Ερευνα ΓΣΕΕ: Τα ιδιωτικά σχολεία απευθύνονται στη μεσαία τάξη

Τα περισσότερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια απευθύνονται στη μέση οικογένεια δείχνουν τα στοιχεία έρευνας του ΚΑΝΠΕ-ΓΣΕΕ για τα δίδακτρα των δομών ιδιωτικής εκπαίδευσης 2015-2016 σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.).

Η ανακοίνωση της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. έχει ως ακολούθως:

Ένα από τα επιχειρήματα που ακούγονται στο δημόσιο διάλογο υπέρ της επιβολής ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια είναι ότι αυτά αποτελούν είδος πολυτελείας. Ο Υπουργός Παιδείας κ. Φίλης σε πρόσφατη συνέντευξή του διαχώρισε τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια από τις υπόλοιπες δομές ιδιωτικής εκπαίδευσης (τυπικής και μη τυπικής), υπονοώντας ότι η επιβολή ΦΠΑ σ’ αυτά δικαιολογείται, λόγω του ότι απευθύνονται στα υψηλά εισοδηματικά στρώματα.

Η αλήθεια είναι όμως διαφορετική. HΟΙΕΛΕ παρέλαβε σήμερα στοιχεία έρευνας του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ για τα δίδακτρα των δομών ιδιωτικής εκπαίδευσης 2015-16 (έρευνας που μόλις ολοκληρώθηκε)και από τα οποία προκύπτει σαφώς ότι τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, ειδικά των μικρών και μεσαίων, δεν δικαιολογούν τέτοιους χαρακτηρισμούς.

Αντιθέτως, αποδεικνύουν αυτό που όλοι οι εμπλεκόμενοι κοινωνικοί φορείς του χώρου ισχυριζόμαστε, ότι δηλαδή τα περισσότερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια απευθύνονται στη μέση οικογένεια, καλύπτοντας βασικές ανάγκες που θα έπρεπε να παρέχει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και που, σε αρκετές περιπτώσεις,αδυνατεί να το πράξει λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης (ολοήμερο σχολείο, επαρκής φύλαξη, σχολικά κενά λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών).

Πιο συγκεκριμένα: η συντριπτική πλειονότητα των γονέων σήμερα αναγκάζεται να στέλνει τα παιδιά της σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς & παιδικούς σταθμούς, όπου τα μηνιαία δίδακτρα αγγίζουν τις 320 ευρώ (ή 3800 ευρώ το χρόνο), λόγω κρατικής ανεπάρκειας να ανταποκριθεί στην κοινωνική ζήτηση. Για τα ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η απόκλιση των τιμών είναι μικρή.

Από το σύνολο των ιδιωτικών δημοτικών σχολείων της χώρας, στο 50% (όπου φοιτούν παιδιά μικρομεσαίων οικογενειών) καταβάλλονται δίδακτρα που κυμαίνονται από 165 ευρώ το μήνα (2000 ευρώ το χρόνο) έως 375 ευρώ μηνιαίως (4500 ευρώ το χρόνο), ενώ για το 50% των ιδιωτικών Γυμνασίων και Λυκείωνοι αντίστοιχες τιμές είναι από 208 ευρώ το μήνα (2500 ευρώ ετησίως) μέχρι 401 ευρώ μηνιαίως (4812 ευρώ ετησίως).

Μέση Τιμή διδάκτρων Μέσο δίδακτρο βασικού Διάμεσος διδάκτρων
βασικού προγράμματος προγράμματος του bottom βασικού προγράμματος
25% των μονάδων
Βρεφονηπιακοί &
Παιδικοί Σταθμοί 3800 €

Δημοτικά Σχολεία 4.271 € 3.329 € -22,0% 4.500 € 5,4%

Γυμνάσια-Λύκεια 5.159 € 4.200 € -18,7% 4.812 € -7,1%

ΠΗΓΗ ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ

Επομένως, καταρρίπτεται ο μύθος που ορισμένοι αναπαράγουν πως τα ιδιωτικά σχολεία είναι αποκλειστικό προνόμιο της ελίτ. Θεωρούμε, επομένως, άδικη την επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία,διότι τα περισσότερα από αυτάαπευθύνονται στη μεσαία οικογένεια. Επιπλέον οι συνέπειες, όπως τις έχουμε περιγράψει και σε παλαιότερες ανακοινώσεις μας, θα είναι οδυνηρές για χιλιάδες γονείς, μαθητές και εργαζόμενους, καθώς και για τη δημόσια εκπαίδευση που είναι αμφίβολο, εάν θα μπορέσει να ενσωματώσει τις χιλιάδες των μαθητών που θα αποχωρήσουν από τα ιδιωτικά σχολεία τα οποία θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο, λόγω της εφαρμογής του μέτρου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ