Γ. Οικονόμου στο Πρώτο: Απολύτως συνταγματικό το πρόστιμο – Υποκριτική η στάση Τσίπρα (audio)

Την πεποίθηση ότι είναι απολύτως συνταγματικό το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους άνω των 60 με την επιβολή διοικητικού προστίμου 100 ευρώ σε όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι, καθώς «η κυβέρνηση δεν νομοθετεί πράγματα που δεν είναι απολύτως συνταγματικά», εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή  με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

«Δεν έχει κανένα τιμωρητικό ή εισπρακτικό χαρακτήρα. Δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα, χωρίς κάποια κύρωση και συνέπεια. Η προαιρετική υποχρεωτικότητα, δηλαδή “σε υποχρεώνω αλλά αν δεν το κάνεις δεν θα έχεις κανένα τίμημα”, δεν είναι σοβαρή συζήτηση», τόνισε σημειώνοντας ότι «από την ώρα που μιλάμε για υποχρεωτικότητα, μιλάμε και για κύρωση προφανώς, για συνέπεια, διαφορετικά δεν έχει τον χαρακτήρα της υποχρεωτικότητας. Αυξάνουμε την προτροπή, μεγαλώνουμε την πίεση στο να καταλάβουν όλοι ότι έχουν ευθύνη απέναντι στον εαυτό τους και στο δημόσιο συμφέρον, στο κοινωνικό σύνολο να πάνε να εμβολιαστούν».

Ερωτηθείς για το εάν θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους επιμείνουν να μην εμβολιάζονται, απάντησε ότι «βεβαίως», λέγοντας πως «θα βεβαιώνονται 100 ευρώ πρόστιμο κάθε μήνα, θα επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν προσφυγές στη Δικαιοσύνη, ξεκαθάρισε ότι οι  νομικές ενέργειες αντιμετωπίζονται από τα αρμόδια νομικά όργανα και η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση απολύτως συμβατή με το Σύνταγμα. Υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η υποχρεωτικότητα, καθώς έχει αποφασιστεί και για τους υγειονομικούς.

«Λαμβάνουμε και ζυγίζουμε όλα αυτά τα θέματα που τίθενται στο δημόσιο διάλογο,  έγκριτοι συνταγματολόγοι δεν βλέπουν κανένα πρόβλημα. Όταν η προστασία της δημόσιας υγείας είναι προτεραιότητα, η κυβέρνηση υποχρεούται να περάσει σε πράξεις από το σχολιασμό και τις διαπιστώσεις. Δεν ήταν απλό θέμα, προφανώς έχει τις ισορροπίες του και τις δύσκολες ασκήσεις του, όμως δεν είναι εκτός του πνεύματος του Συντάγματος. Είναι μια γενναία και υπεύθυνη απόφαση που πήραμε», υπογράμμισε.

«Λυπηρή η στάση του κ. Τσίπρα»

Ο κ. Οικονόμου, εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προσεγγίζει την πανδημία με μια ακραία υποκρισία. «Είναι λυπηρό και οδυνηρό. Ο κ. Τσίπρας από το μένος του απέναντι στον πρωθυπουργό και από την εμμονή του να κάνει αντιπολίτευση για την πανδημία – ο μόνος σε όλη την Ευρώπη- μηδενίζει, αφορίζει, λέει τα αντίθετα πράγματα σε διαφορετικές περιπτώσεις και όταν έρχεται η δύσκολη ώρα, για γενναίες και δύσκολες αποφάσεις, φροντίζει πάντοτε να προσεγγίζει την κατάσταση με συνθήματα, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, υπό ένα πρίσμα που ανήκει σε τελείως διαφορετικές εποχές και σε τελείως διαφορετικά δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά.

Επέκρινε τον κ. Τσίπρα ότι «θεωρεί πως βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο», αλλά «δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο, είμαστε σε περίοδο σκληρής μάχης και η κυβέρνηση κάθε μέρα προσπαθεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν και εφικτό για να μείνει όρθια η κοινωνία και η Οικονομία, να ενισχυθεί το ΕΣΥ, για να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη».

«Ο κ. Τσίπρας έχει ψελλίσει κατά καιρούς πολλά και διαφορετικά πράγματα, χωρίς να μπαίνει στον κόπο να τα τεκμηριώσει. Έχει πει για υποχρεωτικότητα χωρίς να πει τίποτα για κυρώσεις. Με μισό τρόπο υποστήριξε την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς, ζητάει υποχρεωτικότητα σε διάφορες επαγγελματικές τάξεις και ηλικιακές ομάδες, και τώρα που την επιβάλλουμε εμφανίζεται αντίθετος», πρόσθεσε.

Οι 3 λόγοι για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στους 3 λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αποφάσισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών. Υπενθύμισε ότι όλα τα στοιχεία από το ΕΣΥ δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που νοσούν βαριά, διασωληνώνονται ή δυστυχώς δεν κερδίζουν τη μάχη με τη ζωή, ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Ο δεύτερος λόγος είναι η κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντλήσει την προσπάθεια πειθούς, αναφέροντας ενδεικτικά ότι  από τους 530.000 συμπολίτες μας που έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού μέσα στον Νοέμβριο, μόλις το 2% με 3% ανήκει στην ευάλωτη ομάδα των άνω των 60. Ο τρίτος λόγος είναι η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον που εν πολλοίς παραμένει αχαρτογράφητη και έχει κινητοποιήσει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.  «Ήταν μια απόφαση ευθύνης που θα σώσει ζωές και θα βοηθήσει στο να αποκλιμακωθεί η πίεση στο ΕΣΥ», δήλωσε.

Αναφορικά με τη στάση του πρωθυπουργού και υπουργών, οι οποίοι πριν λίγο καιρό διαμήνυαν ότι δεν μπορεί να επιβληθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός, ο κ. Οικονόμου αντέτεινε ότι «εκείνη τη χρονική στιγμή η υποχρεωτικότητα δεν ήταν στις επιλογές μας, και η προτεραιότητά μας ήταν να αναπτύξουμε άλλου είδους πρωτοβουλίες και δράσεις για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Σήμερα οι λόγοι μας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα».

Τόνισε ότι εκείνα τα μέτρα «είχαν πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα, σε μια σειρά από συμπολίτες μας, καθώς από τους 6.500.000 εμβολιασμένους φτάσαμε σήμερα στα 7.200.000». «Δεν είχαν αποτελέσματα στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, παρά το γεγονός ότι από τους 60 και πάνω έχουν εμβολιαστεί το 83%. Υπάρχει μια ομάδα 17% που επιμένει να μην εμβολιάζεται, και γι’ αυτό προχωρήσαμε σε αυτά τα μέτρα», συμπλήρωσε.

Για τους εμβολιασμούς στην Αστυνομία

Ερωτηθείς για την επέκταση της υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και στην Αστυνομία, ο κ. Οικονόμου είπε ότι θα γίνει, εάν κριθεί ότι υπάρχει λόγος. Επικαλέστηκε τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που δείχνουν ότι οι αστυνομικοί έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει σε ποσοστό 85%, σημειώνοντας ότι όλοι οι αστυνομικοί ακολουθούν συγκεκριμένα αυστηρά πρωτόκολλα και μέτρα προστασίας.

«Κάποιοι προσπαθούν να μας πουν ότι η κυβέρνηση θα έχει κόστος όταν επιβάλλει την υποχρεωτικότητα στους αστυνομικούς, αλλά δεν έχει κόστος στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Όποιος προσεγγίζει το ζήτημα με αυτό τον τρόπο, δεν έχει καταλάβει τίποτα. Δεν προσεγγίζουμε την πανδημία με τη λογική του πολιτικού κόστους», διεμήνυσε ο ίδιος.

Χρήση μάσκας και Μέσα Μεταφοράς

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως τα δρομολόγια των Μέσων Μεταφοράς έχουν αυξηθεί όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν και υπενθύμισε τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποτροπή συνωστισμού με το κυλιόμενο ωράριο εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την έναρξη λειτουργίας καταστημάτων στις 10 το πρωί.

Για τη χρήση μάσκας επεσήμανε ότι είναι υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως στα γήπεδα. «Εάν κριθεί ότι πρέπει να γίνει κάτι προς την κατεύθυνση αυτή, θα το αξιολογήσουμε και θα το δούμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος