Γ. Τσίπρας στο Πρώτο: Δεν σβήνεται η ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ – Χρειαζόταν πιο ουσιαστική αυτοκριτική για το διάστημα 15-19 (audio)

 
Ερωτηθείς από την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, στον απόηχο της χθεσινής συνέντευξης του κ. Κασσελάκη στο Mega, αν η περίοδος 2015-2019 διαγράφεται για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Τσίπρας, μέλος της ΚΕ του κόμματος, απάντησε «καθόλου. Προφανώς και υπάρχει συνέχεια. Από εκεί και πέρα, εδώ και χρόνια έπρεπε να έχει υπάρξει μια πιο ουσιαστική αυτοκριτική για το διάστημα 15-19 πρώτον και δεύτερον δεν μπορεί να μας βαραίνει αυτό το στοιχείο συνεχώς, στο διηνεκές».

Στην παρατήρηση των δημοσιογράφων, ότι ο κ. Κασσελάκης χθες έδειξε να κρατάει αποστάσεις και για τα πεπραγμένα στις υποθέσεις Νοβάρτις και τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Τσίπρας σημείωσε τα εξής. «Ο περισσότερος κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι σήμερα μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ήμασταν παρόντες εδώ πέρα την περίοδο 15-19. Είναι προφανές ότι αυτά δεν σβήνονται. Δηλαδή, είναι η ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αρνούμαστε τη δική μας ιστορία. Από εκεί πέρα, το ότι έπρεπε να έχει υπάρξει περισσότερος απολογισμός και για τα θετικά που ήταν η κύρια πλευρά και για τα αρνητικά, που ήταν μια υπαρκτή πλευρά, δευτερεύουσα αλλά υπαρκτή, έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό. Προφανώς δεν σβήνεται το παρελθόν. Αλλά το να υπερασπίζουμε πράγματα τα οποία ήταν λάθος, μας κάνει κακό. Νομίζω αυτό είναι το νόημα».
 
Σχετικά με τον νόμο για τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών σε εταιρείες της αλλοδαπής, τον οποίο χαρακτήρισε «λάθος» ο κ. Κασσελάκης, παρότι θεσπίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ερμηνεύει πως ο κ. Κασσελάκης εννοούσε πως ήταν ανάγκη επικαιροποίησης του νόμου στην περίπτωση των ομογενών.

«Ο νόμος φτιάχτηκε, το πνεύμα του νόμου ήταν, έτσι ώστε να εμποδίσει ήδη πολιτικούς στην Ελλάδα να ανοίγουν εταιρείες στο εξωτερικό και μέσω αυτών να γίνονται διάφορα πράγματα. Αυτό ήταν το πνεύμα του νόμου. Τώρα έχουμε την περίπτωση ενός ανθρώπου ο οποίος είχε επιχειρήσεις στο εξωτερικό και έγινε κάποια στιγμή πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για αυτή την κατηγορία ανθρώπων» ανέφερε.


«Προφανώς και έπρεπε να το έχει λάβει υπόψη του και να το γνωρίζει» απάντησε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς αν έπρεπε να έχει ξεκαθαρίσει αυτά τα ζητήματα ο κ. Κασσελάκης πριν διεκδικήσει το αξίωμα του προέδρου του κόμματος. «Νομίζω οι απαντήσεις που έδωσε χθες είναι καθαρές, δεν αφήνουν κάτι. Ο ίδιος είπε, να πληρώσει πρόστιμο εάν έχει κάνει κάτι παράτυπο» τόνισε.


Όσο αφορά στο πρόγραμμα για την ακρίβεια και τη φορολογία και το τι γίνεται μετά το πρώτο έτος της εφαρμογής του για το οποίο έχει γίνει η κοστολόγηση, ο κ. Τσίπρας, διευκρίνισε πως υπάρχουν διάφορα προσωρινά μέτρα και διάφορα μόνιμα μέτρα.

«Ο Πρόεδρος μίλησε για δύο πράγματα σε ό,τι αφορά την οικονομία, το χτύπημα της ακρίβειας και την αύξηση του πραγματικού εισοδήματος. Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, υπάρχουν κάποια μέτρα υπερφορολόγησης πραγματοποιηθέντων ήδη υπερκερδών από τράπεζες, από τα διυλιστήρια, από εταιρίες ενέργειας και τροφίμων, αυτά έχουν ήδη συντελεστεί, τα οποία μας δίνουν ένα ορισμένο έσοδο. Στο βαθμό που εφαρμοστούν κάποια άλλα προσωρινά μέτρα που αφορούν το πλαφόν κέρδους στις εταιρείες αυτές θα έχει χτυπηθεί η ακρίβεια, δεν θα υπάρχει η ανάγκη μετά να συνεχιστεί αυτή η πολιτική. (…) Οι φορολογικοί συντελεστές σε ό,τι αφορά και τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα είναι μόνιμα μέτρα. (…) Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, ορισμένα μέτρα είναι προσωρινά, δηλαδή ο μηδενισμός στον ΦΠΑ είναι προσωρινό μέτρο. Θα ξαναγυρίσουμε σε μειωμένους ή υπερμειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, είναι σαφές αυτό, αλλά άμεσα χρειάζεται να υπάρξει παρέμβαση, όπως έγινε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος