Γ. Γεροτζιάφας στο Πρώτο: Ενίσχυση του ΕΣΥ τώρα – Στο 5ο κύμα δεν πρέπει να επαναληφθεί η ίδια κατάσταση (audio)

Αναφερόμενος στο τι έχουμε μπροστά μας σε σχέση με την πανδημία το επόμενο διάστημα, ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα δεν είναι τα Χριστούγεννα, αλλά να σωθούν άνθρωποι, που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν είχαμε ένα πρόγραμμα επιτυχημένου μαζικού εμβολιασμού και ταυτόχρονα οργάνωσης πρωτοβάθμιας περίθαλψης για την covid». Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, επεσήμανε ότι «χρειάζεται να ενεργοποιηθούν ταχύτατα οι γιατροί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη ούτως ώστε να βλέπουν τους ασθενείς με την έναρξη των συμπτωμάτων, ενώ και από την πλευρά των πολιτών χρειάζεται να εκπαιδευτούν ως προς την αναγνώριση των συμπτωμάτων της covid για να σταματήσει το φαινόμενο να πηγαίνουν οι άνθρωποι στο νοσοκομείο όταν πια δεν μπορούν να πάρουν ανάσα και η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη».

Χρειάζεται να γίνει τώρα μεγάλη ανακατανομή των πόρων και να ενισχυθεί το σύστημα υγείας γιατί θα έρθει το 5ο κύμα και δεν πρέπει να επαναληφθεί η σημερινή κατάσταση, σημείωσε ο κ. Γεροτζιάφας, ο οποίος πρόσθεσε και την ανάγκη οργάνωσης του δημόσιου συστήματος υγείας και συγκεκριμένα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και σε σχέση με την χορήγηση των αντιικών φαρμάκων που αναμένονται στην χώρα μας. «Ακόμα και τα αντιικά φάρμακα τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται από τον ασθενή στις πρώτες 2 ημέρες των συμπτωμάτων, θα πρέπει να τα δώσει ένας γιατρός. Ακόμα και αν έχεις ένα εκατομμύριο δόσεις, αν δεν έχεις οργανώσει το δίκτυο των γιατρών που θα περιθάλψουν, θα διαγνώσουν και θα δώσουν τα φάρμακα, θα κάνεις μια τρύπα στο νερό. Αν δεν έχεις γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, δεν αντιμετωπίζεις την πανδημία» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως αν δεν μπουν στο παιχνίδι οι ιδιώτες με καθαρούς όρους, «όχι με όρους αισχροκέρδειας και με ξεκάθαρες οικονομικές σχέσεις το παιχνίδι δυστυχώς θα χαθεί».

Προσέθεσε επίσης, πως η εφαρμογή των μέτρων αποστασιοποίησης θα πρέπει να γίνει με αυστηρό τρόπο και οριζόντια για όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και μη, γιατί πρέπει να σταματήσει πάση θυσία η κυκλοφορία του ιού και ακόμα πρέπει να εφαρμοστεί με αυστηρότητα το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Επιπλέον, χρειάζεται τόνισε, να γίνει πολύ συστηματική εκπαίδευση των γιατρών που κάνουν τον εμβολιασμό, προκειμένου να εμβολιάζουν όλους τους ανθρώπους, γιατί πρακτικά δεν υπάρχουν αντενδείξεις. Μάλιστα, επεσήμανε πως είναι σημαντικό να εμβολιαστούν οι άνθρωποι με ιστορικό θρόμβωσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων γιατί αυτοί κινδυνεύουν με την covid να βρεθούν κατευθείαν σε ΜΕΘ. Τέλος, πρέπει υπογράμμισε, να εντατικοποιηθεί ο εμβολιασμός και η τρίτη δόση ώστε «μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου να φτάσουμε σε μια εμβολιαστική κάλυψη της χώρας σε ποσοστό 80%, κάτι που απαιτεί τεράστια προσπάθεια, για να μην έχουμε πάλι τραγωδία τον Φεβρουάριο». Οι εμβολιασμένοι έχουν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν και να χρειαστούν νοσηλεία, τόνισε ο κ. Γεροτζιάφας και επεσήμανε πως μετά τους 6 μήνες έχουμε λίγη προστασία από την ανοσία του εμβολίου, έχουμε την μετάλλαξη Δέλτα που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και υπάρχει και ένα 20% των ανθρώπων που ξεφεύγει από την ανοσία που προκαλεί το εμβόλιο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος