Γιατί τα παιδιά από γονείς ίδιου φύλου δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα στην Ελλάδα

Για το νομικό κενό στην αναγνώριση των παιδιών από ομόφυλους γάμους στην Ελλάδα μίλησε η Πρόεδρος Δικτύου Ευρωπαϊκών Οργανώσεων ΛΟΑΤΚΙ Οικογενειών Έλενα Μαραβέλια και ο Σταμάτης Άνθης στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις“.

Υπάρχει «κενό νόμου» στην Ελλάδα, όσον αφορά στην αναγνώριση παιδιών που ανήκουν σε ομόφυλα ζευγάρια (σε δύο μαμάδες και ακόμα χειρότερα, σε δύο μπαμπάδες). Και ιδιαίτερα σε παιδιά που έχουν πιστοποιητικό γέννησης εξωτερικού, όπου αναγράφονται ως γονείς, άτομα του ίδιου φύλου. Σε πολλές χώρες του κόσμου τα παιδιά αυτά δηλώνονται από τους ομόφυλους γονείς τους και αναγνωρίζονται και αντιμετωπίζονται όπως όλα τα παιδιά του κόσμου, χωρίς περαιτέρω γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Συγκεκριμένα στην Ευρώπη υπάρχουν 20 χώρες (15 από αυτές μέλη της ΕΕ) που αναγνωρίζουν με διάφορους τρόπους (αυτόματη αναγνώριση, από κοινού υιοθεσία, υιοθεσία του δεύτερου γονιού, αναδοχή κλπ), τις ομόφυλες οικογένειες. Αυτό σημαίνει ότι στις παραπάνω χώρες εκδίδεται κανονικά πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού με 2 μαμάδες ή με 2 μπαμπάδες και υπάρχει πλήρης ισότητα.

Στην Ελλάδα όταν πατούν το πόδι τους τα παιδιά από δύο μαμάδες, έχουν μόνο μία μαμά (τη φυσική τους που τα γέννησε) και χαρακτηρίζονται ως «αγνώστου πατρός» ή τελευταίως ως «παιδιά εκτός γάμου».

Αν μάλιστα πρόκειται για παιδιά από δύο μπαμπάδες, σύσσωμη αυτή η οικογένεια δεν αναγνωρίζεται, ενώ τα παιδιά αυτά απλά, «δεν υπάρχουν»: Ούτε ιθαγένεια τους χορηγείται, ούτε διαβατήριο, ούτε τους αναγνωρίζονται οι συγκεκριμένοι δύο γονείς τους, ως γονείς τους…με αποτέλεσμα, κληρονομικά, συνταξιοδοτικά και άλλα προβλήματα.

Τα παιδιά αυτά έχουν διπλές ταυτότητες, διαφορετικά στοιχεία, αλλαγή επιθέτου, πρόβλημα στα ονόματα των γονέων τους κλπ, πράγματα που τους απαγορεύουν να εγγραφούν ως νόμιμοι πολίτες στην Ελλάδα, παρόλο που είναι παιδιά Ελλήνων ενώ αν η οικογένεια θελήσει να επιστρέψει κάποια στιγμή στην Ελλάδα, δεν θα μπορεί να απολαύσει βασικά δικαιώματα, κοινωνικές παροχές κλπ που απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος