Έρευνα: Ανησυχητική η μείωση των εμβολιασμών – Μακριά από το 70% για να αποκτήσουμε το τείχος ανοσίας (video)

Στον χαμηλό ρυθμό προσέλευσης του πληθυσμού για να εμβολιαστεί αναφέρθηκε στην ΕΡΤ ο Γεώργιος Ατσαλάκης, αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ ο Άλκης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας, μίλησε για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και το πως επηρεάζουν την επίτευξη του τείχους ανοσίας.

Καλεσμένος στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Γεώργιος Ατσαλάκης είπε ότι από την τελευταία έρευνα που έκαναν, διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός προσέλευσης για το εμβόλιο άρχισε να έχει μία μικρή κάμψη από τις 25 Μαϊου, έχοντας εμβολιαστεί με μία δόση το 25% του πληθυσμού. «Αυτό δεν είναι καλό σημάδι, γιατί αναμέναμε να συμβεί μετά το 40%. Ουσιαστικά αυτό μας δίνει μια πρόβλεψη ότι με δύο δόσεις θα εμβολιαστεί περίπου το 55 – 58% του πληθυσμού. Έχουμε μια χαμηλή προσέλευση για την πρώτη δόση, κάτι που θα έχει συνέπεια και στη δεύτερη δόση».

«Το 55 – 58% είναι ένα ποσοστό πολύ μακριά από το 75% που θα απαιτείτο για να φτιαχτεί το τείχος ανοσίας. Τον περασμένο Μάρτιο είχαμε κάνει μια πρόβλεψη και είχαμε πει ότι τέλος Ιουνίου θα εμβολιαστεί περίπου το 35%, και αυτό μάλλον θα επιτευχθεί. Τα στοιχεία της πρώτης δόσης δεν είναι ενθαρρυντικά».

Α. Βατόπουλος: Το τείχος ανοσίας εξαρτάται από τη συμπεριφορά του κόσμου

Σχολιάζοντας τα δεδομένα της έρευνας ο Άλκης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας δήλωσε το τείχος ανοσίας εξαρτάται από τη συμπεριφορά του κόσμου.
«Το 70% του ποσοστού που λέγαμε πέρυσι ότι χρειαζόμαστε για την συλλογική ανοσία, πιθανώς τώρα, με τις παραλλαγές του ιού να έχει γίνει 75 – 80 %, αν επικρατήσουν οι μεταλλάξεις αυτές» ανέφερε ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι ο εμβολιασμένος μπορεί να κολλήσει, αλλά δεν αρρωσταίνει και δεν μπαίνει στο νοσοκομείο. Ωστόσο μεταδίδει τον ιό του κορονοϊού, έστω και σε πολύ μικρό ιικό φορτίο. Γενικά, ο εμβολιασμένος προστατεύει το σύνολο.

“Όλοι πρέπει να εμβολιαστούμε. Είναι θέμα συλλογικής ανοσίας και προστασίας της δημόσιας υγείας. Δεν σημαίνει ότι επειδή ο περίγυρος είναι εμβολιασμένος, δεν σημαίνει ότι δεν θα κολλήσεις. Στην Ελλάδα ο πληθυσμός πρέπει να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα”.

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, το ενδεχόμενο του τέταρτου κύματος της πανδημίας εξαρτάται από την συμπεριφορά του κόσμου.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ