Γιατί δεν ήταν εύκολο να πωληθούν οι κλεμμένοι πίνακες – Δύο ειδικοί εξηγούν τους λόγους (video)

Στο γιατί δεν ήταν εύκολο να πωληθούν οι δύο κλεμμένοι πίνακες της Εθνικής Πινακοθήκης και στο ποια είναι η πραγματική κατάληξη του τρίτου πίνακα, η τύχη του οποίου αγνοείτα,ι μίλησε στην ΕΡΤ η ιστορικός τέχνης Εργίνα Ξυδούς και ο Στέλιος Γκαρίπης, συλλέκτης και εκτιμητής έργων τέχνης.

«Έχει υπάρξει και δημοσίευμα το Νοέμβριο του 20, στην Καθημερινή, ότι το έργο αυτό (το Σχέδιο του Κότσι) είχε εμφανιστεί και αποσυρθεί», δήλωσε η κ. Ξυδούς. Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις έξι» η ιστορικός είπε ότι είναι κρίμα που τα έργα πέρασαν αυτή την ταλαιπωρία. «Οι Αρχές που ασχολούνται με έργα τέχνης θα πρέπει να καλούν ειδικούς συντηρητές που θα τους συμβουλεύουν για τον χειρισμό τέτοιων αντικειμένων».

Όπως τόνισε η κ. Ξυδούς η επιλογή των έργων δεν ήταν τυχαία και ότι «η κλοπή μοιάζει προσχεδιασμένη».

Στ. Γκαρίπης: «Ο δράστης παρακολουθούσε τις εξελίξεις»

Σχετικά την κλοπή των έργων τέχνης ο δικηγόρος, συλλέκτης και εκτιμητής έργων τέχνης κ. Στέλιος Γκαρίπης ανέφερε ότι ο καθ’ ομολογία δράστης της κλοπής, διατηρούσε ένα λογαριασμό στο twitter, στον οποίο επί σειρά ετών, δηλαδή από το 2013 και μετά, παρακολούθησε τις τιμές των έργων του Πικάσο -και συγκεκριμένα των γυναικείων πορτραίτων σαν αυτό που είχε κλέψει τους οίκους δημοπρασιών προκειμένου να είναι ενήμερος για το ποια είναι η τιμή στην αγορά του συγκεκριμένο έργο.

Ο δράστης μάλιστα παρακολουθούσε δικαστικές εξελίξεις με πίνακες και έργα τέχνης που βρέθηκαν εγκαταλελειμμένα, που είχαν κλαπεί και ομοίως εξελίξεις από εταιρείες που παρακολουθούσαν και προσπαθούσαν να εντοπίσουν κλεμμένα έργα τέχνης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος