Επιβαρυμένη ατμόσφαιρα: Χρήση με μέτρο των κλιματιστικών – Οδηγίες προφύλαξης (video)

Με την κατάσταση από την πυρκαγιά να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους για την δημόσια υγεία. Ο παθολόγος Σωτήρης Αδαμίδης μίλησε στην ΕΡΤ και μας συμβουλεύει για το πώς θα προστατευθούμε από τα επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια που κάνουν την ατμόσφαιρα στην Αττική ιδιαίτερα αποπνικτική.

«Η προσοχή πρέπει να είναι μεγάλη. Να φανταστείτε ότι εμείς όταν δίνουμε θεραπεία με εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά φροντίζουμε τα σωματίδια να είναι κάτω από πέντε μικρά, διαφορετικά δεν κάνουν δουλειά, δεν κατεβαίνουν στο αναπνευστικό. Τώρα, ακριβώς, που αυτό το μέγεθος είναι ακριβώς σε αυτό το όριο, ο κίνδυνος να προκληθούν αντιδράσεις όπως βρογχόσπασμος, δύσπνοιες και άλλες συνέπειες που έχουν ευαισθησία στο αναπνευστικό. Και όχι μόνο αυτοί. Και άτομα που δεν πάσχουν μπορούν να προκαλέσουν μια τέτοια αντίδραση στο αναπνευστικό τους και να τους αναγκάσει να έχουν δυσανεξία», δήλωσε ο κ. Αδαμίδης.

Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από τα σωματίδια

Σύμφωνα με τον παθολόγο, «η σύσταση είναι να τηρηθούν τα μέτρα τα οποία προτείνονται. Να αποφευχθεί η επαφή, όσο είναι δυνατόν, με τα σωματίδια αυτά και τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και να αποφευχθεί η επαφή των πασχόντων από αναπνευστικά ή καρδιακά νοσήματα ή όσοι έχουν αλλεργικές αντιδράσεις στο παρελθόν σε οτιδήποτε, αυτό αφορά όλους μας. Σημαντικό είναι να αποφευχθεί η όποια δραστηριότητα, η σωματική άσκηση και τα άτομα που είναι αναγκασμένα να λειτουργήσουν έξω όπως οι εργάτες. Η σύσταση είναι να έχουμε καλή ενυδάτωση, να χρησιμοποιείται η μάσκα με την οποία ούτως ή άλλως είμαστε εξοικειωμένοι και να αποφευχθεί η δραστηριότητα που θα οδηγήσει σε δυσκολότερη αναπνευστική λειτουργία».

Σχολιάζοντας στην εκπομπή «Αθήνα – Τόκιο» το θέμα της χρήσης των κλιματιστικών ο κ. Αδαμίδης τόνισε ότι το ζήτημα αυτό είναι σύνθετο, σε σχέση με τις υψηλές θερμοκρασίες και την δυσφορία που αντιμετωπίζει ο κόσμος από τον καύσωνα.

«Σωστότερο θα ήταν η αποφυγή της χρήσης τους, αλλά στο πλαίσιο της δυσφορίας που έχουμε είμαστε αναγκασμένοι να τα χρησιμοποιούμε στο βαθμό που θα είναι απαραίτητος», είπε ο ειδικός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος