Γ. Παπαθεοδωρίδης – οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Τι ξέρουμε – Το πλύσιμο των χεριών βασικό στην πρόληψη (video)

Για το θέμα της εμφάνισης ηπατίτιδας σε παιδιά, μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Με άλλη ματιά», ο Γιώργος Παπαθεοδωρίδης καθηγητής γαστρεντερολογίας στο EKΠA.

Όπως τόνισε: «έχουμε αναφορά αυξημένων περιστατικών σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, πάντα υπήρχαν ηπατίτιδες άγνωστης αιτιολογίας. Αναφέρονται αυξημένοι αριθμοί σε διάφορες χώρες, ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά έχουν αναφερθεί και σε άλλες χώρες, κυρίως στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόριο Αμερική, λίγο στην Ιαπωνία.

Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι για το αίτιο, πιθανολογείται ο αδενοϊός, το στέλεχος 41, ο οποίος είναι ένας ιος που τον ξέραμε, υπήρχε και προκαλεί περισσότερο γαστρεντερολογικά προβλήματα και γαστρεντερίτιδες στα παιδιά και σπανίως σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά, που φαίνεται όμως ότι υπάρχει ένα ποσοστό 10% της κεραυνοβόλου βαριάς ηπατίτιδας, που δημιουργεί ανάγκη για μεταμόσχευση.

Θεωρητικά μπορούμε να κάνουμε, αλλά το σύστημα στα παιδιά δεν είναι τόσο οργανωμένο και δεν βρίσκουμε την επείγουσα βάση, ακόμα και στους ενήλικες, ώστε να βρεθεί μόσχευμα σε λίγα 24ωρα. Με την έλλειψη μοσχευμάτων που υπάρχει στη χώρα μας είναι πρακτικά αδύνατον και γι αυτό η χώρα έχει μία διακρατική συμφωνία με την Ιταλία για να στέλνει τα περιστατικά με κεραυνοβόλο ηπατίτιδα, ώστε να διακομίζονται εκεί.

Η μάσκα βοηθάει λίγο, κυρίως βοηθάει το πλύσιμο των χεριών, γιατί μεταδίδεται από τα χέρια αν πιάσουν κάτι μολυσμένο και μεταφερθεί στον οργανισμό».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος