Φωτιά στη Σταμάτα: Έχει προσαχθεί και ανακρίνεται μελισσοκόμος

Ένας 64χρονος μελισσοκόμος, αλβανικής υπηκοότητας, έχει προσαχθεί και ανακρίνεται στην Πυροσβεστική για τη μεγάλη φωτιά στη Σταμάτα που κατέστρεψε σπίτια, πράσινο και αυτοκίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτελούσε εργασίες κοντά στην πρώτη εστία της φωτιάς ενώ υπάρχουν καταθέσεις αλλά και στοιχεία όπως σύνεργα που χρησιμοποιούσε στο κάπνισμα των μελισσών. Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Νίκος Κουντούρης, πιθανότατα μιλάμε για εμπρησμό από αμέλεια ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η προσαγωγή αναμένεται να μετατραπεί σε σύλληψη. Το απόγευμα αφέθηκαν ελεύθερα τέσσερα άτομα που προσήχθησαν καθώς θεωρήθηκαν ύποπτα για εμπρησμό.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής παρέμεναν την νύχτα στην Σταμάτα και την Ροδόπολη σβήνοντας μικρές εστίες και αναζωπυρώσεις.

Η γιγάντια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν αυτή που σταμάτησε τις φλόγες ενώ αρκετοί κάτοικοι απομακρύνθηκαν εγκαίρως από τα σπίτια τους. Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης, Χαρά Γιαννοπούλου, οι πυροσβέστες στα σύνορα της Ροδόπολης με τη Σταμάτα ρίχνουν με τη μάνικα νερό σε μικροεστίες προκειμένου να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος αναζωπύρωσης.

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στις 12 το μεσημέρι στη Σταμάτα προκάλεσε μεγάλες καταστροφές. Ξεκίνησε από το νεκροταφείο της Σταμάτας και μέσα σε λίγα λεπτά εξαπλώθηκε με πολλές διάσπαρτες εστίες στον οικισμό της Σταμάτας, τον Διόνυσο και τη Ροδόπολη.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κάτια Νιάκαρη, τόνισε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 12 σπίτια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ενώ ο Δήμος Διονύσου έχει μεριμνήσει για τη δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχείο όσων τα σπίτια έχουν σοβαρά προβλήματα από τη φωτιά.

Από τα πρώτα λεπτά της εκδήλωσης της φωτιάς αναπτύχθηκε μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής με επίγεια και εναέρια μέσα σε όλα τα σημεία, αλλά και υδροφόρες και εκσκαπτικά μηχανήματα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι κάτοικοι έλαβαν στα κινητά τους 2 γραπτά μηνύματα από το 112, με τα οποία ενημερώνονταν ότι θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα για εκκένωση. Αστυνομικοί πήγαιναν πόρτα πόρτα σε Ροδόπολη και Γαλήνη, ζητώντας από τον κόσμο να φύγει από τα σπίτια του.

«Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη πυρκαγιά που κινούνταν επικόρυφα, μεταφερόταν δηλαδή από περιοχή σε περιοχή με τον αέρα με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και να δημιουργούνται καινούργια μέτωπα. Οι πυροσβέστες έδωσαν μια πολύ γενναία μάχη με τις φωτιές μέσα στις γειτονιές, μέσα στις πόλεις, στους δρόμους και διέσωσαν περιουσία και τις πολύτιμες ζωές των συμπολιτών μας. Το ίδιο και οι εθελοντές, αλλά και οι αστυνομικοί, οι οποίοι πήραν όλα τα μέτρα προκειμένου να εκκενωθούν οικισμοί και να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Σήμερα στις 11:39, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε περιοχή μίξης δάσους και κατοικιών, νότια του νεκροταφείου της Σταμάτας. Κατά την έναρξή της, έπνεαν βόρειοι άνεμοι 6 μποφόρ με ριπές που ξεπερνούσαν τα 7, με αποτέλεσμα να πάρει γρήγορα διαστάσεις» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και μας δείχνει τα δόντια της, επαναλαμβάνουν οι ειδικοί. «Οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας με την κλιματική αλλαγή συμβαίνουν ολοένα και σε μεγαλύτερα υψόμετρα» επισήμανε ο ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφός.

Από το μεσημέρι η φωτιά παρουσιάζει ύφεση, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να παραμένουν στα σημεία για τυχόν αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ρεπορτάζ: Ζώης Κακκαβάς, Χαρά Γιαννοπούλου, Κάτια Νιάκαρη, Νίκος Κουντούρης, Δημήτρης Κοτταρίδης – Επιμέλεια: Άννα Βλαχοπαναγιώτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος