Γ. Ατσαλάκης: Η κορύφωση της πανδημίας ήταν στις 4 Ιανουαρίου – Ενθαρρυντική η πτώση των κρουσμάτων

Η πορεία της πανδημίας και τα στοιχεία από την μετάλλαξη Όμικρον, ήταν το θέμα για το οποίο μίλησε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Ατσαλάκης αναπληρωτής καθηγητής ανάλυσης δεδομένων Πολυτεχνείου Κρήτης.

Όπως δήλωσε ο κ. Ατσαλάκης: «Aπό τις αρχές Δεκεμβρίου είχαμε πει ότι η κορύφωση του κύματος θα γίνει στις αρχές Ιανουαρίου και πράγματι έτσι συνέβη με την κορυφή του κύματος στις 4 Ιανουαρίου και μάλιστα σήμερα δώσαμε στη δημοσιότητα τη συγκεκριμένη ανάλυση».

Ανέφερε πως η πτώση του αριθμού των κρουσμάτων οφείλεται «στις προσπάθειες της πολιτείας και της κοινωνίας κυρίως που ακολούθησε πιστά τα μέτρα, ιδίως την περίοδο των εορτών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται η προσπάθεια να συνεχιστεί, η άμυνά μας είναι τα εμβόλια και η τήρηση των μέτρων».

Γιατί δεν επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις για πολύ  υψηλό αριθμό κρουσμάτων

Απαντώντας στο γιατί δεν είδαμε τα ιδαίτερα υψηλά νούμερα που προέβλεπαν τα μαθηματικά μοντέλα ανέφερε πως: «δεν γίνονταν ξεχωριστή καταγραφή των ημερήσιων κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα από αυτά της Όμικρον, ώστε να τροφοδοτήσουμε τα μοντέλα μας.

Κάναμε μία νέα προσέγγιση βασιζόμενοι στο ρυθμό διπλασιασμού των κρουσμάτων που παρατηρήσαμε σε όλες τις χώρες που αναπτύχθηκε η Όμικρον και εξηγήσαμε ότι μετά τις 26/12 είχαμε υπερδιπλασιασμό ανά ημέρα, μετά περάσαμε στο διπλασιασμό, μετά ανά τρεις ημέρες, ανά τέσσερις και τότε δείξαμε τη μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων και αυτό ήταν το ενθαρρυντικό και μας επιβεβαιώνει την κορυφή στις 4 Ιανουαρίου».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος