Με αφορμή την αύξηση του προστίμου για την υποδηλωμένη εργασία στα 10.500 ευρώ, που θα περιλαμβάνεται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, ο Εργατολόγος Γιάννης Καρούζος επισημαίνει ότι η παραβατικότητα, για την υποδηλωμένη εργασία αγγίζει το πενταπλάσιο της αδήλωτης εργασίας. Το 2023 είχαμε ενδεικτικά 522 πρόστιμα για αδήλωτη εργασία και 1.641 για παράβαση του ωραρίου σε σχέση με τον πραγματικό χρόνο απασχόλησης, είπε χαρακτηριστικά πριν αναφερθεί στο πώς αντιμετωπίζεται το νέο μέτρο από εργοδότες αλλά και ποια είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων.
«Είναι τεράστιο το πρόστιμο των 10.500 ευρώ. Ένα πρόστιμο που ουσιαστικά θα αφορά στις επιχειρήσεις που έχουν την ψηφιακή κάρτα. Άρα οποιαδήποτε νόθευση, παραβίαση ή μη τήρηση της ψηφιακής κάρτας σε πραγματικό χρόνο θα επισύρει αυτή την κύρωση που είναι πραγματικά πάρα πολύ σοβαρή. Μια επιχείρηση μπορεί και να κλείσει.
Το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε όπου έχει καθιερωθεί η ψηφιακή κάρτα, εφόσον προκύπτει υπέρβαση, να εξισώσει το πρόστιμο της μη τήρησης του πραγματικού χρόνου απασχόλησης σε σχέση με την ψηφιακή κάρτα, με το πρόστιμο της αδήλωτης εργασίας», είπε ο εργατολόγος και συμπλήρωσε:
«Αν προσλάβεις τον αδήλωτο εργαζόμενο, τυγχάνεις καλύτερης οικονομικής μεταχείρισης, πληρώνεις το υποπολλαπλάσιο του προστίμου. Το κυριότερο όμως είναι ότι αποτελεί μια παράβαση για την επιχείρηση που μπαίνει και σε ένα αρχείο που ελέγχεται σταδιακά και επαναλαμβανόμενα . Η περίφημη μαύρη λίστα που το υπουργείο διατηρεί σε επιχειρήσεις παραβατικής συμπεριφοράς και τακτικής, όπως είναι η αδήλωτη εργασία. Στην υποδηλωμένη εργασία ωστόσο η διάταξη δεν θα συνδέεται με κάτι τέτοιο, αλλά προφανώς ένας εργοδότης ο οποίος παραβιάζει την εργατική νομοθεσία δεν δίνει καλό παράδειγμα στις αρχές που τον ελέγχουν».
Σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων σπό την εργατική νομοθεσία ο κ. Καρούζος είπε:
Για πέντε χρόνια από τότε που θα λήξει η εργασιακή τους σχέση με τον εργοδότη, έχουν δικαίωμα να ζητήσουν διαφορές αποδοχών αν έχει προκύψει ή υπολογισμό των δώρων και στην αδήλωτη απασχόληση.
Η Επιθεώρηση Εργασίας όμως, αν δεν ενεργήσει «επ αυτοφώρω» δεν βάζει πρόστιμα. Άρα μετά από καταγγελία του εργαζόμενου δύσκολα η επιθεώρηση βάζει πρόστιμα. Αυτό το κάνουν τα δικαστήρια, είπε ο Γιάννης Καρούζος.
Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος