Γ. Ελευθερίου: Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να επιστρατεύουμε γιατρούς – Tι δηλώνει για τις επιτάξεις η Μ. Παγώνη (video)

«Οι ιατρικοί σύλλογοι και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είναι υπέρ της συστράτευσης και κατά της επίστράτευσης», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Ελευθερίου, αντιπρόεδρος του ΠΙΣ. Από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» πρόσθεσε ότι κατανοεί τις αντιδράσεις των συναδέλφων της καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έγιναν οι αναγκαίες προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.

«Η επιστράτευση ως μέτρο έδειξε και την άλλη φορά ότι δεν ωφελεί το σύστημα υγείας και τελικά δεν λύνει το πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Ελευθερίου και αναρωτήθηκε γιατί όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να προσληφθούν 100 ιατροί που είναι απαραίτητοι για το ΕΣΥ.

«Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να επιστρατεύουμε γιατρούς. Θα πρέπει να προσλάβουμε μόνιμους γιατρούς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτή είναι η απαραίτητη ενέργεια» είπε ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συστήματος.

«Οι ειδικότητες που ζητάνε αυτή την στιγμή, αναισθησιολόγους και εντατικολόγους, δεν υπάρχουν στη χώρα. Τα χρόνια των μνημονίων έχουν φύγει 20.000 γιατροί και έχουν πάει στο εξωτερικό», τόνισε ο κ.  Ελευθερίου.

«Οι γιατροί δεν κάθονται στον ιδιωτικό τομέα. Εργάζονται και περιθάλπουν ασθενείς. Οι αναισθησιολόγοι είναι μετρημένοι και προσφέρουν υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα. Πώς θα τους περιθάλψουν αυτούς; Αν αποδυναμώσουν την πρωτοβάθμια βαθμίδα φροντίδας ποιος θα περιθάλψει τα χιλιάδες κρούσματα κατ’ οίκον;», επισήμανε ο εκπρόσωπος των ιατρών.

Και όπως κατήγγειλε, ακόμα δεν έχουν πληρωθεί όσοι γιατροί είχαν πάει εθελοντικά να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ πέρυσι.

Μ. Παγώνη: Να έρθουν οι γιατροί τάχιστα στα νοσοκομεία

«Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν αρκετές προκηρύξεις ιατρών οι οποίες είναι ακόμη στα ιατρικά συμβούλια. Είναι πάνω από 35 άτομα στις λίστες. Εάν αυτές είχαν προχωρήσει τότε δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα», δήλωσε η κ. Παγώνη.

Σύμφωνα με την ίδια καταλαβαίνει τις αντιδράσεις των συναδέλφων της που λαμβάνουν τα φύλλα πορείας για επίταξη υπηρεσιών, καθώς δεν μπορούν να αφήσουν τα ιατρεία και τους ασθενείς τους και να μπουν στις ΜΕΘ. «Αν είχαν προχωρήσει οι κρίσεις και έπαιρναν τους γιατρούς από τις λίστες, και προσλαμβάνονταν ιατροί δεν θα χρειάζονταν επίταξη».

Ωστόσο, όπως δήλωσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών, «δεν μπορούμε να διαπληκτιζόμαστε αυτή την στιγμή. Την στιγμή που βρισκόμαστε σε πόλεμο, μέσα στον πόλεμο μπαίνουμε όλοι. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας είναι τελεσίδικες. Ελπίζω οι συνάδελφοι που θα έλθουν να μπορέσουν να βοηθήσουν, αφήνοντας τα ιατρεία τους και τους ασθενείς τους. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να διαπληκτιζόμαστε μεταξύ μας. Ας προχωρήσουν οι κρίσεις τάχιστα. Να έρθουν οι γιατροί τάχιστα στα νοσοκομεία για να μην βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση. Δεν είναι λύσεις αυτές».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος