Γ. Πανούσης: Μίλησα με ονόματα-Κατέθεσε στον Άρειο Πάγο φάκελο με στοιχεία (vid)

Φάκελο με στοιχεία για τις απειλές που υποστήριξε ότι δέχεται κατέθεσε σήμερα ο καθηγητής Εγκληματολογίας και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Αμέσως μετά έδωσε κατάθεση και στην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου για τα όσα υποστήριξε περί φαινομένων διαφθοράς στο χώρο της ελληνικής αστυνομίας.

Ο κ. Πανούσης ο οποίος συνοδευόταν από τον δικηγόρο του και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλη Αλεξανδρή, δήλωσε αμέσως μετά: Το σύνολο των στοιχείων το κατέθεσα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η άποψή μου είναι ότι προκύπτουν ποινικές ευθύνες, αυτό, όμως, θα το δει η δικαιοσύνη. Το πολιτικό σύστημα δεν μπόρεσε να κάψει τα καρκινώματά του και έτσι είναι η ώρα της δικαιοσύνης”.

Μετά τον Άρειο Πάγο, ο πρώην υπουργός επισκέφθηκε την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, η οποία τον κάλεσε σε κατάθεση σχετικά με όσα υποστήριξε για την ύπαρξη φαινομένων διαφθοράς στο χώρο της ελληνικής αστυνομίας. Ο κ. Πανούσης παρέμεινε περίπου μισή ώρα στο εισαγγελικό γραφείο και εξερχόμενος δήλωσε πως προσέθεσε διαφωτιστικά στοιχεία στην εισαγγελική έρευνα που αφορά εμπλοκή λιμενικών, στελεχών της ΕΥΠ και ενδεχομένως αστυνομικών σε κυκλώματα που εκμεταλλεύονται μετανάστες.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρώην υπουργός  “αναμένεται η τελική κρίση της εισαγγελίας. Κατά τη γνώμη μου υπάρχει υπόγεια διασύνδεση με συγκεκριμένα πρόσωπα. Ακολούθησα τη γνώμη του πρωθυπουργού που πιστεύει ότι σε αυτά τα θέματα πρέπει να ακολουθούμε τη δικαστική οδό”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα που ανέδειξε ο ίδιος με τις καταγγελίες του, ο κ. Πανούσης επανέλαβε: «Εγώ δεν ανήκω στη κυβέρνηση, δεν είναι θέμα συγκίνησης. Σέβομαι τους θεσμούς. Ο πρωθυπουργός με τίμησε δύο φορές. Μια που με έβαλε στη κυβέρνηση και μια που με έβγαλε για να με προστατέψει».

Να σημειωθεί ότι η κλήση του κ. Πανούση στην εισαγγελέα Διαφθοράς δεν σχετίζεται με το τμήμα της συνέντευξης του στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” σχετικά με απειλές που υποστηρίζει ότι δέχεται, θέμα για το οποίο ο πρώην υπουργός παρέδωσε στοιχεία στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Ο Υπ. Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος από την πλευρά του τόνισε ότι και ο ίδιος έχει δεχθεί απειλητικά μηνύματα, τα οποία όμως δεν αξιολογεί ως ανησυχητικά

Ο κ. Παρασκευόπουλος αναφερόμενος στις καταγγελίες Πανούση είπε: «Δεν μπόρεσα να ξεχωρίσω που είναι ο ισχυρισμός, τα πραγματικά περιστατικά, η πολιτική εκτίμηση, η φωνή του εγκληματολόγου ή το μυθιστόρημα με μια αναφορά. Το ευτύχημα είναι ότι μετά την προτροπή της κυβέρνησης απευθύνθηκε στις δικαστικές αρχές οι οποίες θα διερευνήσουν το θέμα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ρόλο να εγγυηθεί την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και να της παρέχει όλα τα μέσα για την εκπλήρωση της αποστολής της».

Ο Νίκος Τόσκας που διαδέχτηκε τον Γιάννη Πανούση μιλώντας στον Real FM δήλωσε ότι δεν του είπε τίποτα όταν αποχώρησε από το υπουργείο

«Εγώ δεν νομίζω ότι κινδυνεύει η ζωή του κ. Πανούση και δεν έχουμε τέτοια πληροφόρηση. Με τον κ. Πανούση συνομιλήσαμε στο τηλέφωνο και μου είπε για κάποιες εκδοχές, αλλά πρόκειται για εκδοχές. Πρέπει να δούμε από πήρε τις πληροφορίες και αν είναι μικρής αξιοπιστίας. Πάντως καλώς έκανε και πήγε στην δικαιοσύνη. Αφού τα γνώριζε όλα αυτά γιατί δεν έκανε τίποτα όταν ήταν υπουργός», τόνισε ο Υπουργός.

Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό
Οι αναφορές του κ. Γιάννη Πανούση για σχέδιο πολιτικής και φυσικής του εξόντωσης αλλά και για διασυνδέσεις πολιτικών με την τρομοκρατία έχουν προκαλέσει αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Έντονη ήταν και η αντίδραση και της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη:

«Ο κ. Πανούσης θα πρέπει να αποδείξει τους ισχυρισμούς του και να εξηγήσει γιατί επί επτά μήνες δεν ενημέρωσε ούτε τη δικαιοσύνη ούτε την κυβέρνηση για όλα αυτά που σήμερα καταγγέλλει. Πρέπει ακόμα να εξηγήσει γιατί ως αρμόδιος υπουργός και πολιτικός προϊστάμενος τόσο της ΕΥΠ όσο και της Αντιτρομοκρατικής δεν έδρασε άμεσα εφόσον εκτιμούσε ως σοβαρές και αξιόπιστες τις πληροφορίες στις οποίες σήμερα αναφέρεται.»

Την διερεύνηση της υπόθεσης ζητούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ποταμιού, “Όταν ένας πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη καταγγέλλει «παρακράτος και καρκινώματα» υπάρχει ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας στη χώρα. Η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες. Εγείρεται, όμως, μείζον πολιτικό θέμα το οποίο η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να παριστάνει ότι το αγνοεί”, υποστηρίζει το Ποτάμι, το οποίο καλεί τον πρωθυπουργό να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το γνωστό και από το παρελθόν «ας πάει στη Δικαιοσύνη» και να πάρει καθαρή θέση.

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΗΜΑΡ αναφέρει: “Οι καταγγελίες του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση συνιστούν σοβαρό πολιτικό ζήτημα, όταν μάλιστα γνώστης της όλης υπόθεσης με λεπτομέρειες ήταν και είναι ο διοικητής της ΕΥΠ οποίος φέρεται να ενημέρωνε τον πρωθυπουργό και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη…Η κυβέρνηση πρέπει το συντομότερο δυνατό να ρίξει φώς στην υπόθεση ώστε στην πιο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, αφενός η πολιτεία να μην κυλήσει εκ νέου σε περιπέτειες με «παιχνίδια» τρομοκρατίας, αφετέρου η κοινωνία να μην αποπροσανατολίζεται από ύποπτες σκιές και εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα”.

Σχετική είδηση:

Αίσθηση από τις καταγγελίες του Γ. Πανούση – Μαξίμου: Να τις καταθέσει επισήμως στη Δικαιοσύνη (vid)

Καταγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης ότι έχει δεχτεί απειλές (vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος