Γ.Τούντας : 3η δόση εμβολίου πριν την παρέλευση του εξαμήνου (audio)

Με αφορμή τις τελευταίες αποφάσεις για τους εμβολιασμένους πολίτες, επιστήμονες εκτιμούν ότι παρά το ρίσκο που περιέχουν, θα λειτουργήσουν ως κίνητρο για τον εμβολιασμό και άλλων και κυρίως των νέων με απώτερο στόχο την επίτευξη ανοσίας άνω του 80% του γενικού πληθυσμού.
Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα https://webradio.ert.gr/proto/91,6 & 105,8, την εκπομπή “Το GPS της επικαιρότητας” και τον Θάνο Σιαφάκα, ο κ Γιάννης Τούντας, Καθ. Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, ο κίνδυνος από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν είναι μεγάλος. Είναι υπαρκτός, αλλά ο κίνδυνος να μείνουν τα ποσοστά των ανεμβολίαστων νέων και γενικότερα του ανεμβολίαστου πληθυσμού στα επίπεδα που είναι σήμερα, είναι πολύ μεγαλύτερος. Εκτίμησε ότι έχουμε μείνει πίσω σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη από τις περισσότερες ή όλες τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες και αυτό το πληρώνουμε καθημερινά. Μαζί με τη Βουλγαρία κατέχουμε τις δύο τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά τις τελευταίες 40 ημέρες που αποτυπώνουν την επιστροφή από τις θερινές διακοπές, το άνοιγμα των σχολείων, τις κοινωνικές εκδηλώσεις και κάθε άλλη δραστηριότητα.
Όπως είπε ο κ Τούντας, η επιδείνωση θα συνεχιστεί μέχρι να φτάσουμε το επιθυμητό ποσοστό του 80% των εμβολιασμών.

Εκτίμησε ότι δεν πρόκειται ποτέ να απαλλαγούμε από τον κορονοϊό, καθώς στην καλύτερη περίπτωση θα εξελιχθεί σε μια πιο βαριά μορφής γρίπη. Ωστόσο ή θα έχουμε ένα εμβόλιο που θα παρέχει απόλυτη κάλυψη 100% που θα χρειάζεται να κάνουμε κάθε χρόνο ή ένα φάρμακο το οποίο σε πρώιμα στάδια της μόλυνσης να μπορεί να αποτρέπει την επιβάρυνσή της. Τους επόμενους μήνες θα κάμψουμε την επιδημία, πρόσθεσε, από τον Νοέμβριο και μετά θα αρχίσει να μειώνεται το επιδημικό κύμα, αλλά θα περάσουμε έναν χειμώνα με κρούσματα και θύματα.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη δόση εμβολίου, συνέστησε να εμβολιαστούμε όλοι ακόμη και πριν την πάροδο του εξαμήνου από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, καθώς έτσι ενισχύεται το ανοσοποιητικό, ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες και αν υπάρχει δυνατότητα από άποψη διαθεσιμότητας, να εμβολιαστούν και οι κάτω των 60.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος