Εθνικό διάλογο για την Παιδεία προανήγγειλε ο υπουργός Ν. Φίλης

Την άμεση έναρξη του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία προανήγγειλε ο υπουργός Νίκος Φίλης, ο οποίος μετείχε στην Σύνοδο των Πρυτάνεων. Βάση του διαλόγου θα αποτελέσει το ήδη γνωστό πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με το οποίο ρυθμίζονται θέματα των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης.  

Παράλληλα το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τις Πρυτανικές αρχές θα ξεκινήσει συντονισμένες προσπάθειες για την εξεύρεση πόρων που θα διευκολύνουν τη λειτουργία των Πανεπιστημίων.
Στην κατεύθυνση αυτή, θα ζητήσουν από τη ΔΕΗ οι λογαριασμοί ρεύματος των Πανεπιστημίων να ενταχθούν στην κατηγορία βιομηχανικού ρεύματος, ενώ από την ΚΕΔΕ θα ζητήσουν την απαλλαγή δημοτικών τελών. Επίσης, οι πρυτάνεις δεσμεύθηκαν να καταθέσουν προτάσεις για την αξιοποίηση της περιουσίας που διαθέτουν τα πανεπιστήμια από κληροδοτήματα κ.λπ.

Η αγωνία των πρυτάνεων και της κυβέρνησης για την επίλυση των προβλημάτων των πανεπιστημίων είναι κοινή“, ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, κάνοντας λόγο για “ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων” και “συναντίληψη“. Τόνισε επίσης ότι τα προβλήματα θα λυθούν συναινετικά και ότι ο δημόσιος διάλογος για την παιδεία που ξεκινά τώρα θα ολοκληρωθεί την άνοιξη, ενώ επανέλαβε τη στήριξη του στους 14 διοικητικούς υπαλλήλους που δικάζονται τη Δευτέρα για συμμετοχή σε παράνομη απεργία.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να απλοποιηθούν οι διαδικασίες που διέπουν την οικονομική λειτουργία των πανεπιστημίων. Παράλληλα ανέφερε ότι τα πανεπιστήμια βρίσκονται σε επαφές με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συναντίληψη φαίνεται ότι υπάρχει και στο θέμα της αλλαγής του τρόπου εκλογής των πρυτάνεων, που προβλέφθηκε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. “Το μείζον δεν είναι η εκλογή των πρυτάνεων. Μας απασχολούν τα οικονομικά προβλήματα και τα προβλήματα προσωπικού”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων συνήλθε σήμερα, προκειμένου να συζητήσει τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα πανεπιστήμια, καθώς από τη χρηματοδότηση του 2015 έχει εισπραχθεί το 75%, ενώ στον προϋπολογισμό του 2016 προβλέπεται μείωση της τάξης του 20%.

Επίσης, εξέλεξε νέο προεδρείο, το οποίο αποτελείται από τον Θ. Δημοπουλο, τον Γ. Πετράκο και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέα Ζαπράνη.

Εν τω μεταξύ σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι διοικητικοί υπάλληλοι σε Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

ΠΗΓΗ: Α’ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος