Έθιμα της Παναγίας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας: Οι έφιπποι προσκυνητές της Σιάτιστας, το «Πάσχα των Βλάχων», οι φορεσιές της Καρπάθου (video)

Από την εκκλησία μέχρι το γλέντι της Παναγίας με γεμιστό κατσικάκι, οι γυναίκες στον Όλυμπο της Καρπάθου φορούν τις ολοκαίνουργιές παραδοσιακές φορεσιές που κάθε χρόνο κεντούν και ράβουν οι μητέρες τους. Μεταξύ αυτών ομογενής που έρχεται από τη Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειών κάθε χρόνο αλλά και η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Νία Αβδελλή.

Στο νομό Κοζάνης, την ίδια ώρα αναβίωσε έθιμο που χρονολογείται από την τουρκοκρατία.

200 καβαλάρηδες της Σιάτιστας, πορεύτηκαν προς το μοναστήρι της Παναγίας, στο Μικρόκαστρο ακολουθώντας το παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι, σε υψόμετρο 920 μέτρων, πάνω από την κοιλάδα του Αλιάκμονα.

Το «δεύτερο Πάσχα» ζουν τον Δεκαπενταύγουστο οι κάτοικοι στα ορεινά χωριά της Καλαμπάκας. Σουβλίζουν και ψήνουν αρνί και κατσικάκι, ενώ ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι.

Διπλή γιορτή φέτος στην Κλεισούρα Καστοριάς, καθώς ο Δεκαπενταύγουστος εορτάζεται μαζί με τα 100 χρόνια του συλλόγου Κλεισουριωτών. Το Πάσχα των Βλάχων, όπως αποκαλείται, κορυφώνεται.

Ρεπορτάζ: Νία Αβδελλή, Μάκης Νασιάδης, Βαγγέλης Μητρούσιας, Σοφία Ζουζέλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος