Ευλογιά των πιθήκων: Σε απομόνωση το ύποπτο κρούσμα, τη Δευτέρα τα αποτελέσματα – Ποια η κατάστασή του

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στη χώρα μας, καθώς εντοπίστηκε και εξετάζεται το πρώτο ύποπτο κρούσμα από την ευλογιά των πιθήκων.

Πρόκειται για Βρετανό τουρίστα, οποίος μαζί με τη συνοδό του που είναι ασυμπτωματική, μεταφέρθηκαν με C130 από την Κεφαλλονιά στο Αττικό νοσοκομείο για νοσηλεία σε δωμάτια αρνητικής πίεσης. Ο 29χρονος μεταφέρθηκε με ειδική κάψουλα, όπως και η κοπέλα κι ας μην παρουσίαζε συμπτώματα, όπως φαίνεται και στις εικόνες που εξασφάλισε το KefaloniaPress.

Το περιστατικό έχει αναλάβει ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, μαζί με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας -Λοιμώξεων,  Αναστασία Αντωνιάδου και τον καθηγητή Παθολογίας – Ρευματολογίας Δημήτρη Μπούμπα.

Τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν σταλεί στο εργαστήριο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα, ενώ νέα ενημέρωση αναμένεται εντός της ημέρας.

Όπως μεταδίδει η ρεπόρτερ της ΕΡΤ Σοφία Πατραμάνη ο Άγγλος ασθενής είναι ευδιάθετος και απύρετος σήμερα. Ο τουρίστας παρουσίασε μια σειρά ήπιων συμπτωμάτων μεταξύ αυτών και κάποια εξανθήματα που τον κατέστησαν ύποπτο κρούσμα και για λόγους ασφαλείας μπήκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Σημειώνεται πως θα γίνει ιχνηλάτηση για όσους είχαν στενή επαφή μαζί του, εντούτοις επισημαίνεται πως δεν μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο που διασπείρεται ο κορονοϊός. Μετάδοση γίνεται από χοντρά σταγονίδια, με παρατεταμένη στενή επαφή,  με υγρά από τις δερματικές βλάβες  ή από μολυσμένα υλικά (σεντόνια). Σημειώνεται πως οι αρχές δηλώνουν σε εγρήγορση και όχι σε ανησυχία διότι ο στόχος είναι να αποτραπεί η διασπορά.

Τι λένε οι ειδικοί

“Θα έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα της “ευλογιάς των πιθήκων” στο άμεσο μέλλον και επιπλέον σε αυτή την ασθένεια έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς ασθενείς” επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή με νέα ματιά ο Γιάννης Τούντας ομότιμος καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Όπως εξήγησε “αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των διαγνωσμένων ή των ύποπτων περιπτώσεων. Γι΄αυτό εκτίμησε πως θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της διατήρησης της μάσκας, τουλάχιστον σε εσωτερικούς χώρους, λόγω και της νέας απειλής. Ωστόσο καθησύχασε πως “η ευλογιά των πιθήκων” είναι σαφώς λιγότερο μεταδοτική από τον κορονοϊό καθώς απαιτεί πολύ στενή επαφή, δεν είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος ιός και υπάρχουν αντιικά φάρμακα που είναι αποτελεσματικά γι΄αυτή την περίπτωση”.

“Υπάρχουν δύο παραλλαγές του ιού της “ευλογιάς των πιθήκων” επισήμανε μιλώντας στην εκπομπή ΕΡΤ Σαββατοκύριακο, ο Παναγής Γαλιατσάτος, πνευμονολόγος, επικεφαλής μονάδας Covid του νοσοκομείου John Hopkins. Αυτή της κεντρικής Αφρικής είναι πιο σοβαρή σημείωσε, με θνησιμότητα στο 10%των κρουσμάτων. Στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α εντοπίζεται η παραλλαγή της Ανατολικής Αφρικής, που είναι ηπιότερη, σημείωσε. “Η τόσο γρήγορη διασπορά του συγκεκριμένου ιού στον κόσμο, μας κάνει να πιστεύουμε πως ίσως πρόκειται για μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων”, σημείωσε, “καθώς φαίνεται να μεταδίδεται μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και όχι μόνο με την επαφή με εξάνθημα πάσχοντος, όπως συμβαίνει στην Αφρική”.

Διαβάστε επίσης Παγώνη στην ΕΡΤ για ευλογιά των πιθήκων: Αντιμετωπίσιμη, πιθανόν να εμφανιστεί και στη χώρα μας – Υπάρχει εμβόλιο

Έως το Σάββατο 21/5 είχαν αναφερθεί 92 επιβεβαιωμένα και 28 ύποπτα κρούσματα αυτής της ιογενούς λοίμωξης σε 12 χώρες εκτός Αφρικής, όπου ο ιός είναι ενδημικός, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να τονίζει πως αναμένει να εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα διεθνώς, ενώ προανήγγειλε ότι θα δώσει περαιτέρω οδηγίες και συστάσεις τις επόμενες μέρες.

«Αυτό που μοιάζει να συμβαίνει είναι ότι μεταδόθηκε στον πληθυσμό ως σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και τώρα εξαπλώνεται”, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας.

Δείγματα μερικών κρουσμάτων στην Ευρώπη έδειξαν ότι το στέλεχος του ιού έχει ομοιότητες με εκείνο που είχε εξαπλωθεί το 2018 με πιο περιορισμένο τρόπο σε Βρετανία, Ισραήλ και Σιγκαπούρη.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο ιός κυκλοφορούσε ήδη εδώ και μήνες, αλλά δεν υπήρξαν ξεσπάσματα λόγω των lockdowns, της κοινωνικής απόστασης και των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν εξαιτίας του κορονοϊού και επέμεινε ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται με τέτοια ευκολία όπως ο COVID.

Με βάση τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα, ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό θεωρείται χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και με μικρή μεταδοτικότητα, ενώ εξαπλώνεται μέσω της στενής επαφής με ασυμπτωματικά ή μη κρούσματα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να περιοριστεί σχετικά εύκολα με απομόνωση και τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος