Ερώτηση ΕΟ ΚΚΕ για απολύσεις εργαζομένων στο “Euronews”

«Το δικαίωμα σε πλήρη και σταθερή εργασία και για να μην χαθεί καμία θέση εργασίας για όλους τους εργαζομένους στο ελληνικό “Euronews”» υπερασπίζεται, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Σε δεινή θέση βρίσκονται οι εργαζόμενοι του ελληνικού «Euronews» καθώς όσοι εργάζονταν για χρόνια με μπλοκάκι, έχουν απολυθεί, ενώ η πιθανότητα κλεισίματος εξολοκλήρου του καναλιού ή η μετατροπή του σε διαδικτυακή υπηρεσία σημαίνει ότι εάν δεν απολυθούν όλοι, θα απολυθεί τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.

Το Euronews ξεκίνησε ως «κανάλι» των κρατικών καναλιών των χωρών της ΕΕ, ενώ στη συνέχεια η Κομισιόν άνοιξε το δρόμο διείσδυσης ιδιωτικών κεφαλαίων και από το 2015 και μετά η πλειοψηφία του πακέτου της επιχείρησης ανήκει σε «ιδιώτη επενδυτή», τον οποίο συνεχίζει να ενισχύει με χρήμα των λαών της ΕΕ ετησίως η Κομισιόν» αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ.

Προσθέτει ότι «το επιχείρημα με βάση το οποίο προχωρά στο κλείσιμο του ελληνικού καναλιού, όπως καταγγέλλει το Σωματείο των Εργαζομένων, ότι οι ειδήσεις από την Ελλάδα και την Κύπρο «δεν παρουσιάζουν πλέον ενδιαφέρον» αποδεικνύει ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου των ΜΜΕ όπως και η ίδια η ΕΕ αντιλαμβάνονται την ενημέρωση ως εμπόρευμα. Επιχειρούν μεθοδικά να χτυπήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, επιδιώκουν να τους χρησιμοποιούν σαν προπαγανδιστές της αντιλαϊκής ευρωενωσιακής πολιτικής, σαν εργαλείο γεωπολιτικής παρέμβασης στους εντεινόμενους ανταγωνισμούς».

«Οι εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων του Ελληνικού «Euronews» αποτελούν υλοποίηση των «βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών», της γενίκευσης της ελαστικής απασχόλησης με το καθεστώς των «συνεργατών», της απελευθέρωσης των απολύσεων και της απαλλαγής της εργοδοσίας από την υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεων. Αυτά άλλωστε καταγράφονται στους αντεργατικούς νόμους όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, στον εκτρωματικό «νόμο Χατζηδάκη», αλλά και στις ευρωπαϊκές οδηγίες, κανονισμούς και αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου όπως η πρόσφατη έκθεση «για τις συνθήκες εργασίας, τα δικαιώματα και την κοινωνική προστασία των εργαζομένων σε διαδικτυακές πλατφόρμες» επισημαίνει, ακόμα η ΕΟ του ΚΚΕ και τονίζει:

«Οι εργαζόμενοι του «Euronews» μπορούν να απαντήσουν συλλογικά και οργανωμένα, μαζί με τους εργαζόμενους του κλάδου, για την υπεράσπιση των σύγχρονων δικαιωμάτων τους στην μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα στην ασφάλιση και την περίθαλψη».

Βάσει αυτών ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί ετησίως με χρήματα των λαών το “Euronews”, αλλά και ότι μέτοχοι σε αυτό είναι τα δημόσια κρατικά κανάλια της ΕΕ, πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

— στο αίτημα να μην χαθεί καμία θέση εργασίας και να μετατραπεί η εργασιακή σχέση με μπλοκάκι σε σχέση αορίστου χρόνου πλήρους εργασίας;

— στην ανάγκη πλήρους κάλυψης των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στο “Euronews” ανεξάρτητα από την σχέση εργασίας τους με το κανάλι;».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ