Γλυπτά του Παρθενώνα: Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή τους – Ιστορική συμφωνία για συνάντηση Ελλάδας και Βρετανίας

Η UNESCO χαιρετίζει την πρόθεση για συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου για τα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Για πρώτη φορά θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι υπουργοί Πολιτισμού Ελλάδας και Βρετανίας.

Η πάγια θέση του Λονδίνου: «Τα γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νόμιμα, σύμφωνα με την τότε νομοθεσία»

Το Βρετανικό Υπουργείο Πολιτισμού εμμένει στη χτεσινή δήλωση που έκανε στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Ευδοξία Λυμπέρη, χωρίς να θέλει να προσθέσει κάτι προς το παρόν. Σύμφωνα με αυτήν την δήλωση, η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει αλλάξει και είναι η εξής: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τον τότε νόμο και παραπέμπουν στο βρετανικό μουσείο».

Αυτό όμως που φαίνεται είναι ότι μόλις επεξεργαστούν καλύτερα τη νέα αυτή η εξέλιξη, θα υπάρχουν νεότερα ίσως και από την αρχή της ερχόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, αυτή η εξέλιξη είναι αδιαμφισβήτητα προς όφελος της Ελλάδας. Είναι η πρώτη φορά που υπουργός, θα καθίσει με την Ελληνίδα ομόλογο του σε τραπέζι συνομιλιών για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Όχι μόνο κανείς στο παρελθόν δεν το έκανε αλλά δεν δεχόντουσαν ότι είναι θέμα της κυβέρνησης οπότε παρέπεμπαν στο βρετανικό μουσείο. Μία κυβέρνηση ωστόσο δεν μπορεί να συνομιλήσει θεσμικά με ένα μουσείο.

Ωστόσο, σημειώνει ότι δεν πρέπει να έχουμε πολλές ελπίδες, δεν περιμένουμε η θέση του Λονδίνου να αλλάξει, όπως είπε και στην ΕΡΤ η εκπρόσωπος από την Βρετανική Επιτροπή για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Αλλά ακόμη και αν συμβεί αυτό, η Ελλάδα έχει μία μοναδική ευκαιρία να έρθει με στοιχεία, και επιχειρήματα και να παρουσιάσει μία ακλόνητη υπόθεση που θα δελεάσει του Βρετανούς.

Η Λίνα Μενδώνη δήλωσε μεταξύ άλλων: Αισιοδοξούμε, έπειτα από πολλές δεκαετίες γίνεται ένα βήμα. Για να γίνει αυτος ο εθνικός στόχος μία πραγματικότητα».

Θραύσμα «Fagan» – «Ναι» Σικελίας για επιστροφή – Απομένει η συγκατάθεση της ιταλικής κυβέρνησης

Σε μια χειρονομία ύψιστου συμβολισμού, η κυβέρνηση της Σικελίας έδωσε το πράσινο φως για τον οριστικό επαναπατρισμό του θραύσματος Fagan στην Αθήνα. Η τελική έγκριση από το υπουργείο πολιτισμού της Ιταλίας, αναμένεται να δοθεί τάχιστα.

Η Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού δήλωσε: «Η διαδικασία, την οποία ακολούθησε η Κυβέρνηση της Σικελίας και το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλικής Δημοκρατίας για τον οριστικό επαναπατρισμό στην Αθήνα του θραύσματος Fagan, δείχνει τον ξεκάθαρο και ηθικό δρόμο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα».

Το θραύσμα που αποτελεί τμήμα της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα και αναπαριστά το πόδι της θεάς Αρτέμιδος, είχε καταλήξει στις αρχές του 19ου αιώνα, στα χέρια του Άγγλου πρόξενου Ρόμπερτ Fagan, υπό συνθήκες αδιευκρίνιστες. Η σύζυγός του, το πούλησε στο Βασιλικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Παλέρμο, διάδοχος του οποίου είναι σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο «Αντονίνο Σαλίνας».

«Αυτό είχαν το θάρρος και τη ρεαλιστική άποψη ότι καλύτερα είναι ένα θραύσμα πολύ σημαντικό για εμάς, γι αυτούς μάλλον όχι, να μείνει για πάντα στην Ελλάδα» είπε ο Δημήτρης Παντερμαλής, Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης.

Από τον περασμένο Ιανουάριο, το θραύσμα βρίσκεται στο Μουσείο της Ακρόπολης και επανασυνδέθηκε με την αρχική ζωφόρο από την οποία είχε αφαιρεθεί.

«Νομίζω ότι δείχνει και ένα δρόμο για τον πολιτισμένο κόσμο πώς μπορεί να αλλάξει και τη νομοθεσία του ακόμα, προκειμένου να κάνει αυτό που είναι σωστό και δίκαιο» καταλήγει ο κ. Παντερμαλής.

Στην Ελλάδα επαναπατρίστηκε και ένα χρυσό μυκηναϊκό δαχτυλίδι από το ίδρυμα νόμπελ της Σουηδίας, το οποίο φέρει παράσταση ζεύγους σφιγγών.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου

Επιμέλεια: Δήμητρα Σέκη

Ανταπόκριση Παρίσι: Θωμαΐς Παπαϊωάννου

Ανταπόκριση Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος