Φθιώτιδα: «Πρωτάκια» ανέβηκαν σε λάθος σχολικό λεωφορείο – Ανάστατοι τα έψαχναν οι γονείς

Array

Μετά το περιστατικό με το σχολικό στη Βάρκιζα, άλλο ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στη Φθιώτιδα, προκαλώντας εύλογους προβληματισμούς για τις ευθύνες μεταφοράς των παιδιών από και προς το σχολείο, κυρίως παιδιών απομακρυσμένων περιοχών. Δύο μαθήτριες της Α’ τάξης του δημοτικού σχολείου δεν επέστρεψαν στο σπίτι τους το μεσημέρι καθώς ανέβηκαν σε λάθος λεωφορείο.
Οι γονείς δύο μικρών κοριτσιών, της Α’ τάξης του δημοτικού σχολείου της Μακρακώμης περίμεναν τα παιδιά τους μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου στην στάση του λεωφορείου στο χωριό Τσούκα, όπου διαμένει η οικογένεια. Το λεωφορείο έφτασε, ωστόσο τα παιδιά τους δεν ήταν μέσα.

Ο οδηγός του λεωφορείου δεν μπορούσε να δώσει κάποια εξήγηση. Από εκείνη τη στιγμή εύλογα η ανησυχία των γονιών κορυφώθηκε. Μάλιστα,απευθύνθηκαν στον σχολικό τροχονόμο αλλά και στο Αστυνομικό Τμήμα, που κινητοποιήθηκε άμεσα και άρχισε να αναζητά τα παιδιά.

Τελικά, σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ Φθιώτιδας, που έχει αναλάβει την μεταφορά των μαθητών κατάφεραν να εντοπίσουν τα παιδιά που είχαν φτάσει σε άλλο χωριό. Για την ακρίβεια, τα μικρά κορίτσια ανέβησαν σε λάθος λεωφορείο με αποτέλεσμα αντί για το χωριό Τσούκα, όπου και διαμένουν έφτασαν στο χωριό Τυμφηστός. Ο οδηγός του λεωφορείου ρωτούσε τα παιδιά για τον τόπο διαμονής τους, ωστόσο τα ίδια δεν θυμόταν να πουν. Τελικά, μετά από επικοινωνία των οδηγών του ΚΤΕΛ ο ίδιος οδηγός μετέφερε τα παιδιά στο χωριό τους.

Σύμφωνα με το νόμο οι δάσκαλοι και διευθυντές του σχολείου δεν εμπλέκονται με την μεταφορά των μαθητών. Βάσει του νόμου δηλαδή για τις μετακινήσεις/μεταφορές μαθητών (είναι νόμος του 1985, που τροποποιήθηκε το 1992 και το 1997) το εκπαιδευτικό προσωπικό δεν εμπλέκεται στην μεταφορά των μαθητών, ειδικά από το σχολείο προς το σπίτι, αλλά ο φορέας που συμβάλλεται για την μεταφορά τους. Συνήθως στα λεωφορεία του ΚΤΕΛ (όταν και όπου το ΚΤΕΛ αναλαμβάνει με σύμβαση το έργο της μεταφοράς των μαθητών) υπάρχει, πέραν του οδηγού ένας ακόμη, ως συνοδός των παιδιών. Στις περιπτώσεις των σχολείων δε που υπάρχει σχολικός τροχονόμος (ο θεσμός ισχύει προαιρετικά με τη συνεργασία του σχολείου, του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και του εκάστοτε δήμου) μπορεί και ο σχολικός τροχονόμος να συμβάλλει, κυρίως όταν τα παιδιά απαιτείται να διασχίσουν δρόμο για να επιβιβαστούν στο λεωφορείο. Ο συνοδός εντός του λεωφορείου είναι εκείνος που βοηθά τα παιδιά να ανέβουν για να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Σε πολλές περιπτώσεις, βέβαια και οι δάσκαλοι της τάξης βοηθούν, χωρίς να έχουν εκ του νόμου τη σχετική ευθύνη, ειδικά τα μικρά παιδιά να ανεβούν στα λεωφορεία για να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος