Έβρος: Στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης οι 91 μετανάστες μετά την επιχείρηση περισυλλογής τους από τη νησίδα

Αύξηση των μεταναστευτικών ροών παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στα σύνορα του Έβρου, με το στρατό και τους συνοριοφύλακες να έχουν τεθεί σε επιφυλακή. Άλλοι 91 παράνομοι μετανάστες, άνδρες και γυναικόπαιδα, εντοπίστηκαν σε νησίδα του ποταμού και στήθηκε επιχείρηση για να μεταφερθούν στο ελληνικό έδαφος, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Οι ελληνικές δυνάμεις – η αστυνομία, η ελληνική ομάδα διάσωσης, η πυροσβεστική, η ΕΜΑΚ και ο στρατός – κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τους μετανάστες, που βρίσκονταν σε μια νησίδα, δίπλα στο χωριό Μαράσια. Όπως είπαν οι άνδρες της ΕΜΑΚ, ήταν μια πραγματικά δύσκολη επιχείρηση, γιατί οι βάρκες κινήθηκαν ακριβώς δίπλα από τουρκικό έδαφος.

Πάνω από 50 άτομα είναι γυναίκες και παιδιά. Μία γυναίκα λιποθύμησε, γεγονός που σύμφωνα με τους διασώστες, οφείλεται στην αφυδάτωση. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Οι μετανάστες απεγκλωβίστηκαν και μεταφέρθηκαν με ένα λεωφορείο και ένα μικρότερο βανάκι στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, στο Φυλάκιο, χωριό της Ορεστιάδας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ένα νέο γκρουπ μεταναστών ακούγεται ότι φτάνει στα ελληνικά σύνορα, με αποτέλεσμα οι ελληνικές δυνάμεις να βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή.

Η κυβέρνηση προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος στη χώρα

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται εν μέσω μιας ευαίσθητης περιόδου, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία της νέας τουρκικής κυβέρνησης, κι ενώ η Ελλάδα είναι σε διαδικασία μετάβασης μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, υπό την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Μετά την επίσημη ενημέρωση απ’ το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, η ελληνική κυβέρνηση απευθύνθηκε στην τουρκική κυβέρνηση, με στόχο τον «συντονισμό των συνοριακών αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων».

«Οι ελληνικές αρχές προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες ώστε, με σεβασμό στο εθνικό, ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, να αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος αλλοδαπού στη χώρα.

Τις τελευταίες ημέρες, η χαμηλή στάθμη των υδάτων του ποταμού Έβρου ευνοεί την παράνομη διέλευση μεταναστών, με χρησιμοποίηση νησίδων που εμπίπτουν και στην ελληνική και την τουρκική επικράτεια. Σε μια τέτοια νησίδα, ογδόντα περίπου μετανάστες κατέληξαν στο ελληνικό τμήμα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί στην τουρκική κυβέρνηση, που ορκίστηκε χθες, για τον συντονισμό των συνοριακών αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σε εγρήγορση οι ελληνικές αρχές

Παράλληλα, οι ελληνικές αρχές στον Έβρο παραμένουν – όπως άλλωστε συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια – σε διαρκή εγρήγορση και προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου ν’ αποτρέπουν αντικανονικές εισόδους στη χώρα, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο

Όπως προκύπτει από αρμόδιες πηγές, δεν υπάρχει τις τελευταίες ημέρες, αξιοσημείωτη άνοδος στους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν παρανόμως στην Ελλάδα απ’ την περιοχή του Έβρου.

Ωστόσο, καταγράφεται μια αυξητική τάση, αλλά αυτή θα πρέπει κυρίως να αποδοθεί στο γεγονός ότι η στάθμη του ποταμού Έβρου είναι χαμηλή, πράγμα που ευνοεί τις παράνομες διελεύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχα περιστατικά στον Έβρο καταγράφηκαν και πέρσι το καλοκαίρι, με πλέον αξιοσημείωτο αυτό του Αυγούστου 2022, με τους 38 ανθρώπους που έμειναν για αρκετές μέρες εγκλωβισμένοι σε νησίδα του ποταμού.

Τι συνέβη

Έντονες ήταν οι πιέσεις στον Έβρο, με την προτροπή της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, προκειμένου να περάσουν παράτυποι μετανάστες στο ελληνικό έδαφος.

Σε δύο σημεία, στον Βόρειο Έβρο, στην περιοχή Μαράσια αλλά και στη Νέα Βύσσα, έφτασαν στα σύνορα περίπου 100 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους πολλά παιδιά.

Στα Μαράσια, κοντά στο τριεθνές σημείο του Έβρου, (σύνορο Ελλάδας- Τουρκίας- Βουλγαρίας), πάνω σε νησίδα βρέθηκαν περίπου 80 παράτυποι μετανάστες, νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, βρίσκονταν σε τουρκικό έδαφος με αποτέλεσμα οι ελληνικές αρχές να μην μπορούν να επιχειρήσουν, ωστόσο παρακολουθούσαν την εξέλιξη.

Όσον αφορά την ομάδα των 25 περίπου παράτυπων μεταναστών στη Νέα Βύσσα, κοντά στο σημείο της Πράσινης Πόρτας, οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν από ΜΚΟ για τις συντεταγμένες και όπως διαπιστώθηκε και σε αυτή τη περίπτωση τα άτομα βρίσκονταν σε τουρκικό έδαφος.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Σταματάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος