Έσπασε το λουκέτο στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω – Σε αναγκαστική απαλλοτρίωση προχωρά ο Δήμος (video)

Array

Η αναγκαστική απαλλοτρίωση του κτηρίου όπου στεγάζεται το 9ο Δημοτικό Σχολείο Ζαμπέτα, στο Αιγάλεω, είναι η λύση προκρίνεται από τον Δήμος και την Πολιτεία για την στέγαση των μαθητών που εδώ και τρία χρόνια αντιμετωπίζουν προβλήματα με το που θα φοιτήσουν.

Μετά από έντονες διαμαρτυρίες γονέων και μαθητών ο δήμαρχος της πόλης ανακοίνωσε τη λύση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, την οποία σχολίασαν στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Βαγγέλης Τζώρτζης και η Γιάννα Χριστόγλου, δημοτική Σύμβουλος στο Αιγάλεω.

«Υπάρχει απόφαση από το Δήμο να αλλάξουν οι κλειδαριές και να μπουν τα παιδιά επιτέλους μέσα. Ελπίζουμε να είναι μια μόνιμη λύση. Παλεύουμε πολύ καιρό γι’ αυτό το πράγμα. Ένα χρόνο τώρα είμαστε στον δρόμο. Έγινε έξωση την προηγούμενη Δευτέρα. Ήρθαμε με τα παιδιά για να πραγματοποιηθεί το μάθημα κανονικά και βρήκαμε τις πόρτες κλειστές, κλειδωμένες από τους ιδιοκτήτες» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Τζώρτζης.

Άμεση κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης

«Τα παιδιά θα κάνουν μάθημα στο σχολείο κανονικά. Υπάρχει απόφαση για άμεση κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Είναι κάτι που το ζητούσαμε και το οποίο είχε αποφασιστεί, όχι με αυτή τη μορφή από τον Νοέμβρη. Το κράτος θα αγοράσει το κτίριο», επεσήμανε ο κ. Τζώρτζης.

Και όπως είπε, «είναι φοβερό το γεγονός ότι το 2022 να παλεύουν οι γονείς για τα αυτονόητα, να υπάρχει σχολική στέγη για τα παιδιά. “Τρέχουμε” από τον προηγούμενο Οκτώβρη που μάθαμε για την έξωση. Σήμερα νιώθουμε δικαιωμένοι για αυτή την απόφαση να μπουν τα παιδιά μας μέσα να αποκτήσουν σχολείο, μόνιμη σταθερή στέγη. Ο αγώνας μας αυτός είναι για σύγχρονα, ασφαλή σχολεία. Θεωρούμε μεγάλη δικαίωση αυτό το γεγονός».

Για την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μίλησε στην εκπομπή και η κ. Χριστόγλου: «Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από μεγάλους αγώνες, με δύο ομόφωνες αποφάσεις υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον και το δικαίωμα των παιδιών μας να κάνουν μάθημα στο δημόσιο σχολείο».

Και όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «δεν μπορεί εξαιτίας της οποιαδήποτε δικαστικής διαμάχης ή των προβλημάτων που έχουν προκύψει το 2020 με τους ιδιοκτήτες, να έχει ως αποτέλεσμα να πετάγονται στον δρόμο 90 παιδιά, τα οποία στερούνται το δικαίωμα της μόρφωσης».

Τα παιδιά δεν ήξεραν αν θα κάνουν μάθημα

«Φανταστείτε τους γονείς και τα παιδιά αυτά και ιδιαίτερα τα μικρά παιδάκια να μην ξέρουν αν σήμερα θα ανοίξει πόρτα για να κάνουν μάθημα. Είμαστε όλοι, αυτή τη στιγμή, ενωμένοι με τις ομόφωνες αποφάσεις και αφού οδηγηθήκαμε σε δικαστικό αδιέξοδο, αναγκαζόμαστε να πάρουμε το μέτρο της κήρυξης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης» δήλωσε η δημοτική Σύμβουλος στο Αιγάλεω.

Σύμφωνα με την κ. Χριστόγλου, «ο σχολείο θα μείνει στο Δήμο γιατί από το 1979 το χρησιμοποιεί για εκπαιδευτικές ανάγκες. Δεν υπάρχει άλλος χώρος στην περιοχή για να καλύψει τα παιδιά μας. Θα έπρεπε λοιπόν το υπουργείο Παιδείας, ενώ δύο χρόνια τώρα εκκρεμεί αυτή η κατάσταση να πάρει μέτρα, να βοηθήσει τα παιδιά μας, το δήμο, να λυθεί αυτό το πρόβλημα κάποια νομοθετική παρέμβαση. Να μην επιτρέπονται εξώσεις όταν (κτήρια) φιλοξενούν παιδιά. Η πόλη είναι ανάστατη»

Η κ. Χριστόγλου αναφέρθηκε στο πώς οδηγήθηκαν στα άκρα οι σχέσεις του Δήμου με τους ιδιοκτήτες του ακινήτου και πώς δρομολούνται οι δικαστικές εξελίξεις από εδώ και πέρα.

«Το σχολείο να λειτουργήσει όπως πρέπει»

Με τα χαμόγελα στα χείλη επέστρεψαν λίγες ώρες μετά την κανονική έναρξη των μαθημάτων οι μαθητές και οι δάσκαλοι στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω. Η Μαίρη Σκανδάλη μίλησε με τον γυμναστή του σχολείου, ο οποίος αφού έσπασε το λουκέτο και τα παιδιά μπήκαν στις τάξεις δήλωσε ελπίζει όλα να πάνε καλά και το σχολείο να λειτουργήσει όπως πρέπει.

«Τα παιδιά είναι χαρούμενα» δήλωσε ο εκπαιδευτικός για τα παιδιά που πέρασαν και πάλι τις πόρτες του σχολείου. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε η παρέμβαση κλειδαρά και η αλλαγή της κλειδαριάς στο σχολικό συγκρότημα. Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες -κληρονόμοι του Γιώργου Ζαμπέτα- μετά από τη αρχικής δικαίωσή τους στα δικαστήρια, είχαν κάνει έξωση στο σχολείο, τοποθετώντας παράλληλα κάμερα και σεκιούριτι στο χώρο.

Ρεπορτάζ: Μαίρη Σκανδάλη | Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος