο ΤΕΠ.
3.Με το πρόβλημα να παραμένει άλυτο και με λύσεις-μπαλώματα τίθενται σε κίνδυνο και υφίστανται ταλαιπωρία οι ασθενείς, υφίσταται εργασιακή εξουθένωση με αυξημένη πιθανότητα λάθους οι ακτινολόγοι, ενώ εκτίθενται σε κίνδυνο και οι ιατροί του νοσοκομείου που είναι υπεύθυνοι για τους ασθενείς όταν δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν όλο τον επείγοντα απαιτούμενο διαγνωστικό έλεγχο in situ.
4.Οι συνεχείς μετακινήσεις ιατρών δεν είναι λύση και αντίκειται στα εργασιακά και επιστημονικά τους δικαιώματα. Η ιατρική είναι σύνθετη επιστήμη και απαιτεί προσαρμογή στο περιβάλλον του εκάστοτε νοσοκομείου. Επίσης «δεν πρέπει να παρέχεται με το κιλό», αλλά ποιοτικά και με ασφάλεια.
5.Οι ασθενείς δεν είναι απλά νούμερα και ποσοστά, κάθε ανθρώπινη ζωή έχει ανεκτίμητη αξία και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους κατέχοντες διοικητική θέση στην ΥΠΕ και το Υπ. Υγείας. Επίσης ένα νοσοκομείο δεν είναι μόνο οι νοσηλευόμενοι, αλλά και όλοι οι εξεταζόμενοι στο ΤΕΠ.
6.Η μεταφορά ασθενών από το ΤΕΠ σε άλλα νοσοκομεία για διενέργεια επείγουσας αξονικής ή άλλης διαγνωστικής εξέτασης λόγω έλλειψης ακτινολόγου είναι διαδικασία στην πράξη κοπιώδης και χρονοβόρα, με αποτέλεσμα τεράστια ταλαιπωρία για τους ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο κατά τη μεταφορά εφόσον είναι ουσιαστικά «υπό διερεύνηση». Συχνά απαιτείται συνοδεία ιατρού, δημιουργώντας πρόσθετη μείωση στο λιγοστό εφημερεύον ιατρικό προσωπικό».

Συνεχίζοντας, επισημαίνουν πως: Καταγγέλλουμε την ανάκληση της άδειας του επικουρικού ακτινολόγου από τη διοίκηση και την εξουθένωση στην οποία έχει οδηγηθεί. Οι τακτικές αυτές έχουν αρνητικές συνέπειες στην ενίσχυση του τμήματος και του νοσοκομείου.

Ζητάμε για πολλοστή φορά μόνιμες και ασφαλείς λύσεις τώρα, με γνώμονα την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων ιατρών :
1.Να προκηρυχθούν άμεσα οι 5 κενές θέσεις ακτινολόγων του ΓΝΑ Παμμακάριστος και να προχωρήσουν με διαδικασία κατεπείγοντος. Μόνο έτσι θα δηλώσουν ακτινολόγοι, και στη συνέχεια θα προσέλθουν ειδικευόμενοι ακτινολογίας προς εκπαίδευση.
2.Να βρεθεί τώρα προσωρινή σοβαρή λύση για την ενίσχυση του ακτινολογικού με ιατρούς και με εμπειρία στον αξονικό τομογράφο για το πρωινό ωράριο και τις εφημερίες.
3.Να αυξηθεί ο μισθός των ιατρών και όλων των υγειονομικών-επαναφορά 13ου-14ου-Ένταξη στα ΒΑΕ-Επαναφορά ακτινολογικών αδειών που καταργήθηκαν το 2012- Να δοθεί επίδομα ανθυγιεινού τμήματος στους ακτινολόγους που λαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι στο ακτινολογικό πλην ιατρών. Αυτά είναι τα πραγματικά κίνητρα για να δηλώσουν ακτινολόγοι στο ΓΝΑ Παμμακάριστος και στο ΕΣΥ».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος