Γ. Βλάχος, ποινικολόγος για την πρόταση Εισαγγελέα στην υπόθεση Κολωνού: Πού οδηγεί η απόρριψη της κατηγορίας

«Η εισαγγελική πρόταση αποδόμησε το κατηγορητήριο, τουλάχιστον ως προς τις βαρύτερες των κατηγοριών», επισήμανε ο ποινικολόγος Γιάννης Βλάχος, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Συνδέσεις» και τους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο, αναφερόμενος στην υπόθεση του Κολωνού και την πρόταση του εισαγγελέα να απαλλαγεί ο βασικός κατηγορούμενος από τις κύριες κατηγορίες του βιασμού και της μαστροπείας, διότι δεν αποδείχθηκαν στην ακροαματική διαδικασία.

Ενώ πρόσθεσε, ανάμεσα σε άλλα:

«Η βαρύτερη απ’ όλες ήταν η κατηγορία του βιασμού. Εδώ λοιπόν η πρόταση λέει ότι εφόσον δεν απεδείχθη ότι ασκήθηκε βία, άρα δεν κάνει πρόταση να καταδικαστεί για βιασμό. Παρακάμπτοντας βεβαίως και την τελευταία παράγραφο του άρθρου 336 που προβλέπει και τιμωρεί τον βιασμό, το οποίο τιμωρεί επίσης εάν η συνεύρεση έγινε χωρίς τη συναίνεση.

Δηλαδή, και αν δεν απεδείχθη ότι ασκήθηκε βία -που είναι ένα τεράστιο θέμα εάν η παρουσία και μόνο ενός γυμνού άνδρα δίπλα σε ένα 11χρονο παιδί- εάν και μόνη η γυμνή του παρουσία του σώματός του, δεν είναι άσκηση βίας, Είναι δυνατόν να διανοηθούμε ότι ένα 11χρονο παιδί δεν αισθάνεται δέος, δεν αισθάνεται περιστολή, δεν αισθάνεται αδυναμία να αντιδράσει, δεν αισθάνεται απειλημένο, φόβο, αμηχανία, αδυναμία να αντιδράσει, εγκλωβισμό.

Όλα αυτά τα στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει η βία μέσα στο ίδιο το έγκλημα, ειδικά σε αυτή την περίπτωση, στις συνθήκες που τελέστηκε.

Τώρα, όσον αφορά τη συναίνεση, το να μην κάνει πρόταση η κυρία εισαγγελεύς να δικαστεί, τουλάχιστον να τιμωρηθεί για πράξη γενετήσια χωρίς τη συναίνεση, αποδέχεται αυτό που είπε ο κατηγορούμενος ότι υπήρχε ένας έρωτας. Τελικώς κερδοσκοπία δεν υπήρχε, βία δεν υπήρχε. Υπήρχε αυτό το οποίο είπε ο κατηγορούμενος, Ένας άδολος έρωτας πλην απαγορευμένος, λόγω της ηλικίας. Αλλά κατά τα άλλα ένας έρωτας υπήρχε. Εκεί οδηγεί η απόρριψη της κατηγορίας από την εισαγγελική πρόταση του βιασμού (…)

Δεν χρειάζεται περισσότερα αποδεικτικά μέσα από το γεγονός καθαυτό – το γεγονός ενός 11χρονου κοριτσιού, στο οποίο δεν ασκήθηκε βία, δεν έγινε εκμετάλλευση της γενετήσιας ζωής του από κερδοσκοπία. Όλα αυτά τα αρνείται εισαγγελική πρόταση. Άρα τι μένει; Μένει μόνον μια διευκόλυνση του να εκδίδεται. Προϋποθέτει η εισαγγελική πρόταση, με τη διευκόλυνση να εκδίδεται ότι αυτό το παιδί είχε ήδη αυτοβούλως αποφασίσει να εκδίδεται και ότι απλώς το διευκόλυνε, δεν το παρότρυνε, δεν το εξώθησε».

Στην ιδια συζήτηση, ο δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος είπε μεταξύ άλλων:

«Θα πρέπει λοιπόν να αναμένουμε να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου και μετά να κρίνουμε. Εντάξει, εδώ έχουμε την πρόταση της κυρίας εισαγγελέως και κάνουμε αυτή την κριτική. Ας περιμένουμε όμως να δούμε τι θα αποφασίσει το δικαστήριο. Θα συμφωνήσει με την πρόταση; Θα την κάνει δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα και θα βγάλει αποφάσεις σαν και αυτές που είπε νωρίτερα ο κύριος Βλάχος; Θα δούμε, αναμονή. Εμείς εδώ δεν είμαστε ούτε δικαστές, ούτε εισαγγελείς. Είμαστε απλοί δημοσιογράφοι».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος