Σε ύφεση η πυρκαγιά στα Βίλια — Αντιπυρικές ζώνες γύρω από οικισμούς

Σε ύφεση είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Κάζα Αττικής. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες γύρω από τον οικισμό Προφήτης Ηλίας που έχε εκκενωθεί όπως και τα Βίλια.

Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν 167 πυροσβέστες με 60 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων δύο ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, της δύναμης που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με 61 πυροσβέστες και 18 οχήματα από τη Ρουμανία, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε. και ομάδα Σ.μη.Ε.Α. της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής.

Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 14 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων 2 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και 1 ως συντονιστικό, καθώς και 14 αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν η ΕΛ.ΑΣ, ο Ερυθρός Σταυρός, εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Η πυρκαγιά οριοθετήθηκε στο νότιο κομμάτι, και στο δυτικό κομμάτι δίνεται μάχη να μην επεκταθεί σε Κιθαιρώνα και Βίλια. Στις 12:30 εστάλη μήνυμα από το 112 για προληπτική εκκένωση των Βιλίων και του Προφήτη Ηλία. Προς το παρόν δεν κινδυνεύουν τα Βίλια.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη έχουν ήδη καταστραφεί αποθήκες και εγκαταλελειμένα κτίσματα έξω από τους οικισμούς που εκκενώθηκαν. Ο ίδιος άφησε υπόνοιες για εμπρησμό καθώς οι φωτιές ξέσπασαν σε απόσταση 300 μέτρων η μια εστία από την άλλη κι έγιναν τεράστιο ενιαίο πύρινο μέτωπο.

Επιχειρούν ενάερια μέσα παρά τον καπνό και τον πολύ δυνατό αέρα, αλλά το μέτωπο είναι τεράστιο και ήδη ξεπερνά τα 3 χιλιόμετρα, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος.

Πρόκειται για νέα εστία και “δύσκολη” όπως τη χαρακτήρισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης.

Σε ύφεση η πυρκαγιά στα Βίλια — Αντιπυρικές ζώνες γύρω από οικισμούς

“Είναι αρκετά μεγάλη η φωτιά και οι άνεμοι πολύ ισχυροί. Καίει σε δυο μέτωπα. Τα ελικόπτερα μπορούν και επιχειρούν και πλέον και τα Canadair” είπε.

Το σημείο είναι δύσβατο και υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια.

Ζητήθηκε προληπτική εκκένωση, μέσω του 112, του οικισμών Βιλίων προς Ψάθα και Προφήτη Ηλία προς Μάνδρα.

Σημειώνεται ότι, στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που φτάνουν έως και σε 8 μποφόρ.

Στην περιοχή επιχειρούν 167 πυροσβέστες με 60 οχήματα συμπεριλαμβανομένων: δύο (2) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, της δύναμης που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με 61 πυροσβέστες και 18 οχήματα από τη Ρουμανία, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε. και ομάδα Σ.μη.Ε.Α. της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής.

Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν περιοδικά 13 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων δύο ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και 1 ως συντονιστικό, καθώς και 8 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν η ΕΛ.ΑΣ., ο Ερυθρός Σταυρός, εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών, από το ύψος κόμβου των Βιλίων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

– Στην εθνική οδό Ελευσίνας – Θηβών, από το ύψος της οδού Αντιστάσεως, στη Μάνδρα, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.

– Στην οδό Αγίου Γεωργίου στον οικισμό από οικισμό Παλαιοχώρι προς οικισμό Αγιο Γεώργιο (προς Θήβα).

– Στον οικισμό Οινόης, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα και Βίλια.

– Στην επαρχιακή οδό Οινόης-Πόρτο Γερμενού και στην επαρχιακή οδό Βιλίων-Αλεποχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Βίλια.

– Στην ανώνυμη οδό (συνέχεια οδού Αγίου Γεωργίου) από επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου-Ψάθας-Βιλίων προς οικισμό Άγιο Γεώργιο.

– Στη λεωφόρο Κιθαιρώνος, στο ρεύμα προς Βίλια.

Για τις επικαιροποιημένες ανακοινώσεις της Τροχαίας πατήστε εδώ.

Ρεπορτάζ Ζ. Κακκαβάς, Αλ. Καλαφάτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος