Φαρμακοβιομήχανοι προς φαρμακαποθηκάριους: Ατεκμηρίωτες οι κατηγορίες εναντίον εταιρειών για υποεφοδιασμό της αγοράς

Array

«Εξαιρετικά πολύπλοκο» χαρακτηρίζουν το θέμα των ελλείψεων σε φάρμακα οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες απάντησαν στις κατηγορίες των φαρμακαποθηκάριων «για υποεφοδιασμό της αγοράς», μέσω του φορέα που τους εκπροσωπεί,του PhARMA Innovation Forum (PIF) Greece.

Στην ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου του PIF (εκπροσωπεί 26 φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα) αναφέρεται:

«Σε μία περίοδο που η πλειοψηφία των εμπλεκόμενων φορέων εργάζεται προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των ελλείψεων φαρμάκων, είναι τουλάχιστον λυπηρό κάποιοι να εκτοξεύουν ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες κατηγορίες εναντίον συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιρειών κατονομάζοντάς τις χωρίς αποδείξεις. Το θέμα των ελλείψεων και της επαρκούς παραγωγής φαρμάκων είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και αποτελεί διεθνή πρόκληση. H καινοτόμος φαρμακοβιομηχανία εκπροσωπούμενη από το PhARMA Innovation Forum (PIF) Greece, δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών όλων των ασθενών και συμμετέχει στο θεσμικό διάλογο προσφέροντας λύσεις και καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις. Καλούμε όλους τους φορείς να κινούνται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα προς την ίδια κατεύθυνση».

Οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ), είχαν, επίσης, χαρακτηρίσει ως παγκόσμιο πρόβλημα τις ελλείψεις σε φάρμακα, λόγω της μειωμένης παραγωγής δραστικών ουσιών και άλλων πρώτων υλών.

Παράλληλα, όμως, είχαν κατηγορήσει για υποεφοδιασμό της ελληνικής αγοράς εννέα μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, κατονομάζοντάς τις και δίνοντας στη δημοσιότητα τις σχετικές επιστολές του ΠΣΦ προς τον ΕΟΦ και το υπουργείο Υγείας.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκάριων (του χονδρικού εμπορίου) ζήτησαν, ακόμη, να ελέγχονται όλες οι βαθμίδες της διακίνησης του φαρμάκου (πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία).

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος