«Γιατρός για όλους»: Επικριτικά επί της αρχής τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Σε αντίθεση με την τοποθέτηση της εισηγήτριας της ΝΔ Άννας Ευθυμίου που υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας θέτει «στο επίκεντρο του νομοσχεδίου τον άνθρωπο – πολίτη που χρησιμοποιεί το σύστημα Υγείας, διασφαλίζοντάς του παροχές ποιοτικών υπηρεσιών», είναι οι τοποθετήσεις του εισηγητή της μειοψηφίας και των ειδικών αγορητών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο εισηγητής της μειοψηφίας Ανδρέας Ξανθός δήλωσε την κάθετη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ στην νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία που διακατέχει το σχέδιο νόμου και δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν κατάλαβε τίποτα από την πανδημία και πόσο σημαντικό είναι ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας. Δημιουργείτε, είπε «επιπλέον επιβαρύνσεις οικονομικές και επιπλέον ανισότητες στη φροντίδα». Η στρατηγική σας είναι εντελώς αναποτελεσματική και αναντίστοιχη με το κλίμα το οποίο έχει προκύψει ιδιαίτερα μετά την πανδημία και από τα προτάγματα τα οποία έχουν έρθει στο προσκήνιο. Δεν κάνετε, τίποτα επί τρία χρόνια, για να προχωρήσετε αυτήν τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, δεν αναπτύξατε ούτε μία νέα δομή. Αντίθετα, τις απαξιώνετε, τις χρησιμοποιείτε -όπως και τα Κέντρα Υγείας- ως δεξαμενή μετακίνησης προσωπικού και κυρίως γιατρών και νοσηλευτών προς τα νοσοκομεία, σημείωσε. Τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, δεν προχώρησαν και δεν αναπτύχθηκαν με πολιτική επιλογή. Θεωρούσατε και θεωρείτε ότι «είναι μαρξιστικού τύπου παρέμβαση στον χώρο της υγείας η ίδρυση του ΕΣΥ».

«Γιατρός για όλους»: Επικριτικά επί της αρχής τα κόμματα της αντιπολίτευσης
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKONISSI)

Εκτίμησε πως ο Προσωπικός Γιατρός δεν θα προχωρήσει λέγοντας πως εμείς «δεν θέλουμε απλώς να έχουμε χρεωμένους και αντιστοιχισμένους τους πολίτες σε κάποιον γιατρό οποιασδήποτε ειδικότητας, βαφτίζοντας τον οικογενειακό γιατρό-προσωπικό μάλλον για εσάς». Χρειάζεται είπε άλλη «κουλτούρα» που δεν την έχει το νομοσχέδιό σας. Είσαστε εκτός διεθνούς επιστημονικής συζήτησης και εκτός προτεραιοτήτων και consensus στη διεθνή πολιτική Υγείας. Σιγά-σιγά ξηλώνεται όλος ο πυρήνας του δημόσιου συστήματος Υγείας. Δεν μπορούμε να κάνουμε συζήτηση για μεγαλεπήβολα σχέδια, αγνοώντας ότι σήμερα έχουμε μια πλήρη αποδιοργάνωση των δημόσιων δομών. Το μήνυμα που δίνετε στους νέους γιατρούς είναι: «Δεν χρειάζεται να μπεις στο σύστημα υγείας». Χαρακτήρισε τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ ως μια νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του μεγάλου ασφαλιστικού φορέα της χώρας. Κάνετε τη διοίκησή του εντελώς ελεγχόμενη από την κυβέρνηση. Καταργείτε την κοινωνική εκπροσώπηση και συμμετοχή, την εκπροσώπηση των εργαζομένων. Δημιουργείτε συνθήκες αδιαφανούς διαχείρισης του μεγάλου κουμπαρά, που είναι οι πόροι της ιδιωτικής ασφάλισης. Επίσης, αντί να κάνετε μια σοβαρή παρέμβαση αναβάθμισης της πρωινής τακτικής χειρουργικής δραστηριότητας στο ΕΣΥ, η οποία έχει συρρικνωθεί δραματικά ανοίγετε μια συζήτηση τώρα περί δυνατότητας να λειτουργούν τα νοσοκομεία το απόγευμα ως οιονεί ιδιωτική κλινική, όπου ο πολίτης θα πληρώνει το αντίστοιχο ποσοστό που καταβάλλει, όταν νοσηλεύεται σε ιδιωτικά νοσοκομεία, σε ιδιωτικές κλινικές. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, είπε ο κ. Ξανθός.

Επικριτικός και ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργος Φραγγίδης, ανέφερε πως το νομοσχέδιο αυτό είναι «για να τέρψει τα αυτιά του πολίτη αλλά αποτελεί κενό γράμμα και συνιστά εμπαιγμό». Διαπίστωσε πως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Ελλάδα έχει αποτύχει στην αποστολή της. Οι δομές που διαθέτουμε είναι κατακερματισμένες. Εμφανίζουν προβλήματα στην πρόσβαση, στην ολοκληρωμένη φροντίδα και στη διάρκεια της φροντίδας του ασθενούς. Κυριαρχεί υποστελέχωση, απουσία συντονισμού και διασύνδεσης των μονάδων μεταξύ τους, με τα νοσοκομεία αναφοράς και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ελλείψεις σε υποδομές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, μεγάλες γεωγραφικές ανισότητες στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών. Η υποχρηματοδότηση της έχει δημιουργήσει έναν υπέρμετρα ενισχυμένο ιδιωτικό τομέα υγείας στην Ελλάδα και μια ιδιωτική δαπάνη για την υγεία που επιβαρύνει δυσανάλογα το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα. Και το νομοσχέδιο δεν προσφέρει λύσεις σε αυτά τα σημαντικά προβλήματα. Είναι περισσότερο μια άσκηση επί χάρτου, μια έκθεση ιδεών με μπόλικη σάλτσα επικοινωνίας. Και το χαρακτήρισε «μνημείο προχειρότητας και ανοργανωσιάς με σκοπιμότητες». Εμείς, είπε, τέτοια «λευκή επιταγή δεν θα σας τη δώσουμε» και απέδωσε στην ΝΔ ότι είναι «δέσμια των ιδεοληψιών του παρελθόντος και δεν θέλει και δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα ενός ισχυρού δημόσιου και ποιοτικού Εθνικού Συστήματος Υγείας».

«Γιατρός για όλους»: Επικριτικά επί της αρχής τα κόμματα της αντιπολίτευσης
EUROKNISSI

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ανέφερε πως το κόμμα του απορρίπτει το νομοσχέδιο, διότι «αποτελεί άλλο ένα αντιδραστικό βήμα στην κατεύθυνση εφαρμογής ακριβώς αυτών των αντιλαϊκών κατευθύνσεων που χρόνια τώρα εφαρμόζουν και προωθούν με τις πολιτικές τους όλες οι κυβερνήσεις για εμβάθυνση των νόμων της αγοράς στις υπηρεσίες Υγείας, τις περικοπές δημοσίων δαπανών, την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασθενών και του λαού». Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι ενταγμένες στην υλοποίηση της κοινής στρατηγικής για την υγεία -Ευρωπαϊκής Ένωσης κεφαλαίων- που δέχονται όλα τα κόμματα και αφορούν την προσαρμογή στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης για εξασφάλιση φθηνής εργατικής δύναμης. Ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε εργαλείο για την ενίσχυση της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της υγείας για περαιτέρω περικοπές παροχών και ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα. Τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε αυτοδιοικούμενες, αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες, τη χρηματοδότηση των οποίων δεν εγγυάται το κράτος, άρα τα έσοδα από τις υπηρεσίες που θα παρέχουν θα προέρχονται είτε από συμβάσεις είτε από απευθείας πληρωμές των ασθενών. Εισάγονται μηχανισμοί της αγοράς στην ΠΦΥ. Υποστήριξε πως η εισαγωγή των ποιοτικών κριτηρίων που αφορά την αξιολόγηση και την τιμολόγηση των ιατρικών πράξεων των διαγνωστικών εξετάσεων δεν λύνει το βασικό ζήτημα που υπάρχει από την πλευρά των αναγκών των ασθενών. Οι εκπτώσεις τιμολόγησης υπηρεσιών ανάλογα με την παλαιότητα της τεχνολογίας έρχεται προς όφελος των ισχυρών επιχειρηματικών μονάδων του ιδιωτικού τομέα που μπορούν να επενδύσουν στη σύγχρονη τεχνολογία και καταλόγισε μια νέα μοιρασιά της «πίτας» του ΕΟΠΥΥ για λογαριασμό του ιδιωτικού τομέα.

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου δήλωσε πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Επισήμανε ότι εάν και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας πυλώνας είναι η πρόληψη, το παρόν νομοσχέδιο δεν έχει καμία τέτοια κατεύθυνση, όπως δεν προβλέπει τίποτα για την προαγωγή της αντισύλληψης. Μετατρέπετε, είπε, τον ΕΟΠΥΥ σε ένα πρόσωπο με χαρακτηριστικά Ιδιωτικού Δικαίου για «βόλεμα ημετέρων». Δεν επανδρώνεται τα Κέντρα Υγεία σε άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές. Δεν ενδιαφέρεστε για τη διάσωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά για την εμπορευματοποίησή του. Τα κριτήρια ποιότητας υπηρεσιών από παρόχους διακατέχονται από ασάφειες. Επίσης, μεταξύ άλλων παρατήρησε ότι τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στις ΤΟΜΥ τίθενται σε αβεβαιότητα. Αναρωτήθηκε με ποια λογική, από τις ΤΟΜΥ εξαιρούνται οι παιδίατροι. Διαφώνησε με τη θέσπιση των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία με συμμετοχή ασφαλισμένου και ΕΟΠΥΥ. Σχετικά με το «clow back», ανέφερε πως εάν και ήταν ένα προσωρινό μνημονιακό μέτρο, τελικά αυτό φαίνεται ότι παραμένει για πάντα.

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη ανέφερε πως και το δικό της κόμμα θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου καθώς «οδηγεί την Υγεία σε ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση». Σημείωσε πως δεν προβλέπει τίποτα για τη Δημοτική Υγεία. Θέτει πάνω από την Υγεία των Πολιτών τη σχέση κέρδους- οφέλους. Εμείς, είπε, οραματιζόμαστε τη δημιουργία ενός Ενιαίου Δικτύου Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Δυστυχώς όμως «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σηματοδοτεί την απώλεια της ευκαιρίας για μια ριζοσπαστική αλλαγή του μοντέλου στη χώρα μας, μιας σωστής πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας». Το βασικό κύτταρο μιας σωστής ΠΦΥ είπε είναι η ύπαρξη μιας ομάδας που θα αποτελείται από γενικούς ιατρούς ή παθολόγους και έναν παιδίατρο, με έναν συντονιστή και οι οποίοι θα υποβοηθούνται από τουλάχιστον έναν νοσηλευτή ή επισκέπτρια υγείας και ένα φυσικοθεραπευτή, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Να δίνει έμφαση και στην πρόληψη της ψυχικής ασθένειας και φροντίδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος