Φονική πλημμύρα στη Μάνδρα: Αθώα η Ρένα Δούρου – Ένοχοι οκτώ κατηγορούμενοι

Αθώα κρίθηκε η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και άλλοι δώδεκα κατηγορούμενοι για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα το 2017 με 25 νεκρούς, ενώ κατά πλειοψηφία άλλοι οκτώ κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι.
Το δικαστήριο μετά από πολύμηνη διαδικασία αθώωσε ομόφωνα τους δώδεκα κατηγορουμένους για το σύνολο των αξιόποινων πράξεων που τους οδήγησαν στο εδώλιο. Πρόκειται για υπαλλήλους δασαρχείου, τον τότε δήμαρχο Μεγάρων, τον τότε δήμαρχο Ελευσίνας, υπαλλήλους πολεοδομίας και υπαλλήλους επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων.

Σε ό,τι αφορά την Ρένα Δούρου το δικαστήριο την κήρυξε ομόφωνα αθώα για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και κατά πλειοψηφία με ψήφους δύο προς ένα. Επίσης αθώα για τις πράξεις της πλημμύρας δια παραλείψεως από υπόχρεο, ανθρωποκτονίας και σωματικής βλάβης από αμέλεια.

Αντίθετα οι δικαστές κατά πλειοψηφία έκριναν ενόχους οκτώ κατηγορουμένους μεταξύ των οποίων δύο αντιπεριφερειαρχών, την τότε δήμαρχο Μάνδρας, δασάρχες και στελέχη πολεοδομίας και αστυνόμευσης ρεμάτων. Η ενοχή των συγκεκριμένων κατηγορουμένων αφορά κατά περίπτωση τα αδικήματα της πλημμύρας, της ανθρωποκτονίας και σωματικών βλαβων από αμέλεια, ενώ και αυτοί κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι για την πράξη της παραβίασης καθήκοντος.

Η διαδικασία συνεχίζεται και εντός της ημέρας αναμένεται και η απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών.

«Όταν έχει συμβεί μια τραγωδία δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε στιγμιαίας χαράς ούτε προσωπικής δικαίωσης» ανέφερε η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου στο άκουσμα της αθωωτικής απόφασης του δικαστηρίου για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα.

«Η απόφαση αυτή θα πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς προς όλους: αντί να εργαλειοποιούν τις τραγωδίες για την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων, τυμβωρυχόντας, να ενσκύψουν στο πρόβλημα και να εξετάσουν πως θα αντιμετωπισθεί η επερχόμενη λαίλαπα των ακραίων καιρικών φαινομένων» σημείωσε και πρόσθεσε πως «η άδικη δίωξη μου χρησιμοποιήθηκε στις περιφερειακές αλλά και στις εθνικές εκλογές με τη διάδοση φέικ νιούζ και την απόπειρα απροκάλυπτης δολοφονίας χαρακτήρα».

Επιπλέον σχετικά με τα στελέχη της Περιφέρειας που βρίσκονται στο κατηγορητήριο εξέφρασε την πεποίθησή της ότι «στον δεύτερο βαθμό θα αναδειχθεί πλήρως ότι ανταποκρίθηκαν στα καθήκοντά τους όπως άλλωστε κρίθηκε και από τα πορίσματα των σχετικών διοικητικών ελέγχων».

Τέλος, στην ανακοίνωση της η Ρ. Δούρου αναφέρθηκε στα θύματα εκείνης τραγικής μέρας λέγοντας πως «η σκέψη όλων βρίσκεται στη μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειές τους. Και ο ειλικρινέστερος τρόπος να τιμήσουμε τη μνήμη τους περνάει μέσα από τις πρωτοβουλίες όλων όσοι έχουμε θέση ευθύνης» και πρόσθεσε «θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες που με στήριξαν, τις συντρόφισσες και τους συντρόφους του κόμματός μου καθώς και τον Πρόεδρο για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλε».

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος