Euroferry Olympia: Τι «έδειξε» ο έλεγχος στο μοιραίο πλοίο και τι λέει ο Ιταλικός νηογνώμονας (στοιχεία – video)

Πολλά ερωτηματικά προκύπτουν από τις δεκάδες μαρτυρίες αλλά και από τα αποτελέσματα του πρόσφατου ελέγχου που διενεργήθηκε στο πλοίο, «Euroferry Olympia» λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από το τραγικό συμβάν.

Τι «έδειξε» ο έλεγχος

Τα αποτελέσματα του ξαφνικού ελέγχου που διενεργήθηκε στο υπό Ιταλικής σημαίας πλοίο «Euroferry Olympia» από τους ανεξάρτητους επιθεωρητές την περασμένη Δευτέρα (16/02/2022) στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, και όπως αυτά έχουν αναρτηθεί στη διαδικτυακή βάση δεδομένων Equasis.org*, έγιναν κάποιες παρατηρήσεις οι οποίες θα έπρεπε να διορθωθούν σε διάστημα 14 ημερών οι οποίες δεν ήταν τόσο σοβαρές ώστε να απαγορευθεί ο απόπλους του.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εκπομπής «Από τις Έξι» και της Νίας Αβδελλή ο έλεγχος φαίνεται να διενεργήθηκε από 4 και όχι από 2 επιθεωρητές όπως προβλέπει ο σχετικός ευρωπαϊκός κανονισμός.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως έγινε και άσκηση πυρόσβεσης σε πραγματικές συνθήκες ρίχνοντας ακόμη και σωστική λέμβο στη θάλασσα.

Oι επισημάνσεις των επιθεωρητών αναφέρουν ότι το λειτουργικό εγχειρίδιο του πλοίου είναι ατελές, όσον αφορά στα ζητήματα πυρασφάλειας, δηλαδή, δεν έχουν συμπληρωθεί όλα τα στοιχεία. Συγκεκριμένα, πως πρόκειται για το εγχειρίδιο πυρόσβεσης του πλοίου που αναφέρει τα διαθέσιμα σωστικά μέσα και όχι για το κεντρικό σύστημα πυρόσβεσης.

Τι λέει ο Ιταλικός νηογνώμονας

Σε επικοινωνία της εκπομπής «Από τις Έξι» με τον επικεφαλής του Ιταλικού νηογνώμονα «RINA» στην Ελλάδα, κο Ζολώτα, δήλωσε πως «όλες οι προβλεπόμενες επιθεωρήσεις του πλοίου έχουν ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους».

Ποια η «αρμοδιότητα» της Ελλάδας

Ασφαλείς πληροφορίες από το Ελληνικής πλευράς, αναφέρουν πως την ευθύνη και την αρμοδιότητα για τον πλήρη έλεγχο σύμφωνα με όσα προβλέπονται διεθνώς, έχει η χώρα της Ιταλίας, αφού το πλοίο εκτός των Ιταλικών συμφερόντων φέρει και την Ιταλική σημαία. Από την Ελλάδα και κάθε άλλη χώρα μπορούν να γίνονται μόνον επισημάνσεις.

Σημειώνεται πως για το συγκεκριμένο ναυτικό δυστύχημα έχει ήδη ξεκινήσει να σχηματίζεται δικογραφία, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας.

*Equasis

Το Equasis είναι μια διεθνής βάση δεδομένων που θα καλύπτει ολόκληρο τον παγκόσμιο στόλο, είναι μια διαδικτυακή βάση δεδομένων που έχει αποθηκευμένα τα στοιχεία όλων των πλοίων παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα σύστημα πληροφοριών που συγκεντρώνει υπάρχουσες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια για πλοία τόσο από δημόσιες όσο και από ιδιωτικές πηγές και να τις καθιστά διαθέσιμες στο Διαδίκτυο.

Εκεί υπάρχουν στοιχεία από:

  • PSC (Port State Control – Κρατικός Έλεγχος Λιμένα)
  • Πληροφορίες ελέγχου κατάστασης λιμένα
  • Ελλείψεις ανά κατηγορία
  • ΙΜΟ είναι ο διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (international Maritime Organization)
  • MLC 2006

Η Διεθνής Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας (Maritime Labour Convention – MLC) υιοθετήθηκε από το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO – International Labour Organisation) το 2006 στην Ελβετία. Μαζί με τις τρεις βασικές συνθήκες του IMO, SOLAS (International Convention for the Safety of Life at Sea), την STCW (International Convention on Standards of Training, Certification and Watch keeping) και τη MARPOL (International Convention for the Prevention of Pollution from Ships) αποτελούν τους τέσσερις θεσμικούς πυλώνες που στοχεύουν στην ποιοτική ναυτιλία.

Στόχοι της MLC, πέρα από την προστασία των δικαιωμάτων των ναυτικών σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η δημιουργία ενός πεδίου δίκαιου ανταγωνισμού μεταξύ χωρών και πλοιοκτητών, που θα σέβονται τα δικαιώματα του ναυτεργατικού δυναμικού και θα προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης σε όλα τα πλοία.

Ρεπορτάζ: Νία Αβδελλή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος