Eurostat: Στο 9,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Array

Στο 9,5% «μέτρησε» η Eurostat τον πληθωρισμό στην Ελλάδα τον Οκτώβριο 2022, αντί για 9,8% που είχε ανακοινώσει με βάση τα προσωρινά στοιχεία πριν από περίπου 15 ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) έχει υπολογίσει τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου στο 9,1% (από 12% τον Σεπτέμβριο) με κύριο χαρακτηριστικό του προηγούμενου μήνα τις αυξήσεις σε βασικά τρόφιμα, οι τιμές των οποίων «έτρεξαν» με ρυθμό διπλάσιο του επίσημου πληθωρισμού: 24% ακριβότερα ήταν τα γαλακτοκομικά, 19,3% υψηλότερα τα δημητριακά και το ψωμί, 17,3% τα κρέατα, 16,6% τα λάδια, 13,2% τα λαχανικά και 12% τα λοιπά τρόφιμα.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat, στην Ευρωζώνη ο ετήσιος πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 10,6% από 9,9% τον Σεπτέμβριο. Στην Ε.Ε. ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 11,5% τον Οκτώβριο από 10,9% τον Σεπτέμβριο.

Οι χαμηλότερες ετήσιες μετρήσεις ήταν σε Γαλλία (7,1%), Ισπανία (7,3%) και Μάλτα (7,4%), ενώ οι υψηλότερες σε Εσθονία (22,5%), Λιθουανία (22,1%) και Ουγγαρία (21,9%). Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε σε 11 κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε σε 13.

Και τον Οκτώβριο τη μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο πληθωρισμό είχε η ενέργεια (+4,44 ποσοστιαίες μονάδες) και ακολούθησαν τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (+2,74), υπηρεσίες (+1,82) και βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (+1,62).

Επιμέλεια: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος