Βαρυμπόμπη: Στις φλόγες δάσος, σπίτια, επιχειρήσεις ― Ολονύχτια μάχη με την φωτιά ― Περιοχές σε κίνδυνο (video)

Η πυρκαγιά στο πέρασμά της έκαψε σπίτια ενώ κινδύνευσαν άνθρωποι, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η περίμετρος της πυρκαγιάς εκτείνεται στο τρίγωνο Αδάμες – Βαρυμπόμπη – Θρακομακεδόνες και έχει προκαλέσει πολλές ζημιές σε σπίτια και άλλα οικήματα κυρίως στις Αδάμες και την Βαρυμπόμπη. Οι φλόγες πέρασαν ακόμα και το ρέμα της Χελιδονούς και υπάρχουν καμένες περιοχές μέχρι το ύψος της Λυκόβρυσης. Συνεχείς αναζοπυρώσεις στις Αδάμες κρατούν πυροσβεστικές δυνάμεις και κατοίκους σε διαρκή ένταση, παρά την ύφεση του ανέμου. Μάχη για να μην περάσουν οι φλόγες από την άλλη μεριά του νεκροταφείου στο Κρυονέρι.

Η κατάσβεση είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι εστίες είναι δεκάδες και διάσπαρτες. Αργά το βράδυ, στις φλόγες παραδόθηκε και εργοστάσιο catering στις Αχαρνές, καθώς η φωτιά πέρασε μέσα από το ρέμα της Χελιδονούς. Έχουν καεί τουλάχιστον 5 σπίτια στην περιοχή.

Η φωτιά προσεγγίζει τη βιομηχανική ζώνη, έχει φτάσει σχεδόν στον σταθμό μεταφόρτωσης του δήμου Κηφισιάς που βρίσκεται στην γέφυρα Καλυφτάκη, δήλωσε στην ΕΡΤ το βράδυ ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος του δήμου Κηφισιάς Γιώργος Σκορδίλης. 

Οι φλόγες έχουν μπει σε σπίτια στον οικισμό της Βαρυμπόμπης, γίνεται προσπάθεια, υπάρχουν πυροσβέστες, αλλά είναι πάρα πολλά τα μέτωπα, είπε στην ΕΡΤ από την πλατεία της Βαρυμπόμπης ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, καθώς και πεζοπόρα τμήματα του στρατού και πολλοί εθελοντές πυροσβέστες, με την συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων ΟΤΑ.

Οι πύρινες φλόγες ξέσπασαν το μεσημέρι μέσα στο δάσος, ωστόσο γρήγορα κινήθηκαν προς τους γύρω οικισμούς και μπήκαν στον αστικό ιστό. Εκκενώθηκαν τόσο η Βαρυμπόμπη, όσο και οι Θρακομακεδόνες, η περιοχή του Ολυμπιακού Χωριού και ο οικισμός των Αδαμών. Στην τελευταία περιοχή αριθμώνται ήδη δεκάδες καμένα σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ και του Γιάννη Σιδέρη, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα, με όλες τις μονάδες Αττικής και Βοιωτίας να συγκροτούν ομάδες των 50 ατόμων, προς διάθεση όπου αυτό είναι απαραίτητο. Περιπολίες του Στρατού και της Αστυνομίας θα γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Αργά το βράδυ έγινε γνωστό, ακόμη, ότι σε επιφυλακή τίθεται και η αεροπορική βάση στη Δεκέλεια.

Από την πληγείσα περιοχή του Τατοΐου, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκαν πολύτιμα αντικείμενα από τα Βασιλικά Ανάκτορα. Οι τελευταίες εκτιμήσεις των πυροσβεστικών Αρχών για το σημείο, είναι ότι το μέτωπο είναι εκτεταμμένο και η νύχτα θα είναι δύσκολη για τα επίγεια μέσα που επιχειρούν.

Το πύρινο μέτωπο έφτασε τελικά στο ρέμα της Χελιδονούς, και τη βιομηχανική περιοχή, ενώ πλησίασε και τη γέφυρα της Βαρυμπόμπης.

Στο μεταξύ, για προβλήματα στην υδροδότηση 13 περιοχών της Αττικής λόγω της φωτιάς κάνει λόγο η ΕΥΔΑΠ.

Το απόγευμα έγινε γνωστό ότι 14 άτομα εγκλωβίστηκαν, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί, οι οποίοι τελικά αργότερα απεγκλωβίστηκαν. Οι ίδιοι οι κάτοικοι προσπάθησαν να διασώσουν τις περιουσίες τους. Συνεχείς εκρήξεις σημειώνονταν σε διάφορα σημεία.

Κλειστοί δρόμοι

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στους εξής δρόμους:

  • Νέα Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας από το ύψος του Αγ. Στεφάνου, στο ρεύμα προς Αθήνα
  • Παράδρομος της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας από το ύψος του Αγ. Στεφάνου, στο ρεύμα προς Αθήνα
  • Λ. Κύμης από Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας έως Τατοΐου
  • Τατοΐου από Λ. Κύμης έως την Οδό Ερυθραίας
  • Ερυθραίας από το ύψος της Γέφυρας Βαρυμπόμπης
  • Τατοΐου από οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειος Πολιτεία – ταβέρνα Λάμπρος)

Μαύρος καπνός στον Αττικό ουρανό

Ο μαύρος καπνός εξαιτίας της πυρκαγιάς, έχει καλύψει ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Έξι κάτοικοι της ευρύτερης πληγείσας περιοχής νοσηλεύονται με αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το ΕΚΑΒ. Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας βρίσκονται πέντε νοσοκομεία στην Αττική, όσο και το ίδιο το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας.

«Απόλυτη προτεραιότητα να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή. Πάντα προσπαθούμε να διαφυλάξουμε τις περιουσίες και ότι το μυαλό μας είναι πάντα στο φυσικό περιβάλλον, μπροστά όμως στον κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο» επισήμανε στην έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Παρέχουν διαμονή στους πληγέντες

Όπως έγινε γνωστό, μετά απο επικοινωνία του υπουργείου Τουρισμού με τους ξενοδόχους της Αττικής, οι τελευταίοι παρέχουν φιλοξενία σε όσους πολίτες κάηκαν τα σπίτια τους ή δεν έχουν στέγη να διαμείνουν λόγω της εκκένωσης των περιοχών διαμονής τους.

Εν τω μεταξύ, το Έφιππο Σώμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μαραθώνος μετά από έκκληση για βοήθεια από την Βαρυμπόμπη που φλέγεται, σπεύδει για βοήθεια προκειμένου να βοηθήσει στην περισυλλογή των αλόγων που έχουν φοβηθεί και τρέχουν ανεξέλεγκτα στις γύρω περιοχές.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής με επίγεια και εναέρια μέσα και με το ρωσικό Beriev να έχει μπει στη μάχη της κατάσβεσης.

Νέο μήνυμα με οδηγίες από το 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών: Αχαρνές, Λυκόβρυση, Κάτω Κηφισιά, Μεταμόρφωση Αττικής.

Διακοπές οδικής κυκλοφορίας

Λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην Βαρυμπόμπη, είχε διακοπεί το απόγευμα η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, στο ρεύμα προς Λαμία. Κατόπιν άνοιξαν, τελικά, και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Την ολική διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα Καπανδρίτι – Λυκόβρυση και στα δυο ρεύματα, λόγω πυρκαγιάς στο ύψος της Βαρυμπόμπης, διέταξε η τροχαία, όπως ανέφερε νωρίς το βράδυ σε ανακοίνωσή της η Νέα Οδός.

Στο μεταξύ, αναστέλλονται σιδηροδρομικά δρομολόγια λόγω της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη.

Το χρονικό της «πύρινης κόλασης»

Στο παρακάτω βίντεο ξεδιπλώνεται το τι προηγήθηκε, από το μεσημέρι που ξέσπασε η φωτιά, μέχρι αργά το απόγευμα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος στην ΕΡΤ, ο οικισμός Αδάμες απειλήθηκε περιμετρικά στο σημείο που συνορεύει με το ρέμα. «Έχει καεί ένα σπίτι και έχουν καψαλιστεί πολλά άλλα», είπε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο επί τόπου έσπευσε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που ζήτησε να γίνουν εναέριες ρίψεις σε συγκεκριμένα σημεία με στόχο να προστατευτούν εργοστασιακές εγκαταστάσεις. Αργότερα, ο ίδιος πραγματοποίησε δηλώσεις στην έκτακτη ενημέρωση.

Νωρίτερα υπήρξε και επικοινωνία της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προκειμένου ο τελευταίος ενημερώσει για τις εξελίξεις με τις πυρκαγιές ανά την επικράτεια.

«Ο μηχανισμός πυρόσβεσης είναι σε πλήρη ανάπτυξη με μεγάλες εναέριες και επίγειες δυνάμεις να επιχειρούν προκειμένου να ανακοπεί το πύρινο μέτωπο που εκδηλώθηκε το μεσημέρι, στη βόρεια Βαρυμπόμπη κατακαίοντας πυκνή δασική έκταση», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, σημειώνοντας ότι η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας συνδράμει από την πρώτη στιγμή με 14 υδροφόρες και μεγάλα σκαπτικά οχήματα μαζί με τις εθελοντικές ομάδες.

Φωτογραφίες και βίντεο αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής από την πυρκαγιά στη βόρεια Αττική.

Όσα συνέβησαν το μεσημέρι της Τρίτης

Μετά τις 16:00 από το 112 εστάλη ειδοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με οδηγίες προς όσους πολίτες διαμένουν στην περιοχή του Μορτερού βόρεια του κόμβου της Ερυθραίας Αττικής.

Βαρυμπόμπη: Στις φλόγες δάσος, σπίτια, επιχειρήσεις ― Ολονύχτια μάχη με την φωτιά ― Περιοχές σε κίνδυνο (video)

Ενδεικτική της κατάστασης με την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, είναι η εικόνα από τον λόφο του Λυκαβηττού, στο κέντρο της Αθήνας.

Σε βίντεο από τη φωτιά στην Βαρυμπόμπη, κατεγράφη εικόνα αλόγων να τρέχουν στα στενά και στην πλατεία για να σωθούν.

Στην εκκένωση της παιδικής κατασκήνωσης «Χαρούμενο Χωριό», που λειτουργεί σε χώρο της ΣΤΑ.ΣΥ. στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, προχώρησε στις 3 το μεσημέρι η Ελληνική Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Ειρήνη», από όπου τα παρέλαβαν οι γονείς τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, στην κατασκήνωση φιλοξενούνταν 64 παιδιά, 29 ομαδάρχες και 9 εργαζόμενοι.

Βαρυμπόμπη: Στις φλόγες δάσος, σπίτια, επιχειρήσεις ― Ολονύχτια μάχη με την φωτιά ― Περιοχές σε κίνδυνο (video)
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Το μεσημέρι, μήνυμα είχε σταλεί από την Υπηρεσία του «112», καλώντας τους κατοίκους και των περιοχών Βαρυμπόμπης και Κρυονερίου να κλείσουν τις καμινάδες, τα παράθυρα και τις πόρτες των σπιτιών τους.

Τα κυκλώματα υπερυψηλής τάσης (400 κιλοβόλτ) που τέθηκαν εκτός εξαιτίας της πυρκαγιάς, κοντά στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Αγίου Στεφάνου του ΑΔΜΗΕ, επανήλθαν σε λειτουγία· σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Διαχειριστή, η βλάβη προκάλεσε διαταραχή τάσης με συνέπεια να επηρεαστεί η τροφοδοσία φορτίων της τάξης των 200 MW και να προκληθούν δυσλειτουργίες σε τμήματα των περιοχών Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες, Κρυονέρι, Ίλιον, Πετρούπολη και Περιστέρι.

Βαρυμπόμπη: Στις φλόγες δάσος, σπίτια, επιχειρήσεις ― Ολονύχτια μάχη με την φωτιά ― Περιοχές σε κίνδυνο (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος