Εξεταστική για παρακολουθήσεις: Τρία κόμματα αποχώρησαν – Αντεγκλήσεις για τη λίστα των μαρτύρων

Array

Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25 κατά τη δεύτερη ημέρα της Εξεταστικής Επιτροπής για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις την καταγγέλλοντας την πλειοψηφία για μεθοδεύσεις. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία για την υπόθεση της παρακολούθησης του. Με όρους θεάματος προσεγγίζουν την υπόθεση, λέει η κυβέρνηση.

Ο καθορισμός της λίστας μαρτύρων αποτέλεσε την αφορμή για νέα ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη λίστα μαρτύρων που πρότεινε κάθε κόμμα, υπερψηφίστηκε η λίστα της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να συμπεριληφθεί καμία από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Γεγονός που οδήγησε στην αποχώρηση από τις εργασίες ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και ΜέΡΑ25.

Μοναδικό πολιτικό πρόσωπο που θα κληθεί, τελικά, είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρωθυπουργός μεθοδεύει ομερτά, για να μείνει το παρακράτος στο σκοτάδι

«Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να επιβάλλει ομερτά για να μην αποκαλυφθούν και άλλες πτυχές της παρακρατικής του σπείρας. Η ενοχή του είναι δεδομένη, αυτό που μένει είναι να απαλλαγεί η χώρα από το πιο βρώμικο σύστημα εξουσίας που γνώρισε από την μεταπολίτευση και μετά.

ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ: Θεσμική εκτροπή

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρει ότι «η ΝΔ, που έχει την πλειοψηφία στην εξεταστική επιτροπή, απέκλεισε από τον κατάλογο των μαρτύρων:

– Τον πρωθυπουργό, που είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ και ο μόνος που μπορεί να άρει το απόρρητο βάσει του άρθρου 14 παρ. 4 ν. 3649/2008.

– Τον Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην γενικό γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου που κατά τ’ άλλα παραιτήθηκε για τις παρακολουθήσεις.

– Τους αρμόδιους υυπουργούς Γιώργο Γεραπετρίτη και Κυριάκο Πιερρακάκη.

– Τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, θύμα παρακολούθησης, και τους δημοσιογράφους που ερεύνησαν την υπόθεση,

– ενώ επιπλέον έθεσε στο απυρόβλητο τους επιχειρηματίες φίλους του Μαξίμου, που συνδέονται με τις εταιρίες που διαχειρίζονται το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator».

Αναφέρει ότι η «κυβερνητική φάμπρικα ώστε να μείνει η αλήθεια στο σκοτάδι φάνηκε από νωρίς με την επίκληση του απορρήτου των αρμοδίων ενώπιον της Βουλής και τις απειλές της Ντόρας Μπακογιάννη ότι όποιος δεν στοιχηθεί πίσω από το απόρρητο, θα μπει 10 χρόνια φυλακή».

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής απορρίπτει ως γελοία σπέκουλα της ΝΔ, όπως λέει, το ότι ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Τους απαντάμε ότι είναι πλέον σε όλους φανερό ότι μιμούνται επάξια τις πρακτικές της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τους θυμίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κινείται αξιακά και δεν ετεροπροσδιορίζεται. Ας ανατρέξουν στη στάση μας σε ανάλογες περιπτώσεις εξεταστικών επιτροπών κατά το παρελθόν», τονίζει η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιαγκούλη εξερχόμενη από τη συνεδρίαση κατήγγειλε την κυβερνητική πλειοψηφία για μεθοδεύσεις συσκότισης λέγοντας πως «η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να συγκαλύψει το σκάνδαλο της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, σχεδίασε και υλοποίησε ένα δεύτερο σκάνδαλο, αυτή τη φορά μέσα στη Βουλή. Το σκάνδαλο της συγκάλυψης. Η Νέα Δημοκρατία έφτασε στο σημείο να μην αποδεχθεί κανέναν ουσιαστικό μάρτυρα, ούτε καν τον ανιψιό του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, που αποπέμφθηκε από τον ίδιο ως πολιτικά υπεύθυνος της ΕΥΠ, ούτε καν τον παρακολουθούμενο δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, ούτε τους προτεινόμενους από το ΚΚΕ μάρτυρες για τις τηλεφωνικές υποκλοπές στο τηλεφωνικό του κέντρο, πρόσωπα των οποίων οι μαρτυρίες είναι απαραίτητες για την εύρεση της αλήθειας. Ομερτά και βαθύ σκοτάδι, αντί για το άπλετο φως που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή»

ΚΚΕ: Απαράδεκτες πρακτικέςδιαμορφώνουν συγκάλυψη

Ο  βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Ν. Ανρδουλάκη, Νίκος Καραθανασόπουλος, μετά το τέλος της συνεδρίασής της, δήλωσε: «Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις απαράδεκτες πρακτικές της ελεγχόμενης από τη ΝΔ πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής. Θεωρούμε ότι αυτές οι πρακτικές διαμορφώνουν το έδαφος για συγκάλυψη των υποθέσεων των παρακολουθήσεων. Θεωρούμε απαράδεκτες τις απειλές της κ. Μπακογιάννη. Αυτό το κλίμα εκφοβισμού και απειλών δεν θα επιτρέψουμε να περάσει».

ΜέΡΑ25: Φαρσοκωμδία της Ομερταπολίτευσης

Το ΜέΡΑ25 ανακοίνωσε ότι αποχώρησε από τη σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, αρνούμενο να συμμετάσχει στη φαρσοκωμωδία της Ομερταπολίτευσης. «Με τη σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές, ΕΥΠ ένα ακόμα βαρύ καρφί έκλεισε ερμητικά το πρωθυπουργικά διαφημισμένο «άπλετο φως» μέσα στο φέρετρο της διαφάνειας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Ελληνική Λύση ανακοίνωσε ότι η Εξεταστική επιτροπή δυστυχώς εξελίσσεται σε μία φαρσοκωμωδία συγκάλυψης και κομματικών σκοπιμοτήτων.

Επικριτικός για τη στάση της αντιπολίτευσης  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου τόνισε: «Εκείνο που αναδεικνύεται με την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ αγκαλιά με τον κύριο Ανδρουλάκη είναι η επιλογή τους να προσεγγίζουν το ζήτημα αυτό με όρους θεάματος και δημιουργίας εντυπώσεων και όχι με όρους αποσαφήνισης».

Αντίγραφο του φακέλου παρακολούθησής του ζήτησε ο Ν. Ανδρουλάκης

Σε γραπτή του δήλωση ο Νίκος Ανδρουλάκης καταγγέλλει ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, σε συνεργασία με τους Πράσινους αποφάσισαν να μην τον καλέσουν στη σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης λογισμικών παρακολούθησης, όπου πραγματοποιείται δημόσια ακρόαση για τις παράνομες παρακολουθήσεις στην Ελλάδα, μολονότι, όπως αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης είναι ο μοναδικός ευρωβουλευτής μέχρι τώρα στον οποίο βρέθηκε να έχει γίνει απόπειρα παγίδευσης στο κινητού του τηλεφώνου με το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, κι ενώ, όπως αποκαλύφθηκε συγχρόνως, τον παρακολουθούσε και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών .

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σημειώνει ότι οι υπουργοί Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης, μαζί με τον τότε διοικητή της ΕΥΠ, Π. Κοντολέοντα, προσπάθησαν να παραπλανήσουν την ελληνική Βουλή. Επικρίνει έντονα την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς υποστηρίζει ότι «αρνούνται να πουν δημόσια το λόγο της παρακολούθησης, προτάσσοντας λόγους εθνικής ασφαλείας . Το ίδιο έκαναν και ενώπιον της Βουλής όπου οι υπαίτιοι προέβαλαν λόγους απορρήτου, θέτοντας εαυτούς και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας υπεράνω του κοινοβουλευτικού και δημοκρατικού ελέγχου».

Τη Δευτέρα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το θέμα των παρακολουθήσεων, με κακόβουλα λογισμικά. Σήμερα κατέθεσαν στην Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι δημοσιογράφοι που έχουν καταγγειλει την παρακολούθησή τους και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, ο οποίος επανέλαβε πως ο ίδιος δεν έδωσε στοιχεία για τα αρχεία των υποκλοπών, και πως όταν ολοκληρωθεί η έρευνα θα ενημερωθούν όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

«Ποτέ δεν είπα πως τα αρχεία των παρακολουθήσεων χάθηκαν ή δεν έχουν ληφθεί υπόψη. Δεν είπα κάτι τέτοιο γιατί δεν μου επιτρέπεται να τοποθετηθώ για την ΕΥΠ. Ο έλεγχός μας συνεχίζεται, και μέχρι να ολοκληρωθεί δεν μπορώ να προβώ σε ανακοινώσεις και σε λεπτομέρειες», κατέθεσε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ.

Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, μετά την καταγγελία του οποίου ξεκίνησε η διερεύνηση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, τόνισε ότι η διορία που είχε η ΑΔΑΕ για να απαντήσει στην καταγγελία μου έτρεχε” και η κυβέρνηση το Μάρτιο του 2021 τροποποίησε το νόμο για την ΑΔΑΕ, μετά από 27 χρόνια, για να απαγορεύσει την ενημέρωση όσων έχουν παρακολουθηθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας.

«Για το θέμα αυτό έχω προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ευελπιστώ ότι σύντομα θα δικαιωθώ», πρόσθεσε ο Θανάσης Κουκάκης.

Ο δημοσιογράφος Σταύρος Μαλιχούδης, ο οποίος ασχολείται με το προσφυγικό και έχει επίσης καταγγείλει παρακολούθησή του, κατέθεσε στην Επιτροπή PEGA του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, καθώς και η Ελίζα Τριανταφύλλου  τόνισαν ότι πολλοί δημοσιογράφοι που μας στήριξαν, δεν μπορούν να γράψουν για αυτά τα ζητήματα στα Μέσα που εργάζοντα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος