Ευλογιά των πιθήκων: Πρώτη ένδειξη για εγχώρια μετάδοση – Συνολικά 7 τα κρούσματα στην Ελλάδα

Συνολικά επτά κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά στην Ελλάδα έως σήμερα, εκ των οποίων τα έξι ήταν εισαγόμενα, όπως αναφέρει η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Το 7ο κρούσμα είναι το πρώτο σε ασθενή που δεν ανέφερε ταξίδι στο εξωτερικό και συνεπώς υπάρχει ένδειξη για εγχώρια μετάδοση.

Οι ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης του νοσήματος παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερα από 3.200 επιβεβαιωμένα κρούσματα και ένας θάνατος σε περισσότερες από 50 μη ενδημικές για την ασθένεια χώρες από την αρχή του έτους.

Ο ΠΟΥ έχει ανεβάσει το επίπεδο ανησυχίας, ενώ επιτροπή ειδικών που εκτίμησε πριν από λίγες μέρες την κατάσταση ανέφερε ότι υπάρχει βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση και την ταχύτητα μετάδοσης του ιού, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν βρισκόμαστε στο σημείο συναγερμού.

Οι επιστήμονες ενημέρωσαν τα μέλη της επιτροπής, επεσήμαναν στον ΠΟΥ τα κενά που υπάρχουν σε ό,τι αφορά το στάδιο κατά το οποίο μεταδίδεται η ασθένεια και αν αυτό περιλαμβάνει και την περίοδο της επώασης, καθώς επίσης και το θέμα του κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα υπάρχοντα αντιικά φάρμακα.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ. Τέντρος Γκεμπρεγέσους, θα πρέπει να υπάρχει επιτήρηση από όλες τις χώρες για την έγκαιρη καταγραφή των κρουσμάτων, ιχνηλάτηση των επαφών τους και απομόνωσή τους, ενώ συνιστάται ο εμβολιασμός με το υπάρχον εμβόλιο της ευλογιάς το οποίο προστατεύει και από την ευλογιά των πιθήκων.

Για πρώτη φορά από την πλευρά του ΠΟΥ, έγινε αναφορά ότι η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορούν άνδρες με ομοφυλοφιλικές σχέσεις, ενώ υπάρχει η επισήμανση να μην υπάρξουν φαινόμενα στιγματισμού.

Παράλληλα διευκρινίζεται ότι οι ασθενείς σχετίζονται με συγκεκριμένα κοινωνικά και σεξουαλικά δίκτυα.

Η γενική οδηγία από τις υγειονομικές αρχές ότι στις περιπτώσεις που υπάρχουν συμπτώματα (εξανθήματα κλπ) να μην γίνεται κοινή χρήση συγκεκριμένων ειδών, όπως σεντόνια, πετσέτες, και άλλα ενδύματα καθώς και αποφυγή στενής επαφής.

Πηγή: ΕΡΤ, με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος