Γ. Πατούλης και Κ. Μακρυνόρης καταγγέλλουν σχέδιο εμπρησμού στα Βίλια – Τι λένε για τις φωτιές (video)

Καταγγελία για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού στην Αττική έκανε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούληςκαι ο πρόεδρος της Κοινότητας Βιλίων, Κώστας Μακρυνόρης, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι».

«Είναι αλήθεια ότι και η χθεσινή πυρκαγιά εμφανίστηκε την ίδια στιγμή, σε δύο διαφορετικά σημεία, όταν τα έξι μποφόρ είχαν γίνει οκτώ, κοντά στην παλαιά Ε.Ο. Ελευσίνας- Θήβας. Ήταν πολύ απλό και εύκολο, σε εκείνη την περιοχή, από οποιοδήποτε ανθρώπινο χέρι η δυνατότητα έναρξης πυρκαγιάς. Και το λέω αυτό διότι το φετινό καλοκαίρι, έχουν ήδη συλληφθεί άνθρωποι. Αυτόπτες μάρτυρες είχαν δει τέτοιες ενέργειες».

Όπως κατήγγειλε ο κ. Πατούλης, η φωτιά στα Βίλια σχετίζεται άλλο περιστατικό εμπρησμού. «Βρήκαμε στο Πεδίο του Άρεως συγκεκριμένη γυναίκα, όπου όταν άρχισε να έχει στο κέντρο της Αθήνας έξι μποφόρ, πέταξε δύο φωτοβολίδες. Είδαμε στο Δασκαλειό, δύο φωτοβολίδες πάλι, κοντά στο δασικό κομμάτι του οικισμού, χωρίς να έχει εκκενωθεί ο οικισμός, να ξεκινάει μια μεγάλη πυρκαγιά μέσα στη νύχτα. Αντιλαμβάνεστε ότι ο τρόπος με τον οποίος γίνεται μια πυρκαγιά, όπως η χθεσινή (στα Βίλια), κινεί υποψίες ότι ίσως υπάρχει ένα μεμονωμένο ή ένα συνολικότερο χέρι που βάζει αυτές τις πυρκαγιές για κάποιο λόγο. Ήδη η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έχει δώσει εντολή για διαλεύκανση αυτών των υποθέσεων».

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Πατούλης είπε ότι «η χθεσινή πυρκαγιά στα Βίλια, τέθηκε την ίδια στιγμή, σε δύο σημεία, στον ίδιο τόπο, όταν η κατεύθυνση του ανέμου πήγαινέ προς τον οικισμό του Αγίου Ιωάννου, με ριπές οκτώ μποφόρ. Ίσως δεν θέλουν να υπάρξει μόνο καταστροφή δάσους, ίσως θέλουν να υπάρχει και κάτι περισσότερο».

Όσον αφορά το θέμα των αποζημιώσεων ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι «έγιναν αμέσως ενέργειες. Η Ελληνική Πολιτεία έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά στο επίπεδο της καταγραφής των ζημιών. Ήδη, οι πρώτοι δικαιούχοι έχουν λάβει πληρωμές». Ο Περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας.

«Ήδη 138 έργα, που έτσι και αλλιώς η Περιφέρεια εκτελούσε, μπαίνουν σε απόλυτη προτεραιότητα της διαδικασίας αυτής. Λόγω της κλιματικής αλλαγής υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι. Στη χθεσινή μας συνάντηση με τον κ. Αραβώση εξετάσαμε πώς στα δασικά ορεινά σημεία της Αττικής, που επλήγησαν από πυρκαγιά, πώς θα γίνει η αναχαίτηση των νερών, όπου θα κατεβαίνουν στα πεδινά. Κάτι που είναι αρμοδιότητα του δασαρχείου. Εμείς ζητήσαμε διαδικασίες fast track. Αυτό είναι κάτι που η νομοθετική εξουσία θα δει, όπως επίσης και πόρους που θα απαιτηθούν. Το δεύτερο θέμα είναι πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ζώνες απορροής στα πεδινά, με τους οικισμούς και τις πόλεις. Ήδη γίνονται μελέτες για να δούμε που ακριβώς θα εστιάσουμε και να οχυρώσουμε τις πόλεις».

100% εμπρησμός λέει ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βιλίων

Για εμπρησμό 100% έκανε λόγο στην ΕΡΤ και ο Κώστας Μακρυνόρης, πρόεδρος της κοινότητας στα Βίλια. «Αποδείξεις δεν έχω, αλλά ήταν 100% εμπρησμός γιατί η φωτιά ήταν σε δύο σημεία. Ήταν σε τέτοια θέση που δεν μπορούσε κανείς να την κρατήσει».

Όπως είπε ο κ. Μακρυνόρης, «η φωτιά ξέφυγε χθες το μεσημέρι. Σε μισή ώρα έφτασε στα σπίτια. Ήταν ανεξέλεγκτη. Αυτή η φωτιά δικαιολογείται να μην μπορούν οι πυροσβέστες να την κρατήσουν. Δεν δικαιολογείται όμως τις προηγούμενες ημέρες. Καήκαμε με μηδέν αέρα. Δεν μπορεί άλλοι να φυλάνε το δάσος και άλλοι να μην μπαίνουν μέσα. Αυτή είναι η δασική υπηρεσία». Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο πρόεδρος της κοινότητας Βιλίων δεν υπάρχουν στην περιοχή αντιπυρικές ζώνες. «Δεν μπορεί ο Δασάρχης όταν κόβεις ένα δέντρο να σε πηγαίνουν για κακούργημα και σήμερα να βλέπεις εδώ 100 μηχανήματα να λεηλατούν το δάσος».

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος