Γ. Καββαθάς, ΓΣΕΒΕΕ: Δε διαφωνούμε με την υποχρεωτική ασφάλιση για τις φυσικές καταστροφές αλλά η νομοθέτηση είναι ημιτελής

Σύνοψη
  • «Έχουμε καταγγελίες επιχειρηματιών πως, αν και επιθυμούν να ασφαλιστούν, οι εταιρείες αρνούνται λόγω του μεγάλου ρίσκου» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ
  • Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά «δεν είναι δυνατή η ασφάλιση επιχειρήσεων που στεγάζονται σε κτήρια κατασκευασμένα πριν το 1960»
  • «Οι ασφαλιστικές εταιρείες, στην περίπτωση που αρνούνται να ασφαλίσουν, να δίνουν μία βεβαίωση ώστε ο υπόχρεος να μην είναι έκθετος απέναντι στο κράτος»

«Δεν βλέπουμε αρνητικά την υποχρέωση ασφάλισης των επιχειρήσεων, ιδίως στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια, αλλά η νομοθέτηση είναι ημιτελής», δήλωσε στο ΕΡΤΝews o πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, εστιάζοντας στην αδυναμία πολλών επιχειρήσεων να ασφαλιστούν για τις φυσικές καταστροφές, ακόμα κι αν είναι υποχρεωμένες από το νόμο.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Όπως δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» και στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Κατερίνα Δούκα η σχετική νομοθεσία πάσχει σε επίπεδο εφαρμογής και πληρότητας καθώς πολλές ασφαλιστικές εταιρείες αρνούνται να ασφαλίσουν επιχειρήσεις που στεγάζονται σε παλαιά κτήρια. «Δεν είναι δυνατή η ασφάλιση επιχειρήσεων που στεγάζονται σε κτήρια κατασκευασμένα πριν το 1960, γιατί από τότε ξεκινά η εφαρμογή των στατικών μελετών και του αντισεισμικού κανονισμού στη χώρα. Οι ασφαλιστικές αρνούνται να ασφαλίσουν τους υπόχρεους» εξήγησε.

Ατελής η νομοθέτηση

Το αδιέξοδο αυτό, λόγω της «ατελούς νομοθέτησης», όπως την χαρακτήρισε, οδηγεί σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, τους επιχειρηματίες είτε σε πρόστιμα που φτάνουν τις 10.000 ή και 20.000 ευρώ, είτε σε νομικό κενό. «Θα πρέπει οι ασφαλιστικές εταιρείες, στην περίπτωση που αρνούνται να ασφαλίσουν, να δίνουν μία βεβαίωση ώστε ο υπόχρεος να μην είναι έκθετος απέναντι στο κράτος».

Ο κ. Καββαθάς μιλώντας στο ΕΡΤΝews αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη παράδοξο που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες ψηλού ασφαλιστικού κινδύνου, όπως τα κοσμηματοπωλεία ή επιχειρήσεις με πολυτελή ακίνητα και οχήματα, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις να απορρίπτονται από τις ασφαλιστικές λόγω της αδυναμίας αντασφάλισης. «Έχουμε καταγγελίες επιχειρηματιών που, αν και επιθυμούν να ασφαλιστούν, οι εταιρείες αρνούνται λόγω του μεγάλου ρίσκου».

Παράλληλα, ανέδειξε και το ποιος έχει την ευθύνη για την ασφάλιση ενός κτηρίου όταν η επιχείρηση λειτουργεί σε μισθωμένο χώρο. «Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιος έχει την υποχρέωση ασφάλισης: ο ιδιοκτήτης ή ο ενοικιαστής; Δεν μιλάω για το ενεργητικό της επιχείρησης, αλλά για το ίδιο το κτήριο».

Αναφορικά με το κόστος ασφάλισης, εξήγησε ότι αυτό «είναι τελείως υποκειμενικό» και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: «Εξαρτάται από τον εκτιμώμενο κίνδυνο, την τοποθεσία της επιχείρησης, την αξία των προϊόντων, αλλά και τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί. Αν για παράδειγμα η επιχείρηση είναι κοντά σε δασική περιοχή, το ασφάλιστρο θα είναι πιο επιβαρυμένο», πρόσθεσε.

Οι ασφαλιστικές, όπως επισήμανε, λαμβάνουν υπόψη ακόμα και την εγγύτητα σε εργοστάσια ή άλλες επικίνδυνες εγκαταστάσεις. «Είναι λογικό: αν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για καταστροφή, αυξάνεται το ασφάλιστρο. Η εκτίμηση είναι πάντα πολυπαραγοντική».

«Δεν χρειάζονται πρόστιμα. Από τη στιγμή που η ανασφάλιστη επιχείρηση δεν θα λάβει κρατική αρωγή σε περίπτωση καταστροφής, αυτό από μόνο του είναι αρκετό κίνητρο. Δεν χρειάζεται τιμωρία για να ασφαλιστεί κάποιος», πρόσθεσε ο κ. Καββαθάς όσον αφορά το εάν η επιβολή προστίμων είναι ορθός τρόπος για να ενισχυθεί η συμμόρφωση των επιχειρηματιών.

Σχετική είδηση:

Ασφαλιστική κάλυψη για φυσικές καταστροφές: Υποχρεωτική για οχήματα και επιχειρήσεις εντός του 2025

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος