Χωροθέτηση 10.000 σημείων ηλεκτρικής φόρτισης αυτοκινήτων εντός του 2021

Περίπου 10.000 σημεία ηλεκτρικής φόρτισης αυτοκινήτων θα χωροθετηθούν εντός του έτους σε όλη τη χώρα. Οι σταθμοί φόρτισης θα λειτουργήσουν μέσα στην επόμενη 5ετία με πόρους που θα καλυφθούν από το το Πράσινο Ταμείο.

Η διείσδυση της ηλεκτροκίνησης προϋποθέτει υποδομές φόρτισης οι οποίοι αποτελούν επιλέξιμη επένδυση για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εντός του 2021 αναμένεται να χωροθετηθούν 10.000 σημεία σταθμών φόρτισης και θα ακολουθήσει η χωροθέτηση ακόμη 1500 φορτιστών σε μικρότερους δήμους

269 Δήμοι της χώρας εκπονούν ήδη σχέδια φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με πρόγραμμα που τρέχει το Πράσινο Ταμείο ύψους οκτώ εκατομμυρίων ευρώ με στόχο να εγκατασταθούν μέσα στην επόμενη πενταετία.

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Σπυρόπουλος, καθηγητής της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: “Ο στόχος είναι ρεαλιστικός στα επόμενα χρόνια Θεωρώ ότι πλέον είμαστε αρκετά έτοιμοι τόσο οι δήμοι όσοι και οποιοδήποτε εμπλεκόμενος φορέας θέλει να εγκαταστήσει φορτιστές πλέον θα υπάρξουν σε επίπεδο δήμων και τα χρήματα και η τεχνογνωσία για να τα καταφέρουν”.

Η ΔΕΗ ως πάροχος και ηλεκτροκίνησης ανακοίνωσε το δικό της πλάνο εγκατάστασης 10. 000 φορτιστών πολλοί εκ των οποίων θα τοποθετηθούν μέσα στο 2021.

Ο Κυριάκος Κοφινάς, Γενικός Διευθυντής Ηλεκτροκίνησης της ΔΕΗ επισημαίνει: “Θα επενδύσουμε σε υποδομές δημοσιά προσβάσιμων φορτιστών. Θα είναι σημεία καταστήματα λιανικής ζώνες ψυχαγωγίας σε μια πλατεία πίνει τον καφέ του σε δημοσιά κτίρια χώροι δημοσιάς στάθμευσης και μεγάλους άξονες.

Ο στόχος είναι ρεαλιστικός στα επόμενα χρόνια. Θεωρώ ότι πλέον είμαστε αρκετά έτοιμοι τόσο οι δήμοι όσοι και οποιοδήποτε εμπλεκόμενος φορέας θέλει να εγκαταστήσει φορτιστές πλέον θα υπάρξουν σε επίπεδο δήμων και τα χρήματα και η τεχνογνωσία για να τα καταφέρουν.

Από 70 έως 130 χλμ μπορεί να φορτίσει κανείς την ώρα. Θα βάλουμε όμως και τους ταχυφορτιστές όπου κανείς μπορεί να φορτίζει το αυτοκίνητό του σε ποσοστό 60% με 80% σε 30 λεπτά”.

Μέσα στο πεντάμηνο που τρέχει το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών οχημάτων έγιναν αιτήσεις για αγορά 760 ηλεκτρικών αυτοκίνητων ενώ συνολικά μέσα στο 2020 πωλήθηκαν 2. 131 ηλεκτρικά οχήματα

Στόχος είναι μέχρι το 2025 τα ηλεκτρικά οχήματα να φθάσουν τις 24. 000.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος