F-4 Phantom: Πού εστιάζουν οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας με τους δύο νεκρούς πιλότους (video)

Γράφτηκε, μετά από τρεις ημέρες ερευνών, ο επίλογος της τραγωδίας που έχει βυθίσει στο πένθος την Πολεμική μας Αεροπορία.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, μετά την ανάλυση των ευρημάτων, επιβεβαίωσε το θάνατο του σμηναγού Στάθη Τσιτλακίδη, κυβερνήτη του μοιραίου F-4 Phantom.

Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή, στο Νευροκόπι. Ο συγκυβερνήτης Μάριος Μιχαήλ Τουρούτσικας κηδεύεται την Πέμπτη στον τόπο καταγωγής του, στην Αρκαδία. Στην εξόδιο ακολουθία θα παραστούν η ΠτΔ και ο Πρωθυπουργός.

«Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας – διάσωσης για τον εντοπισμό και του κυβερνήτη του αεροσκάφους F-4E Phantom II, Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη. {…} Η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων, επιβεβαίωσαν τον θάνατό του» ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Τα σενάρια για την τραγωδία

Στις έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος, τα σενάρια είναι:

  • μηχανική βλάβη
  • ανθρώπινο λάθος
  • τυχαίο γεγονός 

Στο «μικροσκόπιο» των πραγματογνωμόνων, βρίσκονται:

  • «κασέτα»: εικόνα & ήχος 
  • καταθέσεις πιλότων 

«Οι λαμπροί αυτοί νέοι, ατρόμητοι μπροστά στον κίνδυνο και ταγμένοι, μαζί με όλους τους ιπτάμενους της Πολεμικής Αεροπορίας μας, στην υπεράσπιση των ουρανών της πατρίδας, θα μείνουν χαραγμένοι στη μνήμη μας ως παράδειγμα αυταπάρνησης και προσήλωσης στο χρέος» ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Έχασαν τη ζωή τους επιτελώντας την αποστολή τους και θυμίζοντάς μας πόσο δύσκολη, πόσο απαιτητική είναι η εκπαίδευσή τους για να μπορούν ακριβώς να υπερασπίζονται την εθνική κυριαρχία. Σκύβουμε το κεφάλι με σεβασμό, τιμούμε τη μνήμη τους και δίνουμε την δέσμευσή μας ότι θα είμαστε πάντα κοντά, ψυχή τε και σώματι, στις Ένοπλες Δυνάμεις μας ( ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΑΘΑΝΑΤΟΙ)» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον άδικο χαμό και του κυβερνήτη του μοιραίου F-4 της πολεμικής μας αεροπορίας, Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη, που έφυγε στην ώρα του καθήκοντος» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης – Πέγκη Μπρούσαλη – Ρένα Πανταζόγλου – Δήμητρα Αναργύρου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος