Γ. Χρυσουλάκης: Η τουρκική πλευρά διαστρεβλώνει για άλλη μια φορά την πραγματικότητα

Ο ΓΓ του ΥΠΕΞ, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και τη Δημόσια Διπλωματία, Γιάννης Χρυσουλάκης, ερωτηθείς σήμερα στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ για τη φραστική επίθεση της Τουρκίας κατά της ΠτΔ, Kατερίνας Σακελλαροπούλου, σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η τουρκική πλευρά δυστυχώς διαστρεβλώνει για άλλη μια φορά την πραγματικότητα κι αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και τη συνεχιζόμενη πολιτική της η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των χωρών».

Όπως είπε : «Έγινε μια εκδήλωση της επίσημης παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου του Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού, στα Σούρμενα, στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού υπήρξε μακρά, λαμπρή και οδυνηρή ενώ μίλησε για την προσφυγιά και την τραγική της κατάληξη σε σχέση με τη μεθοδευμένη και συστηματική Γενοκτονία, δηλαδή το αυτονόητο και αντέδρασε το ΥΠΕΞ της Τουρκίας. Για μια ακόμα φορά κατά παράβαση των στοιχειωδών κανόνων της διπλωματικής πρακτικής η τουρκική πλευρά καταφέρεται εναντίον ανώτατου αξιωματούχου της Ελλάδας και στην προκειμένη περίπτωση εναντίον της Προέδρου της Δημοκρατίας. Η τουρκική πλευρά δυστυχώς διαστρεβλώνει για άλλη μια φορά την πραγματικότητα κι αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και τη συνεχιζόμενη πολιτική της η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των χωρών. Η Ελλάδα απορρίπτει στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις κι επιμένουμε ότι η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ λαών και φυσικά εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξης  για το μέλλον. Και για να μην ξεχνάμε ότι η Βουλή των Ελλήνων στις 24 Φεβρουαρίου του 1994 αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων από το τουρκικό κράτος και ψήφισ εομόφωνα την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με τον νόμο μάλιστα 2193 του 1994. Πρέπει ακόμα να αναφέρω την πρόσφατη απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων που είναι ένα γεγονός εξαιρετικής σημασίας για τους εξής λόγους: πρώτα από όλα βάζει στον παγκόσμιο διάλογο τη λέξη γενοκτονία, δεύτερον αναγνωρίζει εμμέσως τη γενοκτονία όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής και τρίτον ανάβει το πράσινο φως και σε άλλες κυβερνήσεις να ακολουθήσουν παρόμοια βήματα. Τέλος δίνει σε μας την ευκαιρία να ενδυναμωθεί το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».

Επίσης, ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε στο θέμα της ψηφιακής διεκπεραίωσης των ληξιαρχικών πράξεων για τους Έλληνες του εξωτερικού που πλέον είναι κάτι που θα μπορεί να γίνεται από το σπίτι. Όπως είπε ήδη έχει ξεκινήσει πιλοτικά σε ορισμένα προξενεία όπου έχει γίνει η σχετική εκπαίδευση. «Έχει αρχίσει να λειτουργεί το μητρώο πολιτών κι έγινε μέσα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η διασύνδση πλέον των προξενείων μας με το μητρώο πολιτών. Άρα παύει σιγά – σιγά η διαδικασία που πρέπει να πηγαίνει κανείς στο προξενεί να δηλώνει τη ληξιαρχική πράξη και στη συνέχεια με έγγραφα αυτή να έρχεται και να καταλήγει στο ειδικό ληξιαρχείο. Τώρα αυτή η διαδικασία αυτοματοποιείται και πλέον όλες οι ληξιαρχικές πράξεις θα είναι αυτόματες. Είναι μια τεράστια διευκόλυνση στον Απόδημά μας Ελληνισμό» εξήγησε ο ΓΓ του ΥΠΕΞ, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και τη Δημόσια Διπλωματία.

Τέλος ο κ. Χρυσουλάκης μίλησε για την ψηφιακή μαθησιακή πλατφόρμα staellinika.com, που έχει την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και έχει υιοθετηθεί ως το επίσημο εργαλείο της γενικής γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας κι Απόδημου Ελληνισμού για την εκμάθηση και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, αλλά και της μυθολογίας και στοιχείων του ελληνικού πολιτισμού στην ελληνική διασπορά.

Σχετικό Άρθρο: Υπ. Εξωτερικών: Η Τουρκία αποκρύπτει τι έγινε στο παρελθόν αλλά και τη συνεχιζόμενη πολιτική της που καταπατά το Διεθνές Δίκαιο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος