Φωτιές: 57 δασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη χώρα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική 57 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, με τις περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

• Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα κατά τις πρωινές ώρες σε δασική έκταση στην Βασιλική Λακωνίας είναι οριοθετημένη.

• Συνεχίζει να μαίνεται η φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στο Άγιον Όρος, στην περιοχή μεταξύ της Μονής Δοχειαρίου και Κωνσταμονίτου. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και επιχειρούν 115 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 33 οχήματα, ενώ από αέρος μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας πετούσαν επτά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

• H πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι σε αγροτική έκταση στην περιοχή Μικρό Τύμπανο Ξάνθης είναι οριοθετημένη και επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 10 οχήματα και δύο αεροσκάφη. Συνδρομή από μηχανήματα έργου και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

• Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Αμάραντος (θέση Λεύκα) στην Κόνιτσα Ιωαννίνων επιχειρούν 26 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, τέσσερα οχήματα και δύο ελικόπτερα.

•Ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστκές δυνάμεις περιόρισαν την καταστροφική πορεία της πυρκαγιάς στη Χαλκίδα και πλέον έχει απομείνει ένα μέτωπο προς τη Νέα Λάμψακο, στο οποίο επιχειρεί το σύνολο των μέσων,αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στα 2 από τα 3 μέτωπα της φωτιάς, επίγειες και εναέριες δυνάμεις έχουν κυκλώσει τις φλόγες και αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται περισσότερο στις αναζωπυρώσεις περιμετρικά, ενώ 3 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη συνεχίζουν τις πτήσεις στα κρίσιμα σημεία των μετώπων. Τέλος, αρχίζει και καθαρίζει η ατμόσφαιρα από τους καπνούς μέσα στην πόλη της Χαλκίδας και την παραλιακή ζώνη.

•Άμεσα οριοθετήθηκε από τις δυνάμεις πυρόσβεσης η φωτιά που ξέσπασε, από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία, σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή της Παλαιάς Επιδαύρου, στην Αργολίδα.Στο σημείο συνεχίζουν να επιχειρούν 14 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, ώστε να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά και να προλάβουν ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή 7/8

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr)), για αύριο Κυριακή 07 Αυγούστου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου)

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

Το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων παραμένει σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τέλος, παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος