Εξωτερική Πολιτική: Ενημέρωση των κομμάτων από τον Ν. Δένδια – Βολές από τον Γ. Κατρούγκαλο

Το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, η Ανατολική Μεσόγειος και η Ουκρανία, την οποία επισκέφτηκε χθες ο Νίκος Δένδιας βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών του υπουργού Εξωτερικών με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσής τους για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Στο Ουκρανικό, όπως επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του η Ελλάδα είναι υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας και υπέρ του διαλόγου και τάσσεται υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης καθώς και του διαλόγου. Αναφορικά με τα Ελληνοτουρκικά, τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να απαντά σε όλες τις προκλήσεις.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων είχε ως εξής:

10.00 ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος

10.45 ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος

12.00 Ελληνική Λύση Αντώνης Μυλωνάκης

12.30 ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα και Δημήτρης Λιάπης

13.00 ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος

13.30 ΝΔ Ιωάννης Μπούγας

Γ. Κατρούγκαλος: ‘Οχι να πάρει η Τουρκία δωρεάν ό,τι επιθυμεί

Την ανάγκη η Ελλάδα να επιστρέψει στην ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος,  ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πολιτική εξωραϊσμού της πραγματικότητας και σε ορισμένες περιπτώσεις διαστρέβλωσής της» , ενώ σημείωσε πως αυτός είναι ο λόγος που ο πρωθυπουργός έχει απορρίψει το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

«Το αφήγημά του, στο πλαίσιο του γενικότερου εξωραϊσμού, είναι ότι η Τουρκία είναι πλήρως απομονωμένη λόγω των πρωτοβουλιών που έχει πάρει η κυβέρνησή του», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Και γενικώς αντιθέτως βλέπουμε ο διάδοχος των Εμιράτων, όχι απλώς να επισκέπτεται την Τουρκία, αλλά να συνάπτει ένα credit swap μαζί της 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ουσιαστικά έδωσε χείρα βοηθείας σε μια χειμαζόμενη οικονομία και αυτό το μήνα να προγραμματίζεται επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου στην Άγκυρα».

«Βλέπουμε οι ΗΠΑ, ενώ δεν έχει στεγνώσει ακόμη το μελάνι της συμφωνίας, που τους δίνει ουσιαστικά γη και ύδωρ με παράταση των αμερικανικών βάσεων επ’ αόριστον στην Ελλάδα, κάτι που κανένας Έλληνας Πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης δεν είχε δώσει, να μας αδειάζουν στο θέμα του East Med», προσέθεσε.

«Αυτές είναι οι συνέπειες μιας πολιτικής που εγκαταλείπει την πολυδιάστατη και ενεργητική διπλωματία, για να ξαναγυρίσει στο επίπεδο της αντίληψης ότι η Ελλάδα είναι προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ, ένας πιστός και δεδομένος σύμμαχος», τόνισε χαρακτηριστικά και επεσήμανε:

«Εμείς θεωρούμε ότι η πολιτική μας πρέπει να είναι διαφορετική, ενεργητική και όχι αναβλητική. Τώρα που η Τουρκία συζητά με την ΕΕ το θέμα της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης, εμείς να θέσουμε ως όρο την παραπομπή της διαφοράς για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες στη Χάγη».

«Να μην αφήσουμε η Τουρκία να πάρει δωρεάν ό,τι θέλει. Να συνεχίσουμε να πιέζουμε ούτως ώστε η πολιτική της ενεργητικής διπλωματίας στην Ανατολική Μεσόγειο να ξαναποκτήσει δυναμική. Το East Med Gas Forum, που έχει έδρα στο Κάιρο, να γίνει η βάση μιας διάσκεψης πανευρωπαϊκής για την Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε.

Ανδρέας Λοβέρδος: Μήνυμα στην ομογένεια στην Ουκρανία

«Ειλικρινή και εφ’ όλης της ύλης» χαρακτήρισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, τη συνάντηση .

«Με τον υπουργό Εξωτερικών είχε μία μακρά και ειλικρινή συζήτηση εφ’ όλης της ύλης: Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, Βαλκάνια, Ουκρανία, East Med.Δεν υπήρξε θέμα που να έμεινε έξω από τη συζήτησή μας», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

«Επιλέγω στο μήνυμά μου να απευθυνθώ στην ομογένειά μας στην Ουκρανία και να στείλω μήνυμα ότι είμαστε κοντά τους. Η Ελλάδα θα είναι πάντα κοντά τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αντώνης Μυλωνάκης: Μεγάλο λάθος των ΗΠΑ να ακυρώσει την Συμφωνία του East Med

Εποικοδομητική χαρακτήρισε την συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης ο οποίος σε δηλώσεις του σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά  τόνισε ότι «αυτό που πρέπει πάντα να τηρούμε είναι να δείχνουμε στον Τούρκο ότι δε τον φοβόμαστε, τον υπολογίζουμε βεβαίως, αλλά δε τον φοβόμαστε».

Αναφερόμενος στον East Med, σημείωσε ότι «ήταν μεγάλο λάθος της Αμερικής, αμέσως μετά την ελληνοαμερικανική συμφωνία να ακυρώσει τον EastMed, ο οποίος θα καθιστούσε την πατρίδα μας ενεργειακό κόμβο».

Όσον αφορά τη σχέση μας με τη Ρωσία, ο κ. Μυλωνάκης τόνισε ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαταραχθεί για το θέμα της Ουκρανίας».

Από την πλευρά της Σοφίας Σακοράφα, δεν έγιναν δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια.

Γιώργος Μαρίνος: Να μην επικυρωθεί η κατάπτυστη συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ για τις αμερικάνικες βάσεις

«Οι ανησυχίες του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην περιοχή και τις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις επιβεβαιώθηκαν και με τη συζήτηση που είχα με τον κ. υπουργό», υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος.

«Η πολιτική της εμπλοκής της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ρίχνουν τη χώρα και το λαό μας στο στόμα του λύκου», ανέφερε και πρόσθεσε: «Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που διαπιστώνουμε ότι οξύνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους Αμερικανούς, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ με τη Ρωσία στο ουκρανικό μέτωπο».

Σημείωσε ακόμη ότι στις «συνθήκες αυτές παίρνοντας υπ’ όψιν ότι η αναμέτρηση του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, το ΚΚΕ καλεί το λαό μας να δυναμώσει την πάλη του, να μην επικυρωθεί η κατάπτυστη συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ για τις αμερικάνικες βάσεις».

«Να κλείσουν άμεσα οι στρατιωτικές βάσεις στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη, το Στεφανοβίκιο και τη Λάρισα», επεσήμανε.

«Να επιστρέψουν όλες οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις από ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας σε στρατιωτικές, νατοϊκές ασκήσεις, ιδίως αυτές που αποσκοπούν στην περικύκλωση της Ρωσίας», κατέληξε.

Ιωάννης Μπούγας: Αναλυτική και πλήρης η ενημέρωση για όλα τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

«Η συνεχής και ενεργή διπλωματική παρουσία της Ελλάδας σε όλα τα μέτωπα που είτε άμεσα είτε έμμεσα την αφορούν κυρίως στο ζήτημα της Ουκρανίας, αλλά και στα Βαλκάνια, σε συνδυασμό με την στιβαρή και διαρκώς ενισχυόμενη παρουσία των ενόπλων δυνάμεών μας στην περιοχή, καθιστούν τη χώρα μας παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος