Για 16η ημέρα καίει η φωτιά στον Έβρο -Σε Λευκίμμη και Προβατώνα το ενεργό μέτωπο

Σε Λευκίμμη και Προβατώνα είναι το μόνο ενεργό μέτωπο στον Έβρο που συνεχίζει να καίει για 16η μέρα στην περιοχή. “Πρόκειται για μια ασυνήθιστη μεγα-πυρκαγιά σε συμπαγές δάσος, που ξεκίνησε από 19 φωτιές”, δήλωσε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.

Μιλώντας στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις Έξι» ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι όλα τα υπόλοιπα μέτωπα έχουν αντιμετωπιστεί. Ο ίδιος ανέφερε ότι η πυρκαγιά έχει τα χαρακτηριστικά μιας μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται σε ένα συμπαγές δάσος με αποτέλεσμα το νερό να μη μπορεί να φτάσει στο έδαφος και να σβήσει τη φωτιά.

Όπως τόνισε η κατάσβεση της πυρκαγιάς δεν είναι υπόθεση μιας ημέρας και θα χρειαστεί να περάσουν μέρες μέχρι να σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς που έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή.

Θέλοντας να περιγράψει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνδρες της πυροσβεστικής ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι πολλές φορές μπαίνουν μέσα στο πυκνό δάσος σε έρποντας προκειμένου να κάνουν την κατάσβεση.

Με το πρώτο φως της ημέρας η δυναμική και των δύο μετώπων έχει μειωθεί ωστόσο στη διάρκεια της νύχτας η αύξηση της έντασης του πύρινου μετώπου της Λευκίμης δυσχέραινε το έργο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων οι οποίες απέτρεψαν την είσοδο της φωτιάς στον οικισμό καθώς και την περαιτέρω εξάπλωσή της. Η «καθήλωση» του μετώπου της πυρκαγιάς έχει επιτευχθεί και στο μέτωπο στα βόρεια του Σουφλίου όπου μηχανήματα έργου συνεχίζουν αδιάλειπτα τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Νύχτα αγωνίας στη Λευκίμμη

Το απόγευμα του Σαββάτου δόθηκε εντολή εκκένωσης της Λευκίμμης προς το Τυχερό. Στα μέτωπά του Έβρου επιχειρούν 582 πυροσβέστες με 122 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα με τη συνδρομή από αέρος 8 αεροσκαφών και 2 ελικοπτέρων.

Για 16η ημέρα καίει η φωτιά στον Έβρο -Σε Λευκίμμη και Προβατώνα το ενεργό μέτωπο
(φωτογραφία αρχείου)

Με τις διαδοχικές ρίψεις νερού από τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης και την πτώση της έντασης των ανέμων, μειώθηκε σταδιακά η μεγάλη δυναμική του μετώπου της πυρκαγιάς. Οι εστίες σε Σουφλί και Δαδιά είναι σε ύφεση. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν σε διάσπαρτες ενεργές εστίες εντός της περιμέτρου των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ, Γιαννούλη, ενώ από νωρίς το πρωί της Κυριακής μπήκαν στη μάχη και τα εναέρια μέσα.

Ανησυχία ωστόσο προκαλεί ότι και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή είναι πολύ υψηλός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος