Γ. Χουλιάρας: «Σμηνοσειρά» που θα σβήσει η σεισμική δραστηριότητα στη Θήβα – Έχουν καταγραφεί 3.300 σεισμοί

Η πιθανότητα η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στη Θήβα να αποτελεί προσεισμικό φαινόμενο είναι πολύ μικρή σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμο Χουλιάρα. Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» απηύθυνε έκκληση να μην γίνεται συζήτηση περί προγνωσιολογίας διότι πανικοβάλλονται οι πολίτες χωρίς λόγο, εκτιμώντας ότι το φαινόμενο αποτελεί «σμηνοσειρά» που θα σβήσει σταδιακά.

«Εδώ και δυο χρόνια υπάρχει μικροσεισμική δραστηριότητα με μέσο όρο δονήσεις των 2 Ρίχτερ που δεν γίνονται αισθητοί. Έχουμε καταγράψει 3300 σεισμούς σε αυτό το διάστημα. Παρακολουθούμε το φαινόμενο με ενδιαφέρον γιατί εξελίσσεται σε χερσαίο έδαφος, κοντά σε μεγάλη πόλη, με χαμηλά επικεντρικά βάθη γι’ αυτό γίνονται αισθητοί. Η περιοχή είναι γνωστή γιατί έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ όμως η πιθανότητα μεγάλου σεισμού είναι πάρα πολύ μικρή» τόνισε.

Παράλληλα σημείωσε ότι είναι λάθος η όποια επιστημονική επιφυλακτικότητα να διατυπώνεται δημοσίως. «Δεν επιτρέπεται να εκφράζουμε δημόσια την επιστημονική μας αβεβαιότητα παρά μόνο στο πλαίσιο συνεδρίων και δημοσιεύσεων. Οι πολίτες που δεν έχουν σχέση με την επιστημονική προσέγγιση στην εκτίμηση του σεισμικού φαινομένου ταλαιπωρούνται άδικα από αυτήν την προγνωσιολογία. Υπάρχει επιτροπή και εκεί πρέπει να κατατίθενται τα όποια στοιχεία», σημείωσε και εξέφρασε δε την έκπληξή του που είδε ανάλογες προγνώσεις να διακινούνται μάλιστα από μέλος της επιτροπής.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Γεώργιος Αναστασίου δήμαρχος Θηβαίων.  «Αισθανόμαστε άγχος λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που έχουμε στην περιοχή από το Δεκέμβριο του 2020, με υφέσεις και εξάρσεις. Οι δονήσεις των 4,3 ρίχτερ μπορεί να είναι μικρής ισχύος  όμως δεν παύουν να δημιουργούν ανησυχία στους κατοίκους. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι, έχουμε κανει προσεισμικό έλεγχο και είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με το Γεωδυναμικό και τον ΟΑΣΠ. Ο κ. Χουλιάρας είναι ο πιο καθησυχαστικός από όλους, ευελπιστούμε ότι έχει δίκιο στην εκτίμησή του ότι πρόκειται για σμηνοσειρά που θα σβήσει σταδιακά», είπε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος