ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Διαδηλώνει στη ΔΕΘ «με το μυαλό της» στα Λιγνιτικά Κέντρα

Array

Για το σύνολο των εργασιακών και ενεργειακών ζητημάτων συμμετέχει στις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, που λίγες ημέρες πριν πραγματοποίησε επίσκεψη στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, μέσα στην κρίσιμη περίοδο για τα ενεργειακά θέματα που διανύουμε.

Η Ομοσπονδία αναφέρει για τη ΔΕΘ: «Έπειτα από δυόμισι χρόνια πανδημίας που αφήνει ένα πολύ δυνατό αρνητικό αντίκτυπο και με μία κρίση οικονομική, ενεργειακή, πολιτική και ηθική που διαρκώς βαθαίνει, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ συμμετέχει στο Συλλαλητήριο των Εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη και μαζί με τα σωματεία μέλη της στέλνει, μήνυμα Ενότητας και Αγωνιστικότητας ώστε να ενταθεί η προσπάθεια αλλά και το αποτέλεσμα για εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, η σταθερή και πλήρης εργασία για όλους, το δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, οι αξιοπρεπείς συντάξεις και παροχές, η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση δε θα έπρεπε καν να βρίσκονται πάντα την πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων αλλά θα έπρεπε να αποτελούν παγιωμένες παροχές όλων των πολιτών και όχι αφορμή για κινητοποιήσεις.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, εκφραστής και εκπρόσωπος χιλιάδων εργαζομένων στον Όμιλο ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ καλεί την κυβέρνηση:

Να διαφυλάξει και να ενισχύσει κεκτημένα δικαιώματα
Να δρομολογήσει υπάρχουσες λύσεις, που έχουμε κατ’ επανάληψη εκθέσει, για την ενεργειακή ασφάλεια
Να διαφυλάξει τις επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα
Να σταματήσει την εκποίηση του Εθνικού πλούτου.
Να παύσει να κάνει πλάτη στα μεγάλα συμφέροντα».

Συναγερμός στο ΛΚΔΜ ενόψει χειμώνα – Στο φουλ οι μηχανές για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση

Ενημερωτικές συναντήσεις της ΓΕΝΟΠ με τον Διευθυντή ΛΚΔΜ κ. Αντώνη Νίκου και τον Διευθυντή ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα V» κ. Χάρη Παπαδόπουλο, έκανε η Ομοσπονδία που επισημαίνει πως: «Μία προσπάθεια να “αποκρυσταλλώσει” κάθε ένα ζήτημα που μπορεί να σχετίζεται με την λειτουργία της νέας μονάδας “Πτολεμαΐδα V”, επιχείρησε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ πραγματοποιώντας μία διερευνητική – ενημερωτική συνάντηση με τον Διευθυντή ΛΚΔΜ κ. Αντώνη Νίκου και τον Διευθυντή του ΑΗΣ “Πτολεμαΐδα V” κ. Χάρη Παπαδόπουλο.

Είναι σαφές ότι όλα αυτά που “ακούγονται” στην κοινωνία για το πώς, πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις ή και με ποια ρίσκα θα μπει σε λειτουργία η μονάδα, απασχολούν και την ΓΕΝΟΠ που έσπευσε να λάβει μία έγκαιρη ενημέρωση ενόψει και της χειμερινής περιόδου.

Η δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας με καύσιμο τον λιγνίτη αναμένεται εντός των επόμενων 2 εβδομάδων και θα επιτρέψει μία πρόβα τζενεράλε με τελική διερεύνηση τυχών αστοχιών ή παραλείψεων. Ο συγχρονισμός στο δίκτυο αναμένεται στα μέσα του Οκτώβρη ενώ η Εμπορική της λειτουργία, στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Η ατμομηχανή του ΛΚΔΜ έχει ανάψει φουλ της μηχανές της ώστε εν αναμονή του χειμώνα να δημιουργηθούν αποθέματα λιγνίτη στις αυλές του Νοτίου και του ορυχείου Μαυροπηγής ώστε η τροφοδοσία, τόσο του ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5 όσο και των μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου αλλά και της Μελίτης, να γίνουν απρόσκοπτα εξυπηρετώντας χωρίς προβλήματα την αναμενόμενη αυξημένη χειμερινή ζήτηση.

Σύμφωνα με τον κ. Νίκου στην παρούσα φάση υπάρχει απόθεμα λιγνίτη που αντιστοιχεί σε 1.300.000 τόνους καθώς πρόθεση είναι να δημιουργηθούν «ασφαλιστικές δικλείδες» με δεδομένο ότι η εξόρυξη τον χειμώνα είναι πολύ πιο δύσκολη.

Προσθετικά, μέσα από τη διάνοιξη του ορυχείου Λακκιάς και τις μετασκευές ενισχύονται τα μέσα και τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν.

Μελανό σημείο

Η μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό είναι το μελανό σημείο που έθιξαν οι δύο Διευθυντές ενώ μείζον ζήτημα αποτελεί και η τεχνογνωσία.

Για μία ακόμα φορά η ΓΕΝΟΠ βρίσκεται αντιμέτωπη με το ζήτημα αυτό αποδεικνύοντας την καταστροφική τακτική των τελευταίων ετών με την εμμονή της μη πρόσληψης προσωπικού.

Με δεδομένο το γεγονός ότι την δεδομένη χρονική στιγμή ήδη γίνεται εκπαίδευση εργαζομένων, η ΓΕΝΟΠ θα επανέλθει στον χώρο και στο ζήτημα λειτουργίας της μονάδας και των εργαζομένων προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση των πραγμάτων διασφαλίζοντας πως είναι η περισσότερο ενδεδειγμένη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος