Φώφη Γεννηματά: Η πολιτική της διαδρομή και η άνιση μάχη με τον καρκίνο

Η Φώφη Γεννηματά έχασε τη μάχη που έδινε με γενναιότητα με τον καρκίνο, σε ηλικία 57 ετών.  Την Τετάρτη η σορός της θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στις 10:00 στη Μητρόπολη Αθηνών μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι, οπότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία και η ταφή της στο Α’ Νεκροταφείο ενώ με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη την Τετάρτη κηρύσσεται εθνικό πένθος.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και κόρη του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά, έμαθε από μικρή να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες με ψηλά το κεφάλι και φρόντισε να αφήσει το αποτύπωμα της στην πολιτική ζωή.

Μεγάλωσε κουβαλώντας ένα βαρύ όνομα.

Κόρη του Γιώργου Γεννηματά, ενός ανθρώπου που αγαπήθηκε από τον λαό, τίμησε την πολιτική κι έγινε σημείο αναφοράς και της Κάκιας Βέργου, μιας γυναίκας που ποτέ δεν περνούσε απαρατήρητη, που είχε άποψη και την υπερασπιζόταν καθημερινά και μέσα από τη δράση της στην Ένωση Γυναικών Ελλάδος.

Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε όταν η Φώφη Γεννηματά ήταν μόλις 10 ετών και γιγαντώθηκε όταν ήταν στην εφηβεία της.

Η Φώφη Γεννηματά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Πήγε σχολείο στη Φιλοθέη και κατόπιν σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ενασχόλησή της με τα κοινά είχε ξεκινήσει από τη φοιτητική της ζωή, στη διάρκεια της οποίας ήταν στέλεχος της ΠΑΣΠ.

Η πρώτη φορά που έθεσε υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές ήταν το 2000, όπου εξελέγη βουλευτής στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών. Δυο χρόνια μετά αποφάσισε να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση και εξελέγη Υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς.

Το 2008 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού και υποβλήθηκε αμέσως σε επέμβαση και θεραπεία. Η ίδια στάθηκε γενναία και κατόρθωσε να τη νικήσει, χωρίς να σταματήσει ποτέ να ασχολείται με τα κοινά.

Έχει υπηρετήσει τα κοινά από τη θέση της Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Αναπληρώτριας Υπουργού Εσωτερικών, της Αναπληρώτριας Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, το ΠΑΣΟΚ έλαβε το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία του, με μόλις 17 έδρες στη Βουλή.

Στις εσωκομματικές εκλογές που ακολούθησαν, η Φώφη Γεννηματά κέρδισε από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 51,7%.

Η Φώφη Γεννηματά θα γινόταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και θα διαδεχόταν τον Βαγγέλη Βενιζέλο σε μια (ακόμα) εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για το κόμμα.

Η Φώφη Γεννηματά προσπάθησε να συσπειρώσει όσες δυνάμεις του παλιού ΠΑΣΟΚ μπορούσε. Σε πρώτη φάση, έφερε ξανά κοντά της τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ, όπως και τη ΔΗΜΑΡ και δημιουργήθηκε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που στη πρώτη της μάλιστα εκλογική παρουσία κατάφερε να αυξήσει ποσοστά της.

Το 2017, μαζί με το Ποτάμι, οι δυνάμεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έφτιαξαν το Κίνημα Αλλαγής.

Στις εκλογές του 2019 και παρότι το Ποτάμι αποχώρησε από τον ΚΙΝΑΛ, το κόμμα πήρε ποσοστό άνω του 8%. Η Φώφη τα είχε καταφέρει. Σε μία μέσα τετραετία, διπλασίασε τα ποσοστά που παρέλαβε. Είχε πετύχει ακόμα μία νίκη.

Η Φώφη ήταν έξω καρδιά, όπως λένε οι φίλοι της. Διασκέδαζε όσο μπορούσε, περιποιούταν τους φίλους της, πρόσεχε τα παιδιά της, τα γλέντια στο σπίτι της ήταν ξακουστά.

Πολιτικά, όμως, ήταν σκληρή. Δεν φοβήθηκε τις συγκρούσεις και δεν δίσταζε να κονταροχτυπηθεί εκεί που θεωρούσε ότι πρέπει να το κάνει.

Μιλώντας κάποτε για τον πατέρα της και το έργο του, είχε πει ότι δεν ξέρει αν η ίδια έχει μεγαλύτερες δυνάμεις από κείνον, σίγουρα όμως είχε υποχρέωση να συνεχίσει το έργο του. Να παλέψει.

Όπως όλη της τη ζωή έμαθε να κάνει.

Πηγή: ΕΡΤ,  Αφιέρωμα: Κάτια Αντωνιάδη

Σχετικά Άρθρα: Θρήνος για την πρόωρη απώλεια της Φώφης Γεννηματά – Την Τετάρτη το λαϊκό προσκύνημα

Η τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά – Όσα είχε πει στις 9 Οκτωβρίου στην ΕΡΤ1 (video)

Φωτογραφίες: Στιγμές από την πολιτική διαδρομή της Φώφης Γεννηματά

Ημέρα εθνικού πένθους η Τετάρτη – Με τιμές εν ενεργεία υπουργού και δημοσία δαπάνη η κηδεία της Φώφης Γεννηματά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος