Δίκη για το Mάτι: Συνεχίζονται οι καταθέσεις συγγενών θυμάτων – «Δεν υπήρξε κανένας συντονισμός» (video)

Array

Με τις καταθέσεις των συγγενών θυμάτων από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, συνεχίζεται και σήμερα Τρίτη 29/11 η πολύκροτη δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Σε κατάθεσή του μάρτυρας που έχασε τη μητέρα του ανέφερε πως: «Δεν υπήρξε κανένας συντονισμός, τα λίγα πυροσβεστικά οχήματα επιχειρούσαν χωρίς σχεδιασμό, δεν υπήρξε καμία βοήθεια, ούτε ήρθαν εναέρια μέσα».

Επίσης ανέφερε πως τα πυροσβεστικά οχήματα ήταν στη φωτιά στην Κινέτα και έμειναν εκεί χωρίς να έρθουν να βοηθήσουν, επίσης ο μάρτυρας που είναι και δικηγόρος εξέφρασε την αντίδρασή του γιατί οι κατηγορίες είναι πλημμεληματικού και όχι κακουργηματικού χαρακτήρα.

Ο μάρτυρας δήλωσε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του: «Έχω μεγαλώσει στην περιοχή και ήξερα ότι έχει δυτικούς και βορειοδυτικούς ανέμους. Ήξερα ότι είναι για το Μάτι κίνδυνος θάνατος. Κάποια στιγμή όταν έφτασα στο σπίτι μου λέω ας ανοίξω την τηλεόραση να δω τι γίνεται. Βλέπω τη Μαραθώνος να καίγεται. Αναγνώρισα το σημείο, ήταν 50 μέτρα από το πατρικό μου σπίτι. Τρελάθηκα! Λέω έχει περάσει στο Μάτι, καιγόμαστε. Παίρνω τηλέφωνο την αδελφή μου, δεν το σήκωνε.

Πήρα τηλέφωνο τη μητέρα μου και απάντησε ο γαμπρός μου. Του λέω τι γίνεται, που είστε; Μου λέει είμαστε σε μια μικρή παραλία. Καλά είμαστε. Άκουγα μέσα από το τηλέφωνο κραυγές και ίσως εκρήξεις. Άκουγα την αδελφή μου, δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Ρώτησα για τα παιδιά και μου είπαν έφυγαν σε άλλη κατεύθυνση. Λέω η μάνα μου που είναι; Μου λέει “η μάνα σου δεν πρόλαβε”.

Δίκη για το Mάτι: Συνεχίζονται οι καταθέσεις συγγενών θυμάτων – «Δεν υπήρξε κανένας συντονισμός» (video)
φωτο αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Μπήκαν στο αυτοκίνητο να φύγουν λόγω της μητέρας μου. Βγαίνοντας στην παραλιακή θέλησαν να πάνε Νέα Μάκρη. Δυστυχώς διοχέτευαν τα αυτοκίνητα μέσα στο Μάτι. Βγαίνοντας η αδελφή μου να πάει προς Νέα Μάκρη έπεσαν σε μποτιλιάρισμα από αμάξια που παρατούσε ο κόσμος για να σωθεί από τη φωτιά. Η αδελφή μου τότε έκανε δεξιά. Χωρίστηκε η οικογένεια.

Τα παιδιά πήγαν προς το λιμάνι και ο γαμπρός μου ακολούθησε την αδελφή μου και τη μητέρα μου. Σε κάποιο σημείο υπήρχε ένα πεύκο μεγάλο και η μητέρα μου σκόνταψε σε μια από τις ρίζες. Την ώρα που πήγαν να την βοηθήσουν η αδελφή μου και γαμπρός μου η φωτιά χτύπησε τη μητέρα μου.

Εκείνη την ώρα το πεύκο και ο σχίνος άναψαν σαν ένα σπίρτο. Η φωτιά έκαψε τη μητέρα μου. Αναγκάστηκαν να φύγουν και να αφήσουν πίσω τη μητέρα μου… Έκαναν 40 μέτρα μέτρα και βρήκαν μια κάθοδο σε παραλία και βρήκαν αλλά 20-30 άτομα. Σπασμένα πόδια, πλευρά, εγκαύματα και έμειναν εκεί μέχρι τις 12.30 το βράδυ χωρίς να ασχοληθεί κανείς».

Στη δίκη αναμένεται να καταθέσουν 223 μάρτυρες ενώ 21 είναι οι κατηγορούμενοι.

Ρεπορτάζ: Ηλίας Κούκος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος