Εurostat: 7,2% o πληθωρισμός στην Ελλάδα – 8,5% στην Ευρωζώνη

Η Ελλάδα με πληθωρισμό στο 7,2% έχει τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Στο 7,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη χώρα μας, τον πρώτο μήνα του νέου έτους, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat). 

Τον Δεκέμβριο 2022 ήταν στο 7,6% σε ετήσια βάση (σύμφωνα με τη Eurostat), ενώ σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή είχε περιοριστεί στο 7,2%. 

Πέρυσι τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν στο 5,5%. 

Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός εκτιμάται για τον Ιανουάριο στο 8,5%, καταγράφοντας σημαντική αποκλιμάκωση από το 9,2% του Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τον τρίτο διαδοχικό μήνα που κινείται καθοδικά στις χώρες του ευρώ. 

Η υψηλότερη τιμή (10,6%) είχε σημειωθεί τον περασμένο Οκτώβριο, επίδοση η οποία επιτάχυνε τις αποφάσεις Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για αύξηση των επιτοκίων του ευρώ. Μάλιστα, στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινωθεί και νέα αύξηση κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης (0,50%), οδηγώντας το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 2,5%. 

Ανησυχητικά πάντως είναι και τα σημάδια από το μέτωπο του δομικού πληθωρισμού (εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων), καθώς αναρριχήθηκε στο 7% από 6,9%. 

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (17,2%, έναντι 25,5% τον Δεκέμβριο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (14,1%, έναντι 13,8% τον Δεκέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,9%, έναντι 6,4% τον Δεκέμβριο) και τις υπηρεσίες (4,2% έναντι 4,4% τον Δεκέμβριο). 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα απολογιστικά στοιχεία για το 2022 που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως ο μέσος πληθωρισμός του 2022 ( μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2022 – Δεκεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2021 – Δεκεμβρίου 2021), παρουσίασε αύξηση 9,6% (άνοδο 9,9% προέβλεπε το ΥΠΟΙΚ). Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αναμενόταν να αυξηθεί κατά 9,7% και η τελική άνοδος είναι 9,3%, επίσης χαμηλότερη του στόχου. 

Αναλυτικά τα στοιχεία της Eurostat (αγγλικά)

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος