Εθελοντές γιατροί στην «πρώτη γραμμή» για την ενίσχυση του ΕΣΥ – Εφιαλτικές εφημερίες σε Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία (video)

Για έναν μήνα ισχύει η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών υγείας που ενεργοποιήθηκε και επίσημα με τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ και η οποία αφορά τα νοσοκομεία των περιοχών που δοκιμάζονται από τον κορονοϊό, κατά βάση σε Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία. Ωστόσο, η πίεση στο σύστημα υγείας εξαπλώνεται ραγδαία.

«Yπήρξε- ειδικά τις τελευταίες μέρες που ξεκίνησε και η διαδικασία της επίταξης- μεγάλο κύμα οικειοθελούς προσέλευσης. Ωστόσο, επειδή παραμένουν κενά και  προκειμένου να συνεχίσουν να αναπτύσσονται νέες κλίνες για Covid περιστατικά, έχουμε προχωρήσει στο μέτρο της επίταξης» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. 

Το μέτρο της επίταξης σε βόρεια και κεντρική Ελλάδα είναι διάρκειας ενός μηνός.

«Θα πάμε σε εκατοντάδες θανάτους με τέτοιο αριθμό κρουσμάτων, επισημαίνει ο εκπρόσωπος των νοσοκομειακών του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Θανάσης Σιούλης. 

«Οι δυνατότητες του συστήματος για να διασωληνώνουμε εκτός ΜΕΘ είναι συγκεκριμένες. Δηλαδή δεν έχουμε τους άπειρους αναπνευστήρες» τονίζει ο διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΑΠΘ – νοσ. «Παπαγεωργίου», Βασίλης Κώτσης. 

«Οι μονάδες θα εξακολουθήσουν να πιέζονται και στα τμηματα που είμαστε μάχη για να μη διασωληνωθει ο άρρωστος» σημειώνει ο καθηγητής Παθολογίας και εντατικολόγος, Γιώργος Ντελέκος. 

«Τις τελευταίες ήμερες κάθε εφημερία φτάνουμε στα όρια μας. Είναι τεράστιος ο κόπος όταν κάνεις δουλεύει από τις 8 το πρωί έως τις 8 το άλλο πρωί λίγο προσωπικό σε τόσους πολλούς ασθενείς με τόσες ανάγκες» λέει ο πνευμονολόγος, συντονιστής Διαχείρισης πανδημίας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Διαμαντής Χλωρός. 

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν:

  • 7.317 κρουσματα
  • 556 ασθενείς διασωληνωμενοι
  • 63 θάνατοι

Στο μεταξύ, ένα βρέφος μόλις δύο μηνών βρέφος νοσηλεύεται διασωληνωμενο στη ΜΕΘ παίδων στο νοσοκομείο του Ριου. Οι γιατροί δίνουν μάχη για να σταθεροποιήσουν την κατάστασή του.

«Καμπανάκι» από τον ΕΟΔΥ

Στοιχεία για την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης εμβολίου μετά το εξάμηνο από τον εμβολιασμό, αλλά και δεδομένα για την πορεία της πανδημίας, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, σταθεροποίηση κρουσμάτων παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, τονισε ο κ. Ζαούτης σε ενημερωση, ενώ θα πρέπει να δίνεται βάση όχι μόνο στον αριθμό τους, αλλά και στο δείκτη θετικότητας.

Μεταξύ άλλων:

Το 70% των εμβολιασμένων που κολλούν τις τελευταίες ήμερες είναι ηλικίας 18-59 ετών. Αυτό αποδίδεται στην αυξημένη μολυσματικότητα της μετάλλαξης Δέλτα και γι’ αυτό θεωρείται απαραίτητη η τρίτη δόση με την παρέλευση του 6μηνου, προκείμενου οι πολίτες να έχουν ενισχυμένη ανοσοποίηση.

Όπως επισημάνθηκε, τέσσερις βασικοί επιβαρυντικοί παράγοντες για θάνατο και σοβαρή νόσηση, είναι:

  • η ηλικία
  • οι συνοσηρότητες
  • ο εμβολιασμός
  • το πόσος καιρός έχει περάσει από τον εμβολιασμό

Όπως επίσης έγινε γνωστό, από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνουν αλλαγές στην έκθεση του ΕΟΔΥ, ώστε να αποτυπώνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια η επιδημιολογική εικόνα,

Θα καταγραφεται το ποσοστό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νεκρών στο σύνολο των εμβολιασμένων και στο σύνολο των ανεμβολίαστων.

Την ίδια ώρα, σοβαρές ενστάσεις διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Ανδρέα Ξανθό να υπογραμμίζει ότι η αλλαγή αυτή οδηγεί σε υποδήλωση (κατά 20%) των ημερήσιων απωλειών.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος