Γ. Παγουλάτος στην ΕΡΤ: Τα δημοκρατικά συστήματα ανά τον κόσμο μειώνονται ανησυχητικά

Ο κ. Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας και Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ERT NEWS.

Σχολίασε τα ελληνοτουρκικά, δίνοντας έμφαση στην ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αλλά και σε αυτή του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία, την αντίδραση του κόσμου στο Ιράν, μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, την προεκλογική περίοδο στην Ιταλία και αν μία ενδεχόμενη επικράτηση της Τζώρτζια Μελόνι χρειάζεται να ανησυχεί την Ευρώπη και τέλος έδωσε απάντηση στο ερώτημα αν υπάρχει πλέον μια μάχη μεταξύ φιλελεύθερων δημοκρατιών, εναντίον αυταρχικών καθεστώτων.

Ειδικότερα, ο κ. Παγουλάτος για την παρουσία και ομιλία του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανέφερε ότι κατεξοχήν το βήμα αυτό αποτελεί «βήμα δημόσιας διπλωματίας, που απευθύνεται σε 193 χώρες». Συνέχισε λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός μίλησε «στην γλώσσα των αξιών του ΟΗΕ, Διεθνές Δίκαιο, συνεργασία, ειρήνη». «Είμαστε γείτονες, άρα πρέπει να συνυπάρξουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποσαφηνίζοντας τις εθνικές «κόκκινες γραμμές».

Αναφορικά με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανέφερε ότι «τα πράγματα είναι σαφές ότι δεν πηγαίνουν καλά, όχι μόνο σε στρατιωτικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο». «Η επιστράτευση των εφέδρων φέρνει πλέον  τον πόλεμο μέσα στα νοικοκυριά των Ρώσων», πρόσθεσε.

Οι πολιτικά φιλελεύθεροι Ρώσοι έχουν πάρει ήδη τον δρόμο της φυγής, το καθεστώς του Πούτιν γίνεται όλο και πιο σκληρό, γεγονότα που δεν επιτρέπουν καμία αισιοδοξία. «Τα δημοψηφίσματα μαζί με την προσάρτηση των εδαφών, δημιουργούν ένα πολύ επικίνδυνο μείγμα, όχι μόνο ως προς την απειλή χρήσης πυρηνικών αλλά ως προς το αφήγημα ότι οποιαδήποτε κίνηση των Ουκρανών για ανακατάληψη των εδαφών, θεωρείται επίθεση προς τη Ρωσία» σχολίασε ο κ. Παγουλάτος.

Ερωτηθείς εάν η λαϊκή εξέγερση στο Ιράν μπορεί να δημιουργήσει αλλαγές στο καθεστώς, ο κ. Παγουλάτος λέει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων του Ιράν είναι νέοι ηλικιακά με υψηλό μορφωτικό επίπεδο αλλά «δυστυχώς βλέπουμε ότι το καθεστώς γίνεται όλο και πιο σκληρό». Δήλωσε πως δεν νιώθει αισιόδοξος για την τροπή των γεγονότων εκεί, «είναι μια τραγωδία των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων», είπε.

Βρισκόμαστε σε κατάσταση διεθνούς αναβρασμού, αφού πλέον οι Δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο μειώνονται σε αριθμό και αυξάνονται τα απολυταρχικά συστήματα. «Δυστυχώς, οι γειτονικές χώρες της Ευρώπης δεν είναι δημοκρατικές και φιλελεύθερες» σημείωσε ο κ. Παγουλάτος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος