Έρευνα για τα σχολικά είδη στο Πρώτο


Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά μέσα σε περιβάλλον έντονης ακρίβειας, με τους γονείς να βρίσκονται αντιμέτωποι με «τσουχτερές» τιμές στα σχολικά είδη. 

Από τετράδια και κασετίνες, μέχρι τσάντες και γραφική ύλη, το καλάθι του μαθητή αποδεικνύεται βαρύ για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Στο ρεπορτάζ της Έλενας Καραθάνου για το Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, εμφανίζονται οι γονείς να έχουν ήδη ξεκινήσει τις αγορές, περιγράφοντας τη δυσκολία να αντεπεξέλθουν στα έξοδα, ενώ οι βιβλιοπώλες καταγράφουν πτώση στην αγοραστική δύναμη και ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ κ. Λεχουρίτης, καταθέτει τη δική του εικόνα για την ακρίβεια στην αγορά και τις εναλλακτικές που έχουν οι καταναλωτές, εφόσον ακολουθούν τη βασική αρχή της έρευνας αγοράς.

«Οι τιμές παραμένουν οι ίδιες, δεν έχουν αλλάξει εδώ και δύο χρόνια και στο κάτω κάτω της γραφής ένας μαθητής θέλει 12 τετράδια, δώδεκα τετράδια 12 ευρώ έχουν, προς Θεού, δύο καφέδες. Αν έρθει ένας γονιός με 2- 3 παιδάκια, φυσικά ο συνάδελφος βιβλιοπώλης θα του κάνει την έκπτωση. Το θέμα είναι στα ξενόγλωσσα βιβλία. Είναι για την Ελλάδα πολύ ακριβά» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών και Εκδοτών Πειραιά, Κώστας Γαργαρόπουλος.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

«Εγώ έχω ήδη ξεκινήσει και έχω κάνει μια μικρή έρευνα αγοράς γιατί δεν θέλω να το αφήσω τελευταία στιγμή καθώς έχω 4 παιδιά, από 6 μέχρι 12 χρονών. Πήγα και στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς αλλά η αλήθεια είναι πως εγώ φέτος όπως και πέρσι, τα σχολικά είδη θα τα πάρω από κάποια μεγάλη αλυσίδα, καθώς δεν με ενδιαφέρει τόσο η ποιότητα όσο το να μου έρθει όσο πιο οικονομικά γίνεται. Πέρσι ξόδεψα περίπου στα 250 ευρώ μόνο για τα 3 από τα 4 παιδιά και χωρίς να τους πάρω απαραιτήτως όλα όσα είχαν ζητήσει και από το σχολείο» τόνισε η Δήμητρα Καγιάννη, μητέρα τεσσάρων παιδιών.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

«Με βάση λοιπόν μία πρόχειρη έρευνα που πραγματοποίησε το ΙΝΚΑ σε αρκετά βιβλιοπωλεία, διαπιστώθηκε ότι δεν θα έχουμε αυξήσεις μεγάλες στα σχολικά είδη, εκτός κάποιων εξαιρέσεων και το πολύ να ανέλθουν στο 5%. Αλλά λόγω των υψηλών τιμών που ήδη επικρατούν στα σχολικά είδη, οποιαδήποτε αύξηση είναι σίγουρα επιβαρυντική για το ελληνικό νοικοκυριό. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι κάποτε πρέπει να αρχίσει και η πτωτική τάση των τιμών σε αυτού του είδους τα προϊόντα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ/Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος, Γιώργος Λεχουρίτης.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

«Στο δημοτικό, οι απαιτήσεις είναι λίγο παραπάνω. Ζητάνε πιο πολλά πράγματα. Έχω κάνει μια μικρή έρευνα αγοράς. Τα είδη είναι λίγο πιο ακριβά από ό,τι πέρσι. Αν αγοράσουμε και τσάντα εννοείται ότι το ποσό ανεβαίνει. Μπορώ να πω ότι μέσο όρο 40 ευρώ το παιδί. Αν πάμε και στα αγγλικά να αγοράσουμε βιβλία και εκεί, επίσης, σχολικά είδη έχουμε και εκεί ένα μεγάλο ποσοστό σε κάθε παιδί ξεπερνάμε τα 70 ευρώ. Σχολική τσάντα δεν αγοράζουμε κάθε χρόνο, κοιτάμε να πάρουμε μία καλή τσάντα που θα μας βγάλει 2 χρόνια, άντε και 3 το πολύ.

Θέλω να στηρίζω τα καταστήματα της γειτονιάς. βέβαια δεν είναι πάντα εφικτό, οπότε και εγώ τρέχω συνήθως να πάρω από μεγάλες αλυσίδες που θα μου έρθει πιο οικονομικά» επισήμανε η Όλγα Διώτη, μητέρα τριών παιδιών.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

«Οι ιδιοκτήτες των βιβλιοπωλείων για άλλη μια χρονιά κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, το κόστος της αγοράς των σχολικών ειδών να παραμένει χαμηλά. Δεν υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές των σχολικών και δεν μπορεί να καθοριστεί σαν γενική εικόνα αν υπάρχουν κάποιες ελάχιστες, πάρα πάρα πολύ μικρές αυξήσεις σε κάποια ελάχιστα προϊόντα της τάξης του 1%. Δημιουργείται δυστυχώς μια εικόνα και υπάρχει μια προσπάθεια να στραφεί ο κόσμος στα πολυκαταστήματα και στα μεγάλα σουπερμάρκετ. Είναι κάτι που μας βρίσκει αντίθετους» είπε ο αντιπρόεδρος Συλλόγου βιβλιοχαρτοπωλών και μικρών εκδοτών Αθηνών και προαστίων, Γιάννης Τσιουμπρής.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

«Οι τιμές σε σχέση με πέρυσι θα είναι οι ίδιες, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλλον θα έχουμε και κάποιες καλύτερες τιμές. Υπενθυμίζω ότι πέρυσι είχαμε μια μείωση τιμών. δηλαδή το 2024 σε σχέση με το 2023 στα σχολικά προϊόντα και αυτό φαίνεται να διατηρείται φέτος, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ θετικό και το άκουσα και από την έρευνα την οποία κάνατε ότι όλοι είχαν περίπου λίγο πολύ την ίδια αντίληψη» ανέφερε στην ίδια εκπομπή ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

«Αυτό που πρέπει να δούμε προσεκτικά στη συγκεκριμένη αγορά είναι ότι είναι μία αγορά όπου τα προϊόντα μπορεί να κοστίζουν από πολύ μικρά σε τιμές μέχρι και πολύ μεγάλες τιμές, άρα υπάρχει ένα πολύ μεγάλο εύρος. Πάντοτε υπάρχει αυτό, διότι πολλά από τα προϊόντα, τα σχολικά είναι και προϊόντα μόδας. (…)

Πράγματι, φαίνεται ότι οι μεγαλύτερες αλυσίδες έχουν ένα πλεονέκτημα στις τιμές. Αυτό είναι λογικό, συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, υπό την έννοια ότι κάνουν πολύ μεγαλύτερες πωλήσεις από ένα τοπικό μικρό βιβλιοπωλείο και άρα προφανώς μπορούν να βγάλουν χρήματα από τον όγκο που πωλούν και όχι από τα λίγα προϊόντα πολλές φορές που πωλεί ένα μικρότερο βιβλιοπωλείο. Ωστόσο, σε μικρότερα βιβλιοπωλεία μπορεί να βρει κάποιος προϊόντα που δεν μπορεί να βρει σε μεγάλες αλυσίδες ή πιο ειδικά προϊόντα ή προϊόντα τα οποία έχουν ιδιαίτερη ποιότητα, τα οποία συνήθως δεν υπάρχουν μαζικές μεγάλες αλυσίδες, κάτι το οποίο επίσης μπορεί να είναι πολύ σημαντικό για ορισμένους καταναλωτές» συνέχισε ο κ. Αναγνωστόπουλος, σημειώνοντας ότι ο καταναλωτής θα πρέπει να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, προκειμένου να κάνει έρευνα αγοράς πολύ προσεκτικά και να βρει αυτό που θέλει και σε επίπεδο ποιότητας και σε επίπεδο τιμής.

Όσο αφορά στα ξενόγλωσσα βιβλία, εξήγησε ότι είναι μια πολύ ειδική κατηγορία, καθώς ενυπάρχουν και θέματα εκδοτών, οι οποίοι δεν βρίσκονται στη χώρα μας απαραιτήτως, απλώς έχουν μεταφράσεις σε αντίστοιχες γλώσσες, ανάλογα με το πού διδάσκεται το συγκεκριμένο βιβλίο.

«Ωστόσο, πράγματι και εκεί θα βρει κανείς αν ψάξει καλύτερες τιμές. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι καταναλωτές συνήθως δεν έχουν επιλογή όταν πάνε σε ένα φροντιστήριο. (…) Δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση υπό ποία έννοια, ότι επιβάλλεται, για να υπάρχει μία παρέμβαση θα πρέπει να μπορούμε να βοηθήσουμε να αναπτυχθεί ο ανταγωνισμός. Όμως εδώ, η επιλογή του ξενόγλωσσου βιβλίου γίνεται συνήθως από τον φροντιστή και όχι από τον μαθητή ή από τον γονιό. Άρα, από τη στιγμή που η επιλογή έχει γίνει πιο πριν, είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς ότι θα πάει ο καταναλωτής σε κάποιο ανταγωνιστικό προϊόν, αφού δεν υπάρχει άλλο ανταγωνιστικό προϊόν, είναι το μοναδικό το οποίο μπορεί να αγοράσει» συμπλήρωσε.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος